Βάζουν παράνομα τέλη για να καλύψουν τις περικοπές που επέβαλε η «τρόικα»

Όσοι μπορούν, βέβαια, κι όσοι… αντέχουν, γιατί οι περισσότεροι συμβιβάζονται γιατί δεν μπορούν να πληρώνουν δικηγόρους και να τρέχουν κάθε τόσο στα δικαστήρια.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση του Δήμου Ρεθύμνου που επιβάλλει στους οδηγούς των βυτιοφόρων που μεταφέρουν λύματα στον βιολογικό καθαρισμό, να πληρώνουν 50 ευρώ κάθε φορά που μπαίνουν για να αδειάσουν!

Αντί, δηλαδή, να χρεωθεί το τέλος στον δημότη, ο οποίος παράγει τα λύματα και να τα πληρώσει στον λογαριασμό ύδρευσης, χρεώνεται στο βυτιοφόρο, από το οποίο εισπράττεται προκαταβολικά και μάλιστα με απόδειξη που δεν τη δέχεται η Εφορία γιατί πρέπει να εκδίδεται στο όνομα του καταναλωτή και όχι του μεταφορέα!

Βέβαια το ποσό το εισπράττει ο μεταφορέας από τον καταναλωτή, αλλά δεν μπορεί να κόψει απόδειξη γιατί ο δήμος τού δίνει απόδειξη στην οποία αναφέρεται ότι το πενηντάρι αποτελεί «τέλος χρήσης του βιολογικού», ενώ ο μεταφορέας δεν κάνει χρήση της υπηρεσίας αφού εκτελεί μόνο τη μεταφορά! Και βέβαια κανείς δεν ξέρει αν και τι χρεώνεται ο καταναλωτής, που ούτως ή άλλως πληρώνει τέλη ύδρευσης και αποχέτευσης.

Κάποιοι μεταφορείς αρνήθηκαν να πληρώσουν τα 50 ευρώ και η ΔΕΥΔΑ (Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης) έσπευσε στην εφορία να ζητήσει να τους «μπλοκάρει» το αποδεικτικό ασφαλιστικής ενημερότητας με αποτέλεσμα να μην μπορούν να κάνουν συναλλαγές με το Δημόσιο ή τους ΟΤΑ! Όμως με βάση την ΚΥΑ 45081/30-10-97 που παρέχει στους ΟΤΑ τη δυνατότητα να απαγορεύουν την έκδοση ΑΦΕ με σχετική εντολή στην αρμόδια ΔΟΥ, οι δημοτικές επιχειρήσεις εξαιρούνται!

Επίσης, ο νομικός σύμβουλος της Ένωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης, της οποίας πρόεδρος είναι ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γ. Μαρινάκης, ο οποίος επανεξελέγη στις τελευταίες εκλογές, αναφέρει ότι η καταβολή του τέλους από τους οδηγούς των βυτιοφόρων είναι παράνομη και δεν πρέπει οι φύλακες στις εισόδους των βιολογικών να εισπράττουν!

Όλα αυτά, βέβαια, αποτελούν «ψιλά γράμματα» για κάποιους δημάρχους, που συνήθως είναι και οι πρόεδροι των ΔΕΥΑ, όπως ο δήμαρχος Ρεθύμνου, οι οποίοι συνεχίζουν να παίρνουν χρήματα από τους οδηγούς των βυτιοφόρων. Όταν, όμως, η διοίκηση, που υποτίθεται είναι θεματοφύλακας των νόμων, τους καταστρατηγεί τόσο εξόφθαλμα, τι να κάνει ο πολίτης και από ποιον να προστατευτεί;


Σχολιάστε εδώ