Αρχή με δύσκολα για τον Γ. Μώραλη

Ήδη, προχθές, η ΕΥΔΑΠ προχώρησε σε κατάσχεση των πόρων των Σχολικών Επιτροπών (που χρησιμοποιούνται για τη συντήρηση των σχολείων) επειδή υπάρχει χρέος από την εποχή Φασούλα, ύψους 300.000 ευρώ!

Μέχρι τις 31 Αυγούστου, λοιπόν, που θα παραδώσει ο Βασίλης Μιχαλολιάκος στον νέο δήμαρχο, οι υποχρεώσεις του δήμου απέναντι στους πιστωτές και τους εργαζόμενους θα είναι τακτοποιημένες. Με το «καλημέρα» όμως ο νέος δήμαρχος θα πρέπει να πληρώσει τον Σεπτέμβριο στους υπαλλήλους του δήμου και τον Αύγουστο στους εργαζόμενους στις δημοτικές επιχειρήσεις, μαζί φυσικά με τις ασφαλιστικές εισφορές, και ό,τι προκύψει μέχρι τότε από το παρελθόν (όπως τα 300.000 ευρώ της ΕΥΔΑΠ).

Επιπλέον θα πρέπει να πληρώσει τις ρυθμίσεις στην εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, οι οποίες έχουν γίνει για τα χρέη των προηγούμενων διοικήσεων, δηλαδή επί Αγραπίδη και μετά. Μία απ’ αυτές τις ρυθμίσεις αφορά και τα πρόστιμα από το χρέος της ΔΕΠΕΠ πριν το Δημόσιο, το οποίο ανήλθε στα 9 εκατ. ευρώ περίπου.

Στην περίπτωση των ρυθμίσεων, τα πράγματα είναι εξαιρετικά «ζόρικα» καθώς αν δεν πληρωθεί η δόση του Σεπτεμβρίου θα χαθούν οι ρυθμίσεις και θα πάνε χαμένα τα ποσά που έχουν δοθεί μέχρι σήμερα, ενώ δεν θα μπορούν να πάρουν φορολογική ενημερότητα ο δήμος ή οι επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εισπράξουν χρήματα και κατά συνέπεια να μην μπορούν να πληρώσουν!

Τα έσοδα του δήμου, μετά το «πετσόκομα» των ΚΑΠ και τη δραματική μείωση των εσόδων από τα ανταποδοτικά τέλη που εισπράττει και αποδίδει η ΔΕΗ στους δήμους, τα οποία στον Δήμο Πειραιά έχουν μειωθεί κατά 35% περίπου, δεν φτάνουν για να καλύψουν όλες αυτές τις υποχρεώσεις.

Ο σημερινός δήμαρχος κατάφερνε να τα φέρνει βόλτα είτε αποσπώντας κάποιες έκτακτες επιχορηγήσεις από το υπουργείο Εσωτερικών, είτε παίρνοντας προκαταβολικά ορισμένα ποσά από τον ΟΛΠ έναντι των όσων θα πρέπει να αποδώσει στον δήμο για την επιβάρυνση που του προκαλεί το λιμάνι, αλλά ο νέος δήμαρχος δεν ξέρουμε αν θα μπορέσει να κάνει κάτι τέτοιο για να διασφαλίσει αυτά τα επιπλέον χρήματα που θα του χρειαστούν. Επίσης, για να πετύχει ο Μιχαλολιάκος να παραδώσει οικονομικά εντάξει τον δήμο, εξάντλησε όλες τις πηγές χρηματοδότησης που θα μπορούσαν να ενισχύσουν τον δημοτικό κορβανά και τώρα ο νέος δήμαρχος θα πρέπει να ψάξει να βρει ανάλογες πηγές για να μπορεί να πληρώσει τους εργαζόμενους αλλά και τις δόσεις των ρυθμίσεων. Διαφορετικά ο χειμώνας θα είναι πολύ δύσκολος για τον Γιάννη Μώραλη.

Υπάρχει όμως και μια «ανάσα» για τον νέο δήμαρχο: Μέχρι τον Γενάρη του 2016 θα παραμείνει «παγωμένο» το δάνειο του Δήμου Πειραιά στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Μέχρι τότε θα μπορεί να ισοσκελίζει τον προϋπολογισμό του και με νοικοκυρεμένη διαχείριση να μην έχει προβλήματα. Θα πρέπει όμως στο διάστημα αυτό να βρει τρόπο να εξοικονομήσει 10 εκατ. ευρώ τον χρόνο που θα είναι η δόση του δανείου από το 2016 και μετά. Χρόνος υπάρχει. Λεφτά δεν υπάρχουν… Κι όσο θα περνάνε οι μήνες τόσο θα στενεύουν τα περιθώρια.

Ωστόσο ο Γ. Μώραλης θα έχει την ευκαιρία να ενημερωθεί για όλα αυτά από τους οικονομικούς συμβούλους που έχει και ήδη «σαρώνουν» τον δήμο και τις δημοτικές επιχειρήσεις. Αυτοί, αλλά και άλλοι οικονομικοί παράγοντες και ειδικευμένοι επιστήμονες που διαθέτει στο επιτελείο του θα του προτείνουν και λύσεις. Ας ελπίσουμε ότι θα είναι ρεαλιστικές και θα μπορούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.


Σχολιάστε εδώ