Διατί να το κρύψωμεν άλλωστε…

ΠΕΡΙΣΣΕΥΕΙ η αισιοδοξία σε ορισμένους συνεργάτες-συνομιλητές του πρωθυπουργού σε σχέση με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας τον ερχόμενο Φεβρουάριο. Στις κατʼ ιδίαν συζητήσεις τους εμφανίζονται σχεδόν βέβαιοι ότι η χώρα δεν πρόκειται να οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές, διότι θα βρεθούν οι 180 βουλευτές που θα ψηφίσουν τον Πρόεδρο. Δηλαδή το πρόσωπο που θα προτείνει η συγκυβέρνηση. Λένε δε ότι από τις παρασκηνιακές επαφές που έχουν γίνει, ο κ. Σαμαράς έχει εξασφαλίσει το «ναι» 178 βουλευτών και απομένει να βρεθούν άλλοι δύο για να κλείσει το θέμα. Από πού προκύπτει τέτοια βεβαιότητα άγνωστο, όσο και αδιευκρίνιστο. Μέχρι στιγμής, κανείς βουλευτής, πέραν αυτών της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, δεν έχει δηλώσει ευθέως και δημόσια ότι προτίθεται να ψηφίσει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Υπενθυμίζεται ότι τα δύο κυβερνητικά κόμματα αθροίζουν αυτή τη στιγμή 154 βουλευτές, κατά συνέπεια χρειάζονται άλλοι 26 τουλάχιστον για να εκλέξουν Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

***

ΕΥΤΥΧΩΣ που στη Βουλή δεν υπάρχει… φούρνος! Διότι, αν υπήρχε, την περασμένη Τετάρτη θα είχε γκρεμιστεί, αφού έπειτα από μήνες (επαν)εμφανίσθηκε εκεί ο Αντ. Σαμαράς. Μετά την εκδήλωση για την επέτειο αποκατάστασης της Δημοκρατίας κατευθύνθηκε στο εντευκτήριο και συνομίλησε για αρκετή ώρα με βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Υποθέτω ότι αν οι τελευταίοι το γνώριζαν εκ των προτέρων, θα είχαν οργανώσει ειδική τελετή, με πανό, μπάντες και τα συναφή. Καλού-κακού πάντως, μην τους πιάνουν οι… μεγάλες αισιοδοξίες. Το ότι πήγε, δεν σημαίνει ότι ο πρωθυπουργός αποφάσισε να αλλάξει τακτική και στο εξής θα… πηγαίνει συχνότερα. Απλώς τη συγκεκριμένη στιγμή χρειαζόταν ένα «ντεκόρ» για να πει, όσο είπε, περί πρόωρων εκλογών και Προέδρου της Δημοκρατίας. Να στείλει το μήνυμα και να αποχωρήσει… ενδόξως.

***

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ και όμως αληθινό! Ο βουλευτής Κέρκυρας και υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας συνεχίζει ακάθεκτος να «απογειώνεται» πολιτικά, να «φτιάχνει» την πολυσυλλεκτική ομάδα του για την «επόμενη μέρα» και φυσικά να κερδίζει όλο και περισσότερους φίλους στην Ελλάδα και στην αχανή Β΄ Αθηνών, όπου, όπως όλα δείχνουν, θα μετακομίσει… Στην εκλογική του περιφέρεια, όμως, τα πράγματα για τη Νέα Δημοκρατία βαίνουν από το κακό στο χειρότερο. Μετά τις 22 ποσοστιαίες μονάδες που «έριξε» ο ΣΥΡΙΖΑ στη ΝΔ στις ευρωεκλογές (ΣΥΡΙΖΑ 39% – ΝΔ 17%), ήλθε την περασμένη βδομάδα η «βόμβα» της παραίτησης σύσσωμης της τοπικής κομματικής οργάνωσης της ΝΔ στον Δήμο Παξών, με καταγγελίες για πλήρη απαξίωση της οργάνωσης… Η κίνηση αυτή –που δεν είναι τυχαία– αποκτά ιδιαίτερη πολιτική σημασία, αν αναλογιστεί κανείς ότι οι Παξοί είναι η ιδιαίτερη πατρίδα του υπουργού Ανάπτυξης…

***

ΦΡΕΝΟ επιχειρεί να βάλει το Μέγαρο Μαξίμου στις προσδοκίες σχετικά με τις μειώσεις φόρων που θα ανακοινώσει –πιθανότατα στις αρχές Σεπτεμβρίου– ο πρωθυπουργός. Στενοί συνεργάτες του κάνουν λόγο για λελογισμένες φοροελαφρύνσεις, που δεν θα θέτουν υπό αμφισβήτηση την πιστή εφαρμογή του προγράμματος αλλά και την ομαλή εκτέλεση του προϋπολογισμού. Χαρακτήριζαν, μάλιστα, «βιαστική» και «πρόωρη» την άποψη που εξέφρασε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γ. Γιακουμάτος για μείωση του ΦΠΑ στο γάλα και σε άλλα είδη πρώτης ανάγκης. Είναι προφανές ότι στο επιτελείο του κ. Σαμαρά δεν θέλουν με τίποτα να δημιουργηθούν αυξημένες προσδοκίες, στις οποίες δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν, με συνέπεια να απογοητευτούν οι πολίτες και το θέμα να γυρίσει «μπούμερανγκ» για την κυβέρνηση.


Σχολιάστε εδώ