Ο Γκίκας πέταξε το γάντι στην «τρόικα»

Σε αντίθεση με τον προκάτοχό του, δεν έχει υιοθετήσει το… δόγμα «ό,τι πει ο Τόμσεν», αλλά βάζει τις δικές του κόκκινες γραμμές και τους όρους του, όπως λένε άτομα του χώρου του, που γνωρίζουν πώς λειτουργεί από τη στιγμή που εγκαταστάθηκε στο κτίριο της οδού Νίκης.

Το στίγμα της τακτικής του το έδωσε ο κ. Χαρδούβελης κατά την τελευταία συνάντηση που είχε με την «τρόικα» πριν φύγει για… διακοπές: «Παρακαλώ να μην κλείσετε τα γραφεία για καλοκαίρι. Φέτος ξεχάστε το αμερικανικό καλοκαίρι», τους είπε, σύμφωνα με πολύ καλές πληροφορίες. Αυτό που εννοούσε ο υπουργός είναι ότι θέλουμε κάποιον με τον οποίο να μπορούμε να επικοινωνούμε, ώστε να έχουμε συμφωνήσει στη λήξη της σχέσης πριν από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, από το βήμα της οποίας ο πρωθυπουργός θα εξαγγείλει πακέτο μέτρων και ρυθμίσεων, με στόχο να γυρίσει το κλίμα, γνωρίζοντας ότι ο χρόνος της κυβέρνησης μετράει αντίστροφα…

Η φράση «ξεχάστε τις διακοπές» που είπε στην «τρόικα» ο Χαρδούβελης έρχεται σε αντιδιαστολή με τη συμπεριφορά του Στουρνάρα και του Μαξίμου, που δεν αντέδρασαν όταν ένα από τα μέλη της «τρόικας» τον περασμένο Δεκέμβρη έφυγε λέγοντας «πάω για σκι και από τον Ιανουάριο τα λέμε». Και εδώ φαίνεται η διαφορά ως προς τον χειρισμό των «τροϊκανών».

Στη γραμμή Χαρδούβελη φαίνεται να κινείται και ο πρωθυπουργός. Είναι η πρώτη φορά που έρχεται για… τσεκ απ η «τρόικα» και δεν περνάει την πόρτα του Μαξίμου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν μια συνειδητή επιλογή του Σαμαρά, χωρίς όμως να διευκρινίζεται ο στόχος.

Ως προς τη στάση του νέου υπουργού Οικονομικών, οι αρχικές εκτιμήσεις με βάση τα πρώτα βήματά του είναι ότι δεν είναι δεμένος με τη γνωστή καθηγητική νοοτροπία, αλλά αντίθετα δείχνει να κινείται και πολιτικά.


Σχολιάστε εδώ