Η Πάτρα έχει το δικό της «Σπίτι του Νερού» (WaterHouse)

Στο πλαίσιο του έργου της δημιουργίας του «Σπιτιού του Νερού», έγινε πλήρης ανακατασκευή του κτιρίου (στέγη, εξωτερικές προσόψεις, νέα εσωτερική διαρρύθμιση και ανακαίνιση, νέες εγκαταστάσεις Η/Μ και υδραυλικές, εσωτερικός και εξωτερικός ηλεκτροφωτισμός, νέο δάπεδο), εγκαταστάθηκε καινούργιος ηλεκτρονικός εξοπλισμός (οθόνες προβολής, διαδραστικές οθόνες, προβολείς, κάμερες, ηχητικός εξοπλισμός, υπολογιστές), δημιουργήθηκε από το Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων Υγροτόπων (ΕΚΒΥ) – Μουσείο Γουλανδρή, στο οποίο ανατέθηκε, σύγχρονο εκθεσιακό υλικό και μέσα ερμηνείας περιβάλλοντος (Πολυθέαμα, Βίντεο, εκθεματικές επιφάνειες) τέλος δημιουργήθηκε πλήρες εκπαιδευτικό υλικό για τους επισκέπτες και μαθητές (φύλλα εργασίας, σταυρόλεξα, κρυπτόλεξα, παροιμίες, επιδαπέδιο και επιτραπέζιο παιχνίδι φιδάκι, όλα αυτά με θέμα αποκλειστικά το νερό και την εξοικονόμησή του).

Το «Σπίτι του Νερού» (WaterHouse) – Κέντρο Πληροφόρησης για την εξοικονόμηση του νερού, το οποίο λειτουργεί καθημερινά, έχει ως στόχο τη προώθηση της βιώσιμης διαχείρισης του νερού, μέσω δράσεων πληροφόρησης, ενημέρωσης, εκπαίδευσης, κατάρτισης, εκδηλώσεων και νέων συμβουλευτικών υπηρεσιών, που θα απευθύνονται στους πολίτες – καταναλωτές και στους επαγγελματίες που σχετίζονται με τη διαχείριση των υδάτων.

Ειδικότερα:

Κύριες δραστηριότητες του WaterHouse θα είναι:

1. Προσέλκυση, υποδοχή, ξενάγηση επισκεπτών και ενημέρωση

2. Προώθηση και υποστήριξη της αειφόρου διαχείρισης του νερού στα σχολεία

3. Διακίνηση ενημερωτικού υλικού

4. Διοργάνωση συνεδρίων, εκθέσεων, εκδηλώσεων

5. Προβολή των δράσεων του Δήμου Πατρέων και των Όμορων Δήμων, σχετικά με τη διαχείριση του νερού.

6. Σχεδιασμός και οργάνωση προγραμμάτων εθελοντών

Παράλληλα με τα παραπάνω, κεντρική δραστηριότητα του WaterHouse είναι η διακίνηση της γνώσης μέσω εκπαιδευτικών Προγραμμάτων, σεμιναρίων καιδημόσιων εκδηλώσεων. Με τον τρόπο αυτό θα «χτίσει» την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση, τη προώθηση καινοτόμων γνώσεων και εμπειριών, τέλος θα θεμελιώσει ένα δίκτυο συνεργασιών για τη παρακολούθησητων διεθνώνδιεργασιώνστο νερόκαι την ανάπτυξη.

Η ενημέρωση στο WaterHouse

Τους επισκέπτες του WaterHouse θα υποδέχονται τα στελέχη του τμήματος Περιβάλλοντος & Βιώσιμης Ανάπτυξης της ΑΔΕΠ Α.Ε., που θα έχουν την ευθύνη λειτουργίας του.

Τα θέματα που αναδεικνύονται μέσα από το εκθεσιακό και εκπαιδευτικό υλικό είναι:

α. Νερό Δομικό – Νερό ζωτικό, πρωταγωνιστής της ζωής

β. Νερό αντανακλάσεις στο χρόνο – Από τη παλαιολιθική εποχή μέχρι τη νεότερη και σύγχρονη εποχή

γ. Η ιστορία του νερού στη Πάτρα

δ. Νερό καθαρό – Νερό για κάθε χρήση, ποιότητα και χρήσεις του νερού

ε. Ύδωρ νεαρό ή απλώς νερό – νερό και πολιτισμός

στ. Νερό διαχείριση – Νερό ατομική ευθύνη

ζ. Νερό αγωγή και εκπαίδευση

Πληροφορίες ΑΔΕΠ Α.Ε. – Ελ. Βενιζέλου 38 & Σολωμού, 26333 Πάτρα, υπεύθυνος έργου Κων/νος Κωνσταντακόπουλος, τηλ. 2610361747, Φαξ. 2610361749 [email protected] και στη σελίδα https://www.facebook.com/water.house.patras


Σχολιάστε εδώ