Ρομπόλης: Νέα χρηματοδότηση ή συντάξεις πείνας!

Την ανάγκη για ένα νέο -και μάλιστα επείγον- πλαίσιο χρηματοδότησης, προκειμένου να διαμορφωθούν αποθεματικά για την επιβίωση και τη στήριξη του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης, τόνισε ο Σάββας Ρομπόλης, ομότιμος καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου και επιστημονικός διευθυντής του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ, μιλώντας στο «ΠΑΡΟΝ».

Όπως τόνισε, το νέο αδιέξοδο του ασφαλιστικού συστήματος συνίσταται στο γεγονός ότι «ενώ μειώθηκαν οι συντάξεις μέχρι 45% από το 2010 και μετά, εντούτοις εξαντλήθηκαν τα αποθεματικά κεφάλαια. Η αντίφαση αυτή εξηγείται από το γεγονός ότι η εξοικονόμηση πόρων από τη μείωση των συνταξιοδοτικών παροχών, που επιδείνωσε σημαντικά το βιοτικό επίπεδο των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων, απορροφήθηκε από τις απώλειες πόρων που προκάλεσαν στα ασφαλιστικά ταμεία τα αποτελέσματα των πολιτικών λιτότητας, ύφεσης και ανεργίας της τελευταίας τετραετίας».

Ο Σ. Ρομπόλης τόνισε πως, με αυτά τα δεδομένα, σύμφωνα με την αναλογιστική μελέτη του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ 2013-2050 το κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα στην Ελλάδα έχει ανάγκη πρόσθετων πόρων και όχι περιορισμό των πόρων στο ετήσιο ποσό των 8,6 δισ. ευρώ την περίοδο 2015-2018, από 15 δισ. ευρώ το 2012 και 21 δισ. ευρώ το 2011.

Από την άποψη αυτή, το έτος 2016 θα απαιτηθούν πρόσθετοι πόροι ύψους 950 εκατομμυρίων ευρώ. Το 2017 θα απαιτηθεί τουλάχιστον 1,88 δισ. ευρώ. Το 2018 θα απαιτηθούν 2,14 δισ. ευρώ. Το 2019 θα απαιτηθούν 2,40 δισ. ευρώ, το 2020 θα απαιτηθούν 2,67 δισ. ευρώ και το ποσό αυτό είναι σταδιακά αυξανόμενο κατά τις επόμενες δύο δεκαετίες

«Με άλλα λόγια», κατέληξε, «οι δυσμενείς αυτές εξελίξεις στη βραχυχρόνια αλλά και στη μεσο-μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος, επιβάλλουν την ανάγκη διαμόρφωσης νέου πλαισίου χρηματοδότησης και ανασύστασης του κεφαλαιακού αποθέματος του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης με την ανεύρεση νέων πόρων εντός του κρατικού προϋπολογισμού».


Σχολιάστε εδώ