Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης, με συγκλίσεις και αμοιβαίες υποχωρήσεις
Στο Συνέδριο παρουσιάστηκαν εισηγήσεις επιστημόνων αλλά και ειδικών από επτά χώρες (Ελλάδα, Γερμανία, Ουγγαρία, Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία και Κύπρο), ενώ έγινε και συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα: «Μια νέα ατζέντα για την Ευρώπη και την Ελλάδα».
Όπως αναφέρεται στην εισαγωγή των συμπερασμάτων, επιδίωξη των διοργανωτών είναι «να συμβάλουμε στην προώθηση μιας ευρείας εθνικής και κοινωνικής συνεννόησης και συναίνεσης για τα στοιχεία του προβλήματος, τον αναγκαίο σχεδιασμό για την έξοδο από την κρίση και τo νέο αναπτυξιακό μοντέλο που απαιτείται.
Χρειαζόμαστε σύγκλιση με αμοιβαίες υποχωρήσεις, ώστε να συμφωνήσουμε σε έναν ελάχιστο κοινό παρονομαστή για την πολιτική πρόταση διεξόδου από την κρίση. Η απάντηση στην ύφεση με απασχόληση και ανάπτυξη και η σύγκλιση των οικονομιών Βορρά – Νότου παραμένει ακόμη το ζητούμενο».
Το κείμενο των «Συμπερασμάτων» του Συνεδρίου παρέδωσε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αντιπροσωπεία των δύο ιδρυμάτων, αποτελούμενη από τους Στέργιο Μπαμπανάση και Σήφη Βαλυράκη από το Ίδρυμα Μεσογειακών Μελετών και τον Χρήστο Κατσιούλη από το Ίδρυμα Friedrich Ebert.