Άπνοια και καταλλαγή στο ΠΑΣΟΚ

Ωστόσο, αυτές οι διαφοροποιήσεις, που προκάλεσαν και τριβές ανάμεσα στα δύο συγκυβερνώντα κόμματα (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ), με αιχμή κατ’ αρχάς την αξιολόγηση στο Δημόσιο και την κόντρα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, φάνηκε να μένουν στα λόγια, αφού μετά την τελευταία συνάντηση των κ. Σαμαρά και Βενιζέλου, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ άρχισε να ανακρούει πρύμνα.

Πάντως για την ώρα και μετά την τελευταία συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ και τις ενστάσεις που διατυπώθηκαν από κορυφαία στελέχη, φαίνεται πως οι «διαφωνούντες» με την ακολουθούμενη πολιτική έχουν αποφασίσει να παραμείνουν σιωπηλοί. Φαίνεται ότι «υπάρχει άπνοια και καταλλαγή στο εσωκομματικό μέτωπο», έλεγε χαρακτηριστικά επώνυμο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, ενώ πολλά στελέχη επισημαίνουν πως εμφανίζεται μια «απροθυμία και ανεκτικότητα» από όλα σχεδόν τα κορυφαία στελέχη που αμφισβητούν τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Επιπλέον, σημειώνουν πως πιθανότατα θα θέσουν θέμα ηγεσίας αμέσως μετά τις εκλογές (έχοντας πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού τους ότι θα υπάρξουν πρόωρες εκλογές λόγω αδυναμίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας), αφήνοντας, φυσικά, τον Ευ. Βενιζέλο να αναλάβει μόνος του την ευθύνη μιας -πιθανώς- μεγάλης ήττας.

Πάντως υπάρχουν και αρκετά στελέχη, πρωτίστως εκείνα του λεγόμενου «κοινωνικού ΠΑΣΟΚ», που πιστεύουν ότι «η ρήξη τόσο με την πολιτική Βενιζέλου όσο και με τον ίδιο προσωπικά πρέπει να γίνει άμεσα, πρέπει να γίνει τώρα, διότι μετά θα είναι πολύ αργά όχι μόνο για το ΠΑΣΟΚ αλλά και ευρύτερα για τον σοσιαλιστικό χώρο». Τονίζουν μάλιστα ότι «ήδη τρεις φορές, τον Μάιο και τον Ιούνιο του 2012 αλλά και στις πρόσφατες ευρωεκλογές, η μεγάλη μάζα των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ στράφηκε προς αριστερά κόμματα και πρωτίστως προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Το ίδιο πιθανότατα θα ξανασυμβεί και στις επόμενες εκλογές. Πόσο εύκολο θα είναι ύστερα από τέσσερις εκλογικές αναμετρήσεις να επιστρέψει αυτός ο κόσμος στο ΠΑΣΟΚ;».

Ο κ. Βενιζέλος από την άλλη φαίνεται, με την αμφίσημη πολιτική που ακολουθεί, να παίζει κάποια από τα τελευταία του χαρτιά.

Κατ’ αρχάς φαίνεται, παρά τις συνεχείς αναδιπλώσεις του, να πιέζει προκειμένου να υπάρξει μια νέα διαπραγμάτευση με την «τρόικα» στο θέμα των απολύσεων στον δημόσιο τομέα. Εκτιμά πως δεν συμφέρει, πολιτικά, να προχωρήσει αυτή η υπόθεση, καθώς εν μέσω έστω και μιας άτυπης προεκλογικής περιόδου, δεν μπορεί να υπάρξει μια υπόθεση ανάλογη με αυτή των καθαριστριών του υπουργείου Οικονομικών παραμονές των ευρωεκλογών, η οποία θα επιτείνει το αρνητικό κλίμα για την κυβέρνηση. Μάλιστα εκτιμά πως το πολιτικό κόστος, αν προχωρήσει το θέμα των απολύσεων στο Δημόσιο, θα είναι τεράστιο και δυσανάλογο με το όποιο (μηδαμινό) δημοσιονομικό όφελος μπορεί να υπάρξει.

Επιπροσθέτως, ο κ. Βενιζέλος θέλει να πείσει όσους συμμετέχουν στον διάλογο για την Κεντροαριστερά (αλλά και να πιέσει την ΔΗΜΑΡ) ότι «σπρώχνει» με κάθε τρόπο την κυβέρνηση σε μια προοδευτικότερη κατεύθυνση και ότι με αυτό τον τρόπο επιθυμεί να σηματοδοτήσει πως ένας «στιβαρός και συγκροτημένος τρίτος πόλος», που θα είναι σφήνα ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, θα μπορεί να καθορίσει και κυβερνητικές πολιτικές και κυβερνητικές ισορροπίες.

Η ηγετική ομάδα της Χαριλάου Τρικούπη φαίνεται πως έχει αποφασίσει, για την ώρα τουλάχιστον, να δείχνει ότι έχει δική της ατζέντα και ότι το κόμμα κινείται με μια σχετική αυτονομία, εντός όμως των πλαισίων του Μνημονίου και των μνημονιακών υποχρεώσεων και δεσμεύσεων.

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με αρκετά στελέχη, εντάσσονται οι προσωποποιημένες επιθέσεις κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη για την αξιολόγηση στο Δημόσιο, με τις οποίες, πέρα από τη σκοπιμότητα της αποστασιοποίησης από την (συναποφασισμένη) κυβερνητική πολιτική, επιδιώκουν να αναδείξουν το λεγόμενο «προοδευτικό πρόσημο» του ΠΑΣΟΚ. Ενδεικτικό είναι ότι οι χαρακτηρισμοί που αποδίδονται στον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχουν ως επίκεντρο τις «νεοφιλελεύθερες δογματικές εμμονές του».

Στο ΠΑΣΟΚ ξορκίζουν τις εκλογές, αλλά ταυτόχρονα έχουν αρχίσει υπογείως να προετοιμάζονται για τη διεξαγωγή τους, κάτι που υποδηλώνει η γενικότερη τακτική που έχει υιοθετηθεί. Υπάρχουν μάλιστα στελέχη που εκτιμούν πως «αν ο κ. Βενιζέλος και οι δικοί του δουν ότι τα πράγματα είναι σκούρα, τότε δεν αποκλείεται να κλιμακώσουν ένα αντάρτικο μέσα στην κυβέρνηση, αποκαθηλώνοντας κεντρικές επιλογές του κ. Σαμαρά, ούτως ώστε να δείξουν ότι είναι το ΠΑΣΟΚ που -λόγω του ότι διαφωνεί με τις αντικοινωνικές και ακραίες επιλογές διαφόρων κυβερνητικών στελεχών- αναλαμβάνει τις ευθύνες πλέον των εξελίξεων, καλώντας τους προοδευτικούς πολίτες να το επιβραβεύσουν σε πιθανή εκλογική αναμέτρηση με την ψήφο τους, γιατί απέτρεψε χειρότερα μέτρα και πολιτικές».


Σχολιάστε εδώ