Ραντεβού τον Σεπτέμβριο…

Οι εκπρόσωποι των δανειστών θα έρθουν στην Αθήνα το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου για τον τελικό (και τελευταίο) έλεγχο της ελληνικής οικονομίας. Ταυτόχρονα θα ξεκινήσει και η αντίστροφη μέτρηση για τις συζητήσεις σχετικά με τη ρύθμιση του χρέους, που είναι άμεσα συνδεδεμένη με τα αποτελέσματα των ελέγχων που θα κάνει η «τρόικα». Από το Μέγαρο Μαξίμου εκφράζεται αισιοδοξία ότι όλα θα εξελιχθούν χωρίς απρόοπτα και πάντως χωρίς νέα επώδυνα μέτρα που θα ανεβάσουν κι άλλο το θερμόμετρο της κοινωνικής οργής. Ταυτόχρονα όμως σπεύδει να υλοποιήσει, κατ’ αρχάς, όλα τα προαπαιτούμενα που συνδέονται με τις τελευταίες δόσεις και σε δεύτερη φάση να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις που έχει δεσμευθεί η χώρα μας να θέσει σε εφαρμογή. Από την πλευρά τους, οι δανειστές κρατούν πολύ ψηλά τον πήχη των απαιτήσεών τους, γεγονός που προκαλεί τις εύλογες ανησυχίες της κυβέρνησης. Αλλά και τη… βεβαιότητα των κομμάτων της αντιπολίτευσης ότι οι διαπραγματεύσεις θα οδηγήσουν σε νέα επώδυνα μέτρα για τους πολίτες, στα οποία έχει -όπως καταγγέλλουν- ήδη συμφωνήσει η κυβέρνηση.

«Καίνε»

Στον μακρύ κατάλογο με τα καυτά ζητήματα που θα τεθούν προς συζήτηση περιλαμβάνονται οι αλλαγές στο Ασφαλιστικό, με την περαιτέρω συγχώνευση των επικουρικών ταμείων, αλλά και στο εργασιακό, με την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων. Επίσης, υπάρχει ανοιχτό το ζήτημα με την αλλαγή του καθεστώτος που διέπει τις απεργίες και τα προνόμια των συνδικαλιστών. Η πρόθεση του Μεγάρου Μαξίμου να προχωρήσουν όλα τα παραπάνω σκοντάφτει στην κατηγορηματική διαφωνία του ΠΑΣΟΚ, που τονίζει (αυτή τη στιγμή τουλάχιστον) ότι δεν πρόκειται να συναινέσει. Δεν πείθει ωστόσο τον ΣΥΡΙΖΑ που προεξοφλεί απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, ποινικοποίηση των απεργιών και νέες μειώσεις κύριων και επικουρικών συντάξεων. Αντικείμενο συζήτησης μεταξύ κυβέρνησης και «τρόικας» θα είναι και το δημοσιονομικό κενό για το 2015, με το υπουργείο Οικονομικών να το υπολογίζει στα 900 εκατ. και την «τρόικα» να το ανεβάζει στα 2 δισ. και να θέτει θέμα νέων μέτρων προκειμένου να καλυφθεί και η «μαύρη τρύπα» που δημιουργούν οι δικαστικές αποφάσεις.

Αισιοδοξία

Κορυφαίο ζήτημα από πλευράς κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις του φθινοπώρου θα αποτελέσει η μείωση σε μια σειρά από φόρους (πετρέλαιο θέρμανσης, εισφορά αλληλεγγύης, επιχειρήσεων, ΦΠΑ κ.ά.). Στις συζητήσεις που έγιναν τις προηγούμενες ημέρες, οι εκπρόσωποι των δανειστών εμφανίσθηκαν αρνητικοί σ’ ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αντίθετα επέμειναν στην παράταση ορισμένων φόρων μέχρι το 2016. Με το… σύνηθες επιχείρημα ότι αν μειωθούν οι φόροι, θα μειωθούν τα δημόσια έσοδα και ο κρατικός προϋπολογισμός θα κινδυνεύσει να εκτροχιασθεί. Στην κυβέρνηση πιστεύουν ότι με την πιστή εφαρμογή του προγράμματος, την ομαλή πορεία του προϋπολογισμού, αλλά και το υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα θα καταφέρουν να κάμψουν τις αντιρρήσεις των δανειστών. Για διγλωσσία και εξαπάτηση του ελληνικού λαού κατηγορεί την κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ και τονίζει ότι οι υποσχέσεις για φοροελαφρύνσεις και χαλάρωση του Μνημονίου είναι για εσωτερική κατανάλωση και μόνο.

Πάνε παραλία

Μετά τη «μικρή ΔΕΗ», η επόμενη σκληρή αντιπαράθεση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης θα είναι για το ζήτημα του αιγιαλού. Αν και η κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου αναβλήθηκε για αργότερα, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ξεκινήσει τις προσπάθειες για τη συγκρότηση ενός πολιτικού και κοινωνικού μετώπου προκειμένου να αποτρέψει την ψήφισή του. Εξ ου ΝΔ και ΠΑΣΟΚ τον κατηγορούν για λαϊκισμό και τυχοδιωκτισμό καθόσον αντιδρά για ένα σχέδιο νόμου που δεν γνωρίζει καν. Η αξιωματική αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι με τις ρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση, οι ακτές (παραλίες) της χώρας θα παραδοθούν σε ιδιωτικά συμφέροντα, θα τσιμεντοποιηθούν και θα αποκλεισθούν από τους πολίτες. Από την κυβέρνηση απαντούν ότι όλα θα γίνουν με βάση την ευρωπαϊκή νομοθεσία και θα προστατευθεί πλήρως το περιβάλλον.

«Καυγάδες»

Ενδοκυβερνητικές κόντρες προκαλεί το ζήτημα των 6.500 απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων που, βάσει της συμφωνίας με την «τρόικα», πρέπει να γίνουν μέχρι το τέλος του χρόνου. Ο καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός Κυρ. Μητσοτάκης δηλώνει αποφασισμένος να υλοποιήσει τη δέσμευση, προσκρούει, ωστόσο, στην άρνηση αρκετών κυβερνητικών στελεχών. Ο υπουργός Εσωτερικών Αργ. Ντινόπουλος δηλώνει ότι δεν πρόκειται να γίνουν απολύσεις στην τοπική αυτοδιοίκηση, ενώ αντίθετος είναι και ο υπουργός Υποδομών Μιχ. Χρυσοχοϊδης, ο οποίος ζητάει επιπλέον προσλήψεις για να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες που υπάρχουν στις αστικές συγκοινωνίες. Εξίσου απρόθυμος εμφανίζεται και ο υπουργός Παιδείας Ανδρ. Λοβέρδος ενώ ο υπουργός Υγείας Μ. Βορίδης ζητάει επίμονα προσλήψεις προκειμένου να καλυφθούν τα πολλά κενά στα δημόσια νοσοκομεία.

«Λάθος»

Σαρωτικούς ελέγχους σε ολόκληρη την Αττική διενεργεί η ΕΛΑΣ και η αντιτρομοκρατική υπηρεσία προκειμένου να εντοπίσουν και να συλλάβουν τους συνεργούς του Ν. Μαζιώτη αλλά και τις «γιάφκες» της οργάνωσης. Η σύλληψη του υπ’ αριθμόν ένα καταζητούμενου τρομοκράτη, την περασμένη Τετάρτη στο κέντρο της Αθήνας, ήταν περιπετειώδης, όσο και αιματηρή. Από την ανταλλαγή πυροβολισμών τραυματίσθηκαν ο Μαζιώτης, ένας αστυνομικός και δύο ξένοι τουρίστες. Η υπόθεση πυροδότησε πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την (αρχική) άρνηση της Κουμουνδούρου να πάρει δημόσια θέση και να υπογραμμίσει την επιτυχία των αστυνομικών αρχών. Ενώ ο Δ. Στρατούλης χαρακτήρισε τυχαίο γεγονός τη σύλληψη, την απέδωσε μάλιστα σε… λάθος του Ν. Μαζιώτη. «Παρέχουν πολιτική νομιμοποίηση στην τρομοκρατία», σημείωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφ. Βούλτεψη. «Το βαρέλι της κυβερνητικής γελοιότητας δεν έχει πάτο», απάντησε ο ΣΥΡΙΖΑ.


Σχολιάστε εδώ