Πού πήγαν τα λεφτά για τα Δικαστήρια;

Στην εκδήλωση ήταν παρόντες, εκτός της ηγεσίας του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά, ο Μητροπολίτης κ. Σεραφείμ, οι βουλευτές Κ. Κατσαφάδος, Θ. Δρίτσας, Τ. Μελάς και Δ. Μανωλάκου, οι πρόεδροι του ΕΒΕΠ Β. Κορκίδης και του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ανδριανός Μιχάλαρος, ο νυν δήμαρχος Β. Μιχαλολιάκος, ο νέος δήμαρχος Γ. Μώραλης, ο νέος αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γ. Γαβρίλης, δημοτικοί σύμβουλοι, παράγοντες της πόλης και αρκετός κόσμος, κυρίως δικηγόροι.

Μιλώντας ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά Γ. Σταματογιάννης, αφού αναφέρθηκε στο ιστορικό της υπόθεσης, τόνισε ότι αυτή η εποχή, από το τέλος Ιουλίου έως τις 20 Αυγούστου, είναι η πιο επικίνδυνη για να φύγουν τα δικαστήρια, αφού άλλη περίοδο δεν μπορεί να γίνει αυτή η μεταφορά γιατί τα δικαστήρια λειτουργούν. Για αυτό και ζήτησε εγρήγορση απʼ όλους τους φορείς και τους δικηγόρους για να μην… πιαστούν στον ύπνο. Αποκάλυψε δε, ότι με Προεδρικό Διάταγμα που δεν έχει δημοσιευθεί ακόμα στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, το Ειρηνοδικείο Πειραιά συγχωνεύεται με το Ειρηνοδικείο Νίκαιας, κάτι που σημαίνει ότι τουλάχιστον το Ειρηνοδικείο θα… μετακομίσει στη Νίκαια! Εκτός κι αν βρεθεί τρόπος να λειτουργεί στον Πειραιά, κάτι που δεν φαίνεται, τουλάχιστον σήμερα…

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ Β. Κορκίδης τόνισε ότι το κτίριο της Θηβών αγοράστηκε αντί 35 εκατ. ευρώ και δαπανήθηκαν άλλα τόσα για να διαμορφωθεί. Αποκάλυψε δε ότι στο Μνημόνιο αναφέρεται ότι μέχρι το τέλος Ιουλίου τα Δικαστήρια του Πειραιά θα έχουν μεταφερθεί στο κτίριο της Θηβών! Τόνισε, ότι αυτό θα στερήσει από τον Πειραιά 2.500-3.000 άτομα ημερησίως. Πράγμα που θα νεκρώσει την οικονομική ζωή της πόλης και θα την καταδικάσει σε αφανισμό.

Ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου, Ανδριανός Μιχάλαρος, υποστήριξε ότι η αξιοποίηση της Ραλλείου ως δικαστικό μέγαρο είναι η τελευταία ευκαιρία για τον Πειραιά. Γιατί θα δώσει ζωή στο κέντρο αλλά και θα αναδείξει το σημερινό «κουφάρι» σε σύγχρονο και λειτουργικό κτίριο. Τα δικαστήρια είναι ζωή για την πόλη και δεν μπορεί κανείς να μας στερήσει τη ζωή μας, κατέληξε.

Ο νέος δήμαρχος, Γ. Μώραλης, υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό που όλος ο Πειραιάς είναι ενωμένος και λέει όχι στην απομάκρυνση των δικαστηρίων. Δεν θα πέσουμε στην παγίδα της προσωρινής μεταφοράς που λέει το υπουργείο, γιατί και στη Σκουζέ προσωρινά πήγαν τα δικαστήρια και βρίσκονται εκεί… 27 χρόνια! Η θέση μου, διευκρίνισε, είναι ξεκάθαρη! Στο καλύτερο κτίριο του κόσμου και να μας πουν να πάνε τα δικαστήρια, αν βρίσκεται εκτός Πειραιά θα πούμε όχι! Τα δικαστήρια θα είναι στην πόλη και μάλιστα στο κέντρο.

Κλείνοντας, ο Μητροπολίτης Πειραιά, κ. Σεραφείμ, δήλωσε ότι παρίσταται με διπλή ιδιότητα: Ως Μητροπολίτης αλλά και ως πολίτης. Είναι αναγκαίο, να μάθουν όλοι ότι θα αντιδράσουμε με κάθε τρόπο στα σχέδια εκείνων που επιδιώκουν να σμικρύνουν τον Πειραιά. Ήδη ο τραγικός “Καλλικράτης” τού στέρησε τον Ρέντη, που τον έδωσε στη Νίκαια και τη Δραπετσώνα, που την έδωσε στο Κερατσίνι. Δεν θα επιτρέψουμε να μας στερήσουν και τα δικαστήρια. Η οικονομική ζωή της πόλης βυθίζεται, όποιο μαγαζί κλείνει δεν ξανανοίγει. Όταν έχουμε ενότητα δεν μπορεί να μας νικήσει κανένας. Η ισχύς εν τη ενώσει. Απαιτείται δυνατή φωνή και συναρμοσμένη τακτική».

Εντύπωση έκανε η παρατήρηση της βουλευτού του ΚΚΕ Δ. Μανωλάκου που παραλλήλισε το θέμα των δικαστηρίων με την πώληση της «μικρής ΔΕΗ»: Θέλουν ό,τι ξεπουλάνε να το δίνουν και με μπόνους στον αγοραστή. Στο κτίριο της Θηβών δίνουν μπόνους το νοίκι που φτάνει τα 2,7 εκατ. τον χρόνο για 20 χρόνια και στη «μικρή ΔΕΗ» δίνουν στον αγοραστή «μπόνους» 2 εκατ. πελάτες!

Ένταση δημιουργήθηκε όταν δημοσιογράφος ρώτησε τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου αν ο σύλλογος σκέφτεται να διαθέσει το ποσό που έχει συγκεντρωθεί από το «μεγαρόσημο» και ανέρχεται γύρω στα 6 εκατ. ευρώ υπέρ της ανακαίνισης της Ραλλείου. Μόλις το άκουσαν αυτό οι δικηγόροι, που ήταν στην αίθουσα, άρχισαν να φωνάζουν ότι ο Σύλλογος δεν έχει τέτοιο ποσό και ότι προσπαθεί να παραπλανήσει τον κόσμο. Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου, που πήρε μετά από ώρα τον λόγο, είπε ότι όντως υπάρχει για κάθε δικαστική πράξη «μεγαρόσημο», ένα τέλος δηλαδή, που όμως δεν πάει στον Δικηγορικό Σύλλογο αλλά στο ΤΑΧΔΙΚ (Ταμείο Χρηματοδότησης Δικαστικών Κτιρίων), που ανήκει στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Όντως, όπως αποκάλυψαν στη στήλη έγκριτοι δικηγόροι,αυτά είναι πολλά λεφτά αλλά εδώ και δύο χρόνια τα χρήματα του Ταμείου τα πήρε το κράτος για τροφεία των κρατουμένων! Άντε μετά να βρεθούν λεφτά για να ανακαινιστεί η Ράλλειος και να πάνε εκεί τα δικαστήρια του Πειραιά…

Οι δικηγορικοί σύλλογοι της χώρας υπέρ της Ραλλείου

Την έντονη αντίθεσή τους στη μετεγκατάσταση των δικαστηρίων του Πειραιά σε χώρο εκτός των ορίων της πόλης εκφράζει με ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιτροπή των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος που συνεδρίασε την περασμένη Τρίτη στα γραφεία του ΔΣΑ υπό την προεδρία του προέδρου των αθηναίων δικηγόρων Βασίλη Αλεξανδρή.

Παράλληλα, η Συντονιστική Επιτροπή των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας εκφράζει τη συμπαράστασή της στον Δικηγορικό Σύλλογο Πειραιά και την πειραϊκή κοινωνία, στηρίζοντας τη θέση τους για τη μεταστέγαση των Δικαστηρίων και Δικαστικών Υπηρεσιών του Πειραιά στο κέντρο της πόλης και δη στο κτίριο της πρώην Ραλλείου Σχολής. Για τον λόγο αυτό, καταλήγει η ανακοίνωση, μετά την παραχώρηση της χρήσης τού ως άνω κτιρίου της πρώην Ραλλείου Σχολής από τον Δήμο Πειραιά, με ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, στο Ελληνικό Δημόσιο, υποστηρίζουμε κάθε είδους ενέργειες για τη μεταστέγαση των Δικαστηρίων και Δικαστικών Υπηρεσιών του Πειραιά στο παραπάνω κτίριο.

Απέχουν οι δικηγόροι

Αποχή από τα Δικαστήρια αποφάσισαν να κάνουν οι δικηγόροι του Πειραιά αύριο και μεθαύριο στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων κατά της μεταφοράς του δικαστικού μεγάρου στη Θηβών. Επίσης, την Πέμπτη, οι δικηγόροι του Πειραιά σε συνεργασία με τον δήμο, στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης-χάπενινγκ θα αναρτήσουν στο κτίριο της Ραλλείου πάνελ, στο οποίο θα αναγράφεται ότι εκεί θα γίνουν τα νέα δικαστήρια της πόλης.


Σχολιάστε εδώ