«Σαλπάρει» για ΣΥΡΙΖΑ η ΔΗΜΑΡ!

Στην Αγίου Κωνσταντίνου έχει ανοίξει για τα καλά ο εσωκομματικός ασκός του Αιόλου, με αφορμή την «αριστερή στροφή» της ηγεσίας, ενώ τα βήματα προσέγγισης μεταξύ των δύο χώρων είναι αργά, πλην όμως σταθερά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτέλεσε η αλλαγή στάσης της Δημοκρατικής Αριστεράς, αφού προ δύο εβδομάδων ο ΣΥΡΙΖΑ διοργάνωσε σε γνωστό ξενοδοχείο εκδήλωση κατά της «μικρής ΔΕΗ» και η ηγεσία της ΔΗΜΑΡ τότε είχε αρνηθεί να αποστείλει αντιπροσωπεία. Αυτή τη φορά άλλαξε γνώμη. Έδωσε το «παρών» στον ανοιχτό διάλογο για τις παραλίες και συμπαρατάχθηκε με την αξιωματική αντιπολίτευση, με το σκεπτικό ότι η εκδήλωση είχε χαρακτήρα μιας απλής παράθεσης απόψεων και όχι τα «σφιχτά χαρακτηριστικά», όπως έγινε με την πρόταση του παλλαϊκού μετώπου για τη ΔΕΗ.

Τα παραπάνω, σε κάθε περίπτωση, μαρτυρούν ότι μεταξύ Κουμουνδούρου και Αγίου Κωνσταντίνου έχει βρεθεί πια ένας κώδικας συνεννόησης. Ωστόσο, η «απάντηση» Τσίπρα στο «προσκλητήριο» που είχε απευθύνει προ ημερών ο Φώτης Κουβέλης, ήταν ολίγον τι «παγωμένη». Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ενδιαφέρεται για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς, αλλά για ένα σαφές αριστερό πλαίσιο εξόδου από την κρίση, ανέφερε μεταξύ άλλων η επιστολή του Αλέξη Τσίπρα, με κύκλους της ΔΗΜΑΡ, ωστόσο, να κάνουν θετική ανάγνωση. Όπως σχολιάζουν συνεργάτες του κ. Κουβέλη, στη βάση των σημείων που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ «μπορεί να ξεκινήσει ο διάλογος σε κοινωνικά ζητήματα που έχουν τεθεί, αλλά και σε περαιτέρω πολιτικά». Επιπλέον, συμπληρώνουν ότι «σε κάποια σημεία συγκλίνουμε, σε κάποια αποκλίνουμε και κάποια χρειάζονται περισσότερη επεξεργασία», ενώ συνομιλητές του κ. Κουβέλη σημειώνουν ότι η ΔΗΜΑΡ δεν απηύθυνε πρόσκληση στον ΣΥΡΙΖΑ για την Κεντροαριστερά, αφού είναι γνωστό ότι η Κουμουνδούρου δεν ενδιαφέρεται για κάτι τέτοιο.

Κινητικότητα στην Κεντροαριστερά

Ζωηρές είναι οι ζυμώσεις στον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς. Η ηγεσία της Αγίου Κωνσταντίνου εγκαινίασε τον διάλογο με τους Οικολόγους Πράσινους, ενώ εντός της εβδομάδας αντιπροσωπεία της ΔΗΜΑΡ θα καθίσει στο ίδιο τραπέζι με στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη. Στην πρώτη μετέχουν ο γραμματέας της ΚΕ Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ο γραμματέας της ΚΟ Δημήτρης Αναγνωστάκης και το μέλος του Συντονιστικού της Προοδευτικής Συνεργασίας Στέφανος Μανίκας, ενώ επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΠΑΣΟΚ θα είναι ο γραμματέας της ΚΟ Παναγιώτης Ρήγας.

Την ίδια ώρα, επιτυχής ήταν και η εκδήλωση του ανεξάρτητου πια βουλευτή Βασίλη Οικονόμου με θέμα το Ελληνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης της χώρας. Από τη Δημοκρατική Αριστερά παρευρέθηκε ο Σπύρος Λυκούδης, ενώ ανάμεσα στους βασικούς ομιλητές ήταν ο πρόεδρος του ΤΕΕ Χρήστος Σπίρτζης και ο πρώην υπουργός της ΝΔ Πέτρος Δούκας. Όπως πληροφορείται το «Π», το κλίμα μεταξύ τους ήταν φιλικό και χαλαρό που όταν μάλιστα ρωτήθηκε ο Βασίλης Οικονόμου εάν θα προχωρήσει σε συγκρότηση κίνησης με τον κ. Δούκα, απάντησε: «Πώς να σκεφτώ τη συγκρότηση κίνησης με τον κ. Δούκα όταν δίπλα μου κάθεται ο Σπύρος Λυκούδης».

Κατά τα λοιπά, την εκδήλωση παρακολούθησαν αρκετοί εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου, φορείς της Αυτοδιοίκησης και των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας καθώς και πολλοί ακαδημαϊκοί. Τους προβολείς έστρεψαν πάνω τους παρουσίες όπως του ανεξάρτητου πλέον βουλευτή Γρηγόρη Ψαριανού, του πρώην υπουργού Λουκά Αποστολίδη, των μελών του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Τόνιας Αντωνίου και Κυριάκου Πιερρακάκη. Επιπλέον, έδωσαν το «παρών» ο πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ Μιχάλης Κατρίνης, ο γραμματέας της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ Παύλος Χρηστίδης, το μέλος της ΚΕ ΠΑΣΟΚ Χρήστος Δρούζιας, το μέλος της ΔΗΜΑΡ Μυρσίνη Λιοναράκη, ο εκπρόσωπος της κίνησης των «58» Σταύρος Λιβαδάς και ο εκπρόσωπος των Οικολόγων Κώστας Διάκος. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Οικονόμου ετοιμάζει τη συγκρότηση πολιτικής κίνησης με σκοπό να συμμετάσχει στον διάλογο για την Κεντροαριστερά και βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τον Σπύρο Λυκούδη αλλά και τον Γρηγόρη Ψαριανό, καθώς και τη Νίκη Φούντα, με τους οποίους συντονίζουν τις κινήσεις τους. Είναι γνωστό, άλλωστε, ότι ο πρώην γραμματέας της ΚΕ της ΔΗΜΑΡ δεν θα συμμετέχει στο συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο και έχει αποσαφηνίσει, μέσω ανακοινώσεων της μεταρρυθμιστικής τάσης της οποίας ηγείται, ότι θα ψηφίσει συγκεκριμένα νομοσχέδια στη Βουλή διαχωρίζοντας και επίσημα τη θέση του από την ηγεσία του κόμματος.


Σχολιάστε εδώ