«Σκίζει» φέτος η Ελλάδα στον τουρισμό

Η φράση «σκίζει φέτος η Ελλάδα» που μας είπε ένα από τα πρώτα ονόματα στον χώρο της κρουαζιέρας, με μεγάλα ξενοδοχεία σε διάφορες περιοχές της χώρας, αποδίδει το κλίμα που υπάρχει στη διεθνή τουριστική Αγορά για την Ελλάδα.

Βέβαια, στην επιλογή της Ελλάδας ως τουριστικού προορισμού από τους Ευρωπαίους «βοήθησαν» και οι αιματηρές ταραχές σε Ιράκ, Συρία και γενικά σε όλες τις μουσουλμανικές χώρες, οι οποίες όχι μόνο δεν φαίνεται να έχουν τελειωμό, αλλά οι εκτιμήσεις είναι ότι οδηγούνται σε δραματικότερες εξελίξεις.

Αντίθετα, τον Μάιο υπήρξαν ζημίες, κάτι που οφειλόταν στην πολεμική ατμόσφαιρα που δημιουργήθηκε στην Ουκρανία, ενώ και η αντιπαράθεση της Δύσης με τη Ρωσία του Πούτιν μείωσε σε μεγάλο ποσοστό τη ροή τουριστών από τη Ρωσία αλλά και την Ουκρανία, με τις οποίες μας συνδέει και η Ορθοδοξία. Ανασταλτικός παράγοντας ήταν και η υποτίμηση που είχε το ρούβλι σε σχέση με το ευρώ, που έκανε πιο ακριβές τις διακοπές στην Ελλάδα αλλά και στις άλλες χώρες της Ευρωζώνης.

Τώρα τα στοιχεία δείχνουν ότι έχει αρχίσει να… ξαναζεσταίνεται ο… δρόμος προς ελληνικά τουριστικά θέρετρα, αλλά υπάρχει μια αλλαγή στην οικονομική «ποιότητα» των ρώσων τουριστών. Δεν είναι πλέον οι ολιγάρχες εκατομμυριούχοι που έρχονταν μέχρι πρότινος. Έχει αναπτυχθεί ο μαζικός τουρισμός, και αυτό φαίνεται από το ότι δεν επιλέγουν ξενοδοχεία πεντάστερα αλλά τεσσάρων αστέρων, που η τιμή τους είναι στα 200 ευρώ.

Να σημειώσουμε ότι πολύ καλά πάει και η κρουαζιέρα. Στο 20% υπολογίζεται η ως τώρα αύξηση, σημαντικό μερίδιο της οποίας έχουν προσφέρει οι νέοι προορισμοί που άνοιξαν φέτος εταιρείες οι οποίες δραστηριοποιούνται στην κρουαζιέρα, όπως η LOUIS, που «πηγαίνει» σε Μήλο, Σύμη και άλλα μικρά νησιά του Αιγαίου μας, όπου η ζήτηση έφθασε στο 90%! Υπάρχει, βέβαια, πρόβλημα υποδομών και μέσων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Μήλος, όπου οι τουρίστες ήταν 700 άτομα και το νησί έχει μόλις δύο λεωφορεία.

Δεν φθάνουν τα ξενοδοχεία!

Όλο αυτό το κύμα -για τη δημιουργία του οποίου ένας από τους βασικότερους λόγους είναι το διαδίκτυο, καθώς μέσα από τις φωτογραφίες που «ανεβάζουν» όσοι έρχονται στην Ελλάδα αλλά και Έλληνες ο κόσμος σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της υφηλίου γνώρισε τις απίστευτες ομορφιές του τόπου μας- βάζει πλέον θέμα κατασκευής νέων, σύγχρονων και υψηλών προδιαγραφών ξενοδοχειακών μονάδων, μικρών και μεγάλων, και ανακαίνισης των υπαρχουσών, οι περισσότερες από τις οποίες είναι της εποχής του 1970.

Σύμφωνα, μάλιστα, με ανθρώπους της τουριστικής αγοράς, που γνωρίζουν πόσοι τουρίστες θα έρθουν στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια -αναφέρονται σε απίστευτα νούμερα, συγκεκριμένα (κρατηθείτε) 50.000.000 αφίξεις μέσα στα επόμενα επτά με δέκα χρόνια από 19.000.000 με 20.000.000 που υπολογίζονται φέτος-, προσφέρονται να προκαταβάλουν, έναντι εγγυήσεων, την αγορά πακέτων σε επιχειρηματίες που θέλουν να φτιάξουν ξενοδοχεία.


Σχολιάστε εδώ