Το παρασκήνιο στη σύσκεψη Σαμαρά με Αβραμόπουλο και Βενιζέλο

Πίσω από την τυπική πληροφόρηση υπάρχει μια λεπτομέρεια που μας αποκάλυψε κυβερνητική πηγή. Ο πρωθυπουργός φέρεται να ανέγνωσε το δημοσίευμα για το «καραμανλικό αντάρτικο» μετά τη σπουδή του κ. Βενιζέλου να εκδώσει ρηματική διακοίνωση προς την Κύπρο επειδή ενοχλήθηκε από την κριτική της κυπρίας ευρωβουλευτού κ. Ελένης Θεοχάρους. Παρ’ όλα αυτά παραμένει αδιευκρίνιστο αν ο πρωθυπουργός γνώριζε τις προθέσεις του αντιπροέδρου του ή αιφνιδιάστηκε, όπως υποστηρίζουν οι συνομιλητές του. Πάντως στη συνάντηση δεν έγινε αναφορά στο «επεισόδιο». Όπως βέβαια δεν έγινε και η παραμικρή νύξη για τη θέση του Επιτρόπου.

Ο πρωθυπουργός άκουσε τον υπουργό Εξωτερικών να αναφέρεται επί μακρόν σε θέματα που αφορούσαν στα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό, αλλά και στις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή (Συρία, Λιβύη, Ιράκ, Ουκρανία). Σε μια από τις ελάχιστες παρεμβάσεις του ζήτησε να υπάρξει συνεργασία και να συμφωνηθεί ενιαία στρατηγική ανάμεσα στην Αθήνα και τη Λευκωσία, στόχος ο οποίος πρέπει να επιβεβαιωθεί εν όψει της επίσκεψης που θα πραγματοποιήσει ο Πρόεδρος της Κύπρου κ. Νίκος Αναστασιάδης στις 28 Ιουλίου.

Από την πλευρά του ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, λόγω της διπλωματικής του εμπειρίας αλλά και των συχνών επαφών που έχει με ξένους διπλωμάτες, εξέφρασε με χαρακτηριστικό τρόπο την άποψη ότι: «Πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας την ιστορική φράση που λέει ότι οι κυβερνήσεις παρέρχονται ενώ η Ελλάδα παραμένει αιώνια», αφήνοντας να εννοηθεί ότι κινείται σε άλλη λογική σε ότι αφορά πτυχές της ακολουθούμενης εξωτερικής πολιτικής.

Τι αναλαμβάνουν

Το σίγουρο είναι ότι η Αθήνα προτίθεται να εξετάσει τις πληροφορίες που υπάρχουν σχετικά με όσα δρομολογούνται από τον ΟΗΕ και τις ΗΠΑ, αμέσως μετά τις προεδρικές εκλογές στην Τουρκία. Με αυτό το πνεύμα φαίνεται ότι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ανέλαβε «σιωπηρώς» να ενισχύσει τους διαύλους επικοινωνίας με τη Λευκωσία, αλλά και να βολιδοσκοπήσει τις προθέσεις και τις σκέψεις των Αμερικανών εν όψει της επίσκεψης που θα πραγματοποιήσει στην Ουάσινγκτον, την τρίτη εβδομάδα του Αυγούστου.

Στο ίδιο πλαίσιο, ο κ. Βενιζέλος θα αναλάβει πρωτοβουλίες μέσω των διπλωματικών διαύλων του υπουργείου Εξωτερικών προκειμένου να ενημερωθεί η διεθνής κοινότητα για τα κωλύματα και την άρνηση που προβάλλουν οι εκπρόσωποι της τουρκοκυπριακής κοινότητας έναντι στην πρόθεση του κυπρίου Προέδρου για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

Για να λυθεί οποιαδήποτε παρεξήγηση με την κυπριακή πλευρά, ο πρωθυπουργός επισήμανε πως αφενός η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν πρέπει να χρεωθεί οποιαδήποτε αποτυχία στις διαπραγματεύσεις, ενώ αφετέρου πρέπει να υποστηριχθεί η προσπάθεια του κ. Αναστασιάδη. Αυτό θα επιτευχθεί με συστηματική δουλειά και με συνεργασία τόσο σε ενδοκυβερνητικό όσο και σε ευρύτερο πλαίσιο.

Χρέος του Βενιζέλου

«Άλλωστε ο κ. Βενιζέλος οφείλει να “καλύψει” τον Πρόεδρο Αναστασιάδη σʼ αυτήν την προσπάθεια αφού εκείνος δικαιολόγησε τη σπουδή που επέδειξε έναντι της κ. Θεοχάρους και του κυπριακού λαού», εξηγούν διπλωματικοί παρατηρητές από τους οποίους ζητήσαμε εκτιμήσεις. Σαράντα χρόνια μετά το πραξικόπημα και την εισβολή του «Αττίλα» στην Κύπρο, η κυβέρνηση της Αθήνας πρέπει να είναι πιο κοντά από ποτέ στις προσπάθειες που κάνει η Λευκωσία –ειδικά αυτήν την κρίσιμη περίοδο– ώστε να μεθοδεύσει λύση στηριγμένη στις λεπτές ισορροπίες και στις σύνθετες διαστάσεις των σχέσεων που έχουν αναπτυχθεί από το 1959 μεταξύ όλων των εμπλεκομένων πλευρών περί το Κυπριακό.

Το δόγμα του ενιαίου αμυντικού χώρου ήταν, είναι και παραμένει ένα πειστικό επιχείρημα για όσους επιχειρούν να πλήξουν τα ζωτικά συμφέροντα του Ελληνισμού στην περιοχή.

Στη σύσκεψη των κ. Σαμαρά – Αβραμόπουλου – Βενιζέλου εξετάσθηκαν επίσης οι εξελίξεις στην Ουκρανία, ειδικά σε ό,τι αφορά τους Έλληνες που διαβιούν στην περιοχή της Ταυρίδας στις ανατολικές επαρχίες της χώρας. Παράλληλα έγινε ανασκόπηση για την κλιμάκωση της βίας στη Γάζα και ευρύτερα στη Μέση Ανατολή.


Σχολιάστε εδώ