Άρωμα… Πειραιά στο Μαξίμου
Η πρώτη συνάντηση με τον Μιχαλολιάκο που κράτησε μιάμιση ώρα έγινε σε φιλικό κλίμα και ο Μιχαλολιάκος τόνισε στον πρωθυπουργό ότι ορισμένα θέματα που απασχολούν την πόλη, όπως η ολοκλήρωση της παραχώρησης της Παγόδας στον δήμο, η μη απομάκρυνση των δικαστηρίων από τον Πειραιά και η ολοκλήρωση μέσω των προγραμμάτων ΕΣΠΑ όλων των έργων που έχουν εξαγγελθεί δεν παίρνουν αναβολή.
Η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Γιάννη Μώραλη που διήρκησε μια ώρα έγινε το μεσημέρι της περασμένης Τρίτης. Η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού να συναντήσει τον νέο δήμαρχο Πειραιά την επομένη της συνάντησής του με τον κ. Μιχαλολιάκο ερμηνεύτηκε ως ενδεικτική των προθέσεων του Αντώνη Σαμαρά για ένα καλό επίπεδο σχέσεων με τη νέα δημοτική αρχή του Πειραιά και φυσικά με τον Βαγγέλη Μαρινάκη. Ο Γ. Μώραλης σε δηλώσεις του χαρακτήρισε εποικοδομητική και χρήσιμη τη συνάντηση που στην εξέλιξή της θα επιδράσει αποφασιστικά στην επίλυση των διαχρονικών προβλημάτων της πόλης. Τόνισε, ότι η συνάντηση έγινε με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού. Τα θέματα που τέθηκαν από τον Γ. Μώραλη στον πρωθυπουργό ήταν:
• Το οικονομικό, το λιμάνι, για το οποίο διαπιστώθηκε διάσταση απόψεων μια και η θέση του νέου δημάρχου είναι να διατηρηθεί ο δημόσιος χαρακτήρας του. Έγινε δεκτό πάντως ότι από τη λειτουργία του λιμανιού πρέπει να έχει κάποιο σημαντικό ανταποδοτικό όφελος η πόλη. Μιλώντας για το θέμα αυτό ο κ. Μώραλης είπε: «Λειτουργεί ένα λιμάνι το οποίο επιβαρύνει την πόλη του Πειραιά -αυτό νομίζω είναι αντικειμενικό- φορτηγά, αυτοκίνητα, κυκλοφοριακό, ρύπανση, μια σειρά προβλημάτων. Δεν μπορεί, λοιπόν, ο Πειραιάς να μην έχει τον οποιονδήποτε πόρο, θεσμοθετημένο -αν θέλετε- από τη λειτουργία του λιμανιού. Αυτή ήταν η θέση η δική μας, την άκουσε ο πρωθυπουργός και νομίζω ότι σε αυτό ήταν σύμφωνος. Μένει να δούμε, όμως, το πώς αυτό μπορεί να υλοποιηθεί».
• Όσο για τα δικαστήρια φαίνεται ότι η ιστορία αυτή θα λήξει ευνοϊκά για την πόλη.
• Για τη συνεργασία κυβέρνησης-δήμου, ο Γ. Μώραλης τόνισε: «Δεν νομίζω ότι υπήρχε κάποιος πάγος μεταξύ εμού και του πρωθυπουργού. Δεν γνωριζόμαστε, άλλωστε. Θεσμική ήταν η συνάντηση. Νομίζω ότι ο εκάστοτε δήμαρχος Πειραιά, όποιος κι αν είναι, πρέπει να έχει συνεργασία με τον εκάστοτε πρωθυπουργό της χώρας για να επιλύουν τα ζητήματα ενός πολύ σημαντικού και μεγάλου δήμου και ιδιαιτέρως σημαντικού, λόγω του λιμανιού, για τη χώρα».
• Με πρωτοβουλία του δημάρχου Κορυδαλλού Σταύρου Κασιμάτη πραγματοποιήθηκε την περασμένη βδομάδα ευρεία σύσκεψη με θέμα την αντιμετώπιση προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι του Σχιστού, εξαιτίας της παραβατικότητας που επικρατεί στην περιοχή.
Τη μαρτυρική τους διαβίωση ανέλυσαν παραστατικά και οι κάτοικοι, οι οποίοι ανέφεραν ότι έχουν αυξηθεί με γεωμετρική πρόοδο τα τελευταία χρόνια γεγονότα προπηλακισμών, απειλών, εξυβρίσεων, αυθαίρετης δόμησης, ηχορύπανσης, κλοπών και καταστροφών δημόσιου εξοπλισμού, συσσώρευσης αποβλήτων, καύσης καλωδίων, κλοπής νερού από κοινόχρηστους κρουνούς, κλοπής ρεύματος, επικίνδυνης οδήγησης, διαρροής υγρών λυμάτων στους δρόμους, που εγκυμονούν κινδύνους για τη δημόσια υγεία.
Αποφασίστηκε ομόφωνα «η δημιουργία επιτροπής με επικεφαλής τη δημοτική αρχή και τη συμμετοχή αντιπροσωπείας κατοίκων, η οποία θα πλαισιώσει τους εμπλεκόμενους φορείς και θα προχωρήσει σε ενημέρωση των τοπικών βουλευτών, προκειμένου να τεθεί το θέμα στη Βουλή και σε συναντήσεις με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, τον Υπουργό Εσωτερικών και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής, προκειμένου να κινητοποιηθούν οι κρατικές αρχές».
• Τμήματα δωρεάν εκμάθησης της ισπανικής γλώσσας δημιούργησε ο Όμιλος UNESCO Πειραιά και Νήσων στις Μόνιμες Κοινωνικές Δομές Αντιμετώπισης της Φτώχειας στον Πειραιά και τη Νίκαια.
Το τμήμα δωρεάν εκμάθησης της Ισπανικής Γλώσσας αφορά επίπεδο αρχαρίων. Τα μαθήματα θα πραγματοποιηθούν στις εγκαταστάσεις της Δομής «Πειραιάς – Λιμάνι Αλληλεγγύης» στον Πύργο του Πειραιά, Ακτή Ποσειδώνος 3.
Τα μαθήματα απευθύνονται σε οικονομικά ευπαθείς ομάδες, μακροχρόνια ανέργους, σε πολύτεκνες και μονογονεϊκές οικογένειες με χαμηλό εισόδημα, ΑΜΕΑ (άτομα με ειδικές ανάγκες) και χαμηλοσυνταξιούχους. Θα τηρηθεί αυστηρά σειρά προτεραιότητας με βάση τα κριτήρια ένταξης μαθητών στο τμήμα. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στα τηλέφωνα: 210 4179797, 210 4967757 και 210 4110678.
• Πυρκαγιά στο υπόγειο πάρκινγκ του κτιρίου της Ραλλείου, που έχει είσοδο από την Κολοκοτρώνη, εκδηλώθηκε το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας, από άγνωστη αιτία. Η φωτιά ήταν μικρής έκτασης και δεν προκάλεσε ζημιές, αφού σβήστηκε γρήγορα από οχήματα της Πυροσβεστικής που έφτασαν έγκαιρα.
• Μπορεί οι δήμοι ή οι περιφέρειες να κάνουν σχέδια για αξιοποίηση των χώρων που βρίσκονται στα όριά τους, αλλά το ΤΑΙΠΕΔ έχει διαφορετική άποψη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το γήπεδο που είναι δίπλα από το ΣΕΦ για τα οποία ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Στ. Χρήστου έχει «βγάλει» κονδύλι 2,85 εκατ. ευρώ για να γίνει το ένα κανονικό γήπεδο ποδοσφαίρου με κερκίδα 3.000 θέσεων και το άλλο γήπεδο προπονήσεων αλλά και αγώνων ομάδων μικρότερων κατηγοριών. Όμως, το ΤΑΙΠΕΔ, στο οποίο έχουν περιέλθει όλοι οι χώροι του Δημοσίου, έστειλε έγγραφο στον αντιπεριφερειάρχη Πειραιά με το οποίο του λέει να μην προχωρήσει, γιατί η κατασκευή των γηπέδων θα προκαλέσει σοβαρές επιπτώσεις σʼ όλη την περιοχή όπως η κυκλοφοριακή φόρτιση, μείωση των εμπορικών και ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων, με αποτέλεσμα να μειωθεί το ενδιαφέρον των επενδυτών που θα ήθελαν να την εξαγοράσουν!
Ο αντιπεριφερειάρχης Στ. Χρήστου απάντησε στον εντεταλμένο σύμβουλο του ΤΑΙΠΕΔ κ. Ταμπρατζή ότι η προσέλευση κόσμου σε μια περιοχή, ακόμα κι αν πρόκειται για θεατές ποδοσφαιρικών αγώνων, αναβαθμίζει την εμπορική και οικονομική της δραστηριότητα και σε καμία περίπτωση δεν την απαξιώνει. Άλλωστε, τονίζει, όταν στο παρακείμενο ΣΕΦ πηγαίνουν 15.000 φίλαθλοι δεν «υποβαθμίζεται» η περιοχή;
• Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε και φέτος, με τη λήξη της σχολικής χρονιάς, το πρόγραμμα προληπτικής οδοντιατρικής που εφαρμόζει η Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά σʼ όλα τα νηπιαγωγεία και τα σχολεία του ευρύτερου Πειραιά.
Στόχος του προγράμματος είναι η πρωτογενής πρόληψη των νοσημάτων του στόματος και της παχυσαρκίας με συνδυασμένη παρέμβαση αγωγής υγείας στα παιδιά της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης καθώς επίσης και η δευτερογενής πρόληψη με κλινική εξέταση των παιδιών και έγγραφη ενημέρωση των γονέων.
Η οδοντίατρος και νοσηλευτές της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά από την έναρξη της σχολικής χρονιάς μέχρι τη λήξη της επισκέφτηκαν 17 Δημοτικά Σχολεία και 17 Νηπιαγωγεία σε όλους τους δήμους της περιοχής, στα οποία φοιτούσαν συνολικά 4015 μαθητές. Το ποσοστό συμμετοχής στο πρόγραμμα ήταν πολύ ικανοποιητικό καθώς εξετάστηκαν συνολικά 2992 μαθητές σε ποσοστό 74,5%.
«Κεσάτια» στο λιμάνι…
• Την εβδομάδα που έρχεται, μπαίνει ο Αύγουστος και η εικόνα στο λιμάνι είναι απογοητευτική. Εκεί που γίνεται… χαμός είναι στην περιοχή του ΟΛΠ στην Ακτή Μιαούλη μέχρι το Παλατάκι, όπου έρχονται τα κρουαζιερόπλοια. Κάποιες μέρες στην περιοχή, ιδίως όταν καταπλέουν 4 ή 5 κρουαζιερόπλοια, το πρωί νομίζεις ότι… σχολάει γήπεδο! Βέβαια, όλοι μπαίνουν σε πούλμαν που περιμένουν και πάνε για την Αθήνα. Μάλιστα, ακούστηκε ότι οι tour operators για το κάθε κρουαζιερόπλοιο που έρχεται έχουν κλείσει και την ώρα που οι επιβάτες τους θα μπουν στο Μουσείο της Ακρόπολης. Από τις 9 έως τις 10 χιλιάδες τουρίστες που έρχονται καθημερινά στον Πειραιά (κάποιες μέρες φτάνουν και τις 15.000) ούτε… οι 500 δεν κάνουν βόλτα στην πόλη. Και φυσικά ούτε κάποιος από τα πούλμαν δεν τους ενημερώνει τι είναι ο Πειραιάς και τι μπορούν να δουν στην πόλη.
Η απογοήτευση, σε ό,τι αφορά την κίνηση, βρίσκεται στην άλλη άκρη του λιμανιού. Εκεί που φεύγουν τα πλοία της ακτοπλοΐας. Κοντεύει Αύγουστος και το λιμάνι στην Τζελέπη, την Κονδύλη και τη Βασιλειάδη θυμίζει… Μάιο! Πολύ λίγοι οι επιβάτες που κατευθύνονται προς τα νησιά και ακόμα λιγότερα τα οχήματα. Η κρίση έκανε τις διακοπές… όνειρο θερινής νυκτός για τους περισσότερους, με αποτέλεσμα τα πλοία να φεύγουν μισοάδεια, την περίοδο που πριν από τέσσερα χρόνια γινόταν… διαδήλωση για να βρεθεί μία θέση.
Η κατάσταση αυτή έχει προκαλέσει μαρασμό στα μαγαζιά της παραλίας. Το ένα στα τρία έχει βάλει λουκέτο και τα μόνα που λειτουργούν είναι τα πρακτορεία εισιτηρίων και τα… φαγάδικα.
Αν δεν υπήρχε στο λιμάνι η Αγορά, που συγκεντρώνει κάθε μέρα κόσμο, και ο σταθμός ΗΣΑΠ, δεν θα είχε μείνει τίποτα ανοιχτό. Όπως μας έλεγαν παλιοί καταστηματάρχες, που έχουν μαγαζιά στην Καποδιστρίου, από τη δεκαετία του ʼ60 τέτοια αναδουλειά δεν έχει ξανασημειωθεί στο λιμάνι… Εξέφραζαν δε τον φόβο ότι τα χειρότερα δεν τα είδαμε ακόμη!