XΡHMATΙΣΤΗΡΙΟ

Δούρειος Ίππος…

Ο καιρός θα δείξει! Το μέγα ερώτημα, κύριε υπουργέ ΠΕΚΑ Γιάννη Μανιάτη, είναι αν η ολοκλήρωση του έργου του Εθνικού Κτηματολογίου έχει να κάνει με την καλύτερη ενημέρωση και την πρόσβαση των πολιτών σε όλα τα γεωχωρικά δεδομένα ή αποτελεί τον Δούρειο Ίππο προκειμένου να ξεπουληθούν τα εναπομείναντα φιλέτα του Δημοσίου άνευ βαρών και καθυστερήσεων.

• Όπως το δει κανείς! Μπορεί για τις ελληνικές τράπεζες ο περιορισμός της άντλησης ρευστότητας, ως ποσοστό του ενεργητικού τους, από την ΕΚΤ, δύο χρόνια πριν από την καταληκτική ημερομηνία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού, να αποτελεί επιτυχία, ωστόσο για την πραγματική οικονομία της χώρας, που αναζητεί εναγωνίως ανάσες ρευστότητας, είναι σκέτη καταστροφή.

• Θα έπρεπε να ντρέπονται όλοι αυτοί που λαμβάνουν τις αποφάσεις, καθώς για πολλοστή φορά χρησιμοποιούν τους καταναλωτές ως εξιλαστήρια θύματα μιας καταστροφής που άλλοι δημιούργησαν, προς όφελος τρίτων! Και εξηγούμαστε. Η σταδιακή αποκλιμάκωση του ελλείμματος του λογαριασμού ΑΠΕ προέρχεται κυρίως από τη χρηματοδότηση του ΕΤΜΕΑΡ, που ως γνωστόν πληρώνεται μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού.

• Ακούει κανείς εκεί στη Δικαιοσύνη; Ο Σύλλογος Εργαζομένων της ΕΡΓΟΣΕ καταγγέλλει σύμπραξη της παρούσας πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΟΜΕΔΙ στη «διαχρονική στρατηγική επιδίωξη ορισμένων κύκλων για αποδυνάμωση και απαξίωση του παραγόμενου έργου της εταιρείας, με σκοπό την εκχώρηση της διαχείρισης των σχετικών κοινοτικών κονδυλίων σε ιδιωτικά συμφέροντα…».

• Με μείωση του κόστους χρήματος θα προσελκύσουν οι εγχώριες τράπεζες τις καταθέσεις που είτε έχουν φυγαδευτεί στο εξωτερικό είτε είναι παρκαρισμένες σε κάποιες θυρίδες; Η Eurobank, πάντως, προχώρησε ήδη σε μείωση των επιτοκίων περίπου 0,09 της μονάδος κατά μέσο όρο.

• Τη γνωστή πιπίλα χρησιμοποίησαν και σε αυτήν την περίπτωση! Σε κώλυμα υπαλλήλου αποδόθηκε από τη διοίκηση της Βιοτέρ η μη υποβολή της πρόσκλησης στο ΧΑ για τη συμμετοχή των μετόχων στη γενική συνέλευση της εταιρείας. Απʼ ό,τι φαίνεται, τα μπάνια κάποιων insiders στην Επίδαυρο έχουν μεγαλύτερη σημασία από την πληροφόρηση του επενδυτικού κοινού.

• Μπορεί η Επιτροπή Ανταγωνισμού να μας προσφέρει τα φώτα της; Πόσο θεμιτό είναι κάποιες τράπεζες να δανείζουν με τους ίδιους επιτοκιακούς όρους τόσο τις υγιείς οικονομικά εταιρείες όσο και τις επιχειρήσεις με αρνητικά ίδια κεφάλαια;

• Αν κάποιοι λίγοι μεγάλοι μέτοχοι κονόμησαν εις βάρος των πολλών μικρών είναι άλλο θέμα! Απʼ ό,τι φαίνεται, οι αμφιβόλου ποιότητας και σκοπιμότητας εξαγορές της Τροπαίας κατά την περίοδο των παχιών αγελάδων και της χρηματιστηριακής φούσκας, που είχαν επακόλουθο απομειώσεις, ζημίες και λουκέτα από πλευράς ομίλου, ευθύνονται για τη σημερινή κακή οικονομική της κατάσταση, με τα πολλά ανοιχτά μέτωπα προς πολλούς πιστωτές.

• Θέλει να αποφύγει κάποιους ή επιδιώκει την επαφή με τους περισσότερους; Γιατί η εκπρόσωπος των ομολογιούχων του μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου της Νηρέας δεν επιτρέπει την άσκηση του δικαιώματος ψήφου με αλληλογραφία ή ηλεκτρονικά μέσα;

• Δηλαδή, το βλέπουν ως συνολική επένδυση; Αληθεύει ότι η διοίκηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έχει αποφασίσει να χάσει μέρος των χρημάτων που τοποθέτησε σε Eurobank και ΤΤ; Είναι γεγονός ότι σκοπεύουν να επικαλεστούν ως άλλοθι τα κέρδη που πιστεύουν ότι θα βγάλουν από τις Alpha και Πειραιώς;

• Σε δουλειά να βρίσκεται, ώστε να δικαιολογούνται οι παχυλοί μισθοί της διοίκησης; Από τη στιγμή που η Τράπεζα της Ελλάδος αναμένεται να προσλάβει σύμβουλο, προκειμένου να μεταφέρει στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα τις πρακτικές που εφαρμόζονται διεθνώς στη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, γιατί έσπευσε να υιοθετήσει έναν Κώδικα Δεοντολογίας που πιθανόν θα αναπροσαρμοστεί βάσει της νέας μελέτης που θα συνταχθεί;

• Ως εδώ και μη παρέκει! Δεν μπορεί ένας πιστωτής που περίπου του χαρίστηκε ένα ημικρατικό περιουσιακό στοιχείο όπως η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης να επιδιώκει την παύση λειτουργίας παραγωγικών εργοστασίων της, στον βωμό μιας αόριστης μετοχοποίησης των χρεών της.

• Αν λέγεσαι ΕΝΙ και Shell, είσαι σε θέση να διασφαλίζεις τα συμφέροντά σου ακόμη και κατʼ εξαίρεση των κανονισμών της ΕΕ! Οι εν λόγω επενδυτές, ελέω του ότι χάνουν το αποκλειστικό δικαίωμα, απαίτησαν μεταβατικό διάστημα προσαρμογής στο νέο καθεστώς προμήθειας και διανομής φυσικού αερίου, προκειμένου να μη διεκδικήσουν δικαστικά αποζημιώσεις από το Ελληνικό Δημόσιο για αθέτηση των συμβάσεων.

• Ως θυσία μιας θυγατρικής στον βωμό των οικονομικών αποτελεσμάτων ενός ομίλου θα πρέπει να εκλάβουμε τη μεταβίβαση της συμμετοχής της Eurobrokers από την Κούμπας ΑΕ στον κ. Κούμπα; Τουλάχιστον εμείς αυτό αντιλαμβανόμαστε από την ανακοίνωση, που μεταξύ άλλων αναφέρει πως η επίπτωση στην επιχείρηση θα ήταν ζημία 141.000 ευρώ, ενώ στα οικονομικά μεγέθη του ομίλου κέρδη περίπου 2 εκατ. ευρώ.

• Πολλοί θέλουν, λίγοι μπορούν! Το θέμα με τις αποκρατικοποιήσεις, και δη του ΑΔΜΗΕ, δεν είναι τόσο πόσοι και ποιοι υποψήφιοι επενδυτές προκρίθηκαν στη δεύτερη φάση της διαδικασίας, αποκτώντας πρόσβαση στο virtual data room της εταιρείας, όσο το πόσοι και ποιοι μετά την αξιολόγηση των στοιχείων θα καταθέσουν δεσμευτικές προσφορές, και μάλιστα σε εύλογες τιμές.


Σχολιάστε εδώ