Οι όροι του Τσίπρα στον Κουβέλη

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθάρισε στην ουσία ότι «δεν μας αφορούν οι όποιες διεργασίες γίνονται στην Κεντροαριστερά» και κάλεσε τη ΔΗΜΑΡ να διαλέξει πλευρά, αφού ο Φ. Κουβέλης ταυτόχρονα με την επιστολή στον ΣΥΡΙΖΑ έστειλε και επιστολή στο ΠΑΣΟΚ ζητώντας την έναρξη διαλόγου για την Κεντροαριστερά.

Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που αυτοπροσδιορίζονται ως αριστερές φωνές μέσα στο κόμμα, διάβασαν με ικανοποίηση την απαντητική επιστολή Τσίπρα προς τον Φ. Κουβέλη ενώ έχουν αρχίσει να βλέπουν το φως της δημοσιότητας απόψεις κορυφαίων στελεχών που αποκλείουν κάθε συνεργασία και ζητούν να προτάξει ο ΣΥΡΙΖΑ στην πορεία προς τις εκλογές το σύνθημα «αυτοδυναμία ή νέες εκλογές». Ξεκόβοντας τα σενάρια περί συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με την όποια Κεντροαριστερά προκύψει μετά τις εκλογές, ο Αλ. Τσίπρας ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευθεί για την εκκίνηση της διαδικασίας για τη συγκρότηση μιας πλατιάς προοδευτικής, ριζοσπαστικής αριστερής και δημοκρατικής συμμαχίας για την ανατροπή της σημερινής τάξης πραγμάτων. Η πρωτοβουλία αυτή αφορά τόσο την κοινωνία, τις οργανώσεις και τις συλλογικότητές της όσο και τις πολιτικές δυνάμεις που αναγνωρίζουν την ανάγκη και δεσμεύονται να παλέψουν για την ανατροπή της μνημονιακής πολιτικής της λιτότητας και του αυταρχισμού».

Στην Κουμουνδούρου δεν έχουν κανέναν λόγο να «ξεπλύνουν» τον χώρο της Κεντροαριστεράς, αφού εκτιμούν ότι όσοι κινούνται σε αυτό τον χώρο και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη «ανέχθηκαν, αποδέχθηκαν ή ακόμα και στήριξαν την μνημονιακή πολιτική και η σύγκλισή τους με τον νεοφιλελευθερισμό αποδείχθηκε στρατηγική».

Ως εκ τούτου, τονίζουν ότι «είναι ακριβώς για αυτό τον λόγο που επιδιώκουμε να συμμετέχουν στον διάλογο για τη συγκρότηση ενός νέου κοινωνικοπολιτικού συνασπισμού εξουσίας δυνάμεις που αντιλαμβάνονται ότι η λύση προς όφελος των ζωντανών δυνάμεων της κοινωνίας μπορεί να προέλθει μόνο από μια πλατιά συσπείρωση που θα αντιμάχεται τον νεοφιλελευθερισμό, τη λιτότητα και τη μνημονιακή πολιτική σε Ελλάδα και Ευρώπη».

Με αυτήν την έννοια αποσαφηνίζουμε ότι δεν μας αφορά ο σχετικός διάλογος που αναπτύσσεται για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς, ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του Αλ. Τσίπρα στην επιστολή που έστειλε στον Φ. Κουβέλη. Κατά τον ΣΥΡΙΖΑ, η βάση του διαλόγου και της πολιτικής συνεννόησης είναι ένα πρόγραμμα «αριστερής διεξόδου» από την κρίση, που οφείλει να περιλαμβάνει μεταξύ των άλλων:

«Την πλήρη απεμπλοκή από το καθεστώς των Μνημονίων και της λιτότητας, το καθεστώς των 400 νόμων και των χιλιάδων υπουργικών αποφάσεων που διαλύουν την κοινωνία και επιβάλλουν ένα νέο μοντέλο κεφαλαιακής συσσώρευσης πάνω στα συντρίμμια της εργασίας. Την αναδιαπραγμάτευση του δημόσιου χρέους με στόχο τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του και ρήτρα ανάπτυξης για την αποπληρωμή του υπολοίπου. Την εγκαθίδρυση ενός θεσμικού πλαισίου που θα κατοχυρώνει τα εργασιακά δικαιώματα και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις καθώς και την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ».

Το πλαίσιο που περιγράφει την επιστολή προς Κουβέλη, παραπέμπει σε μια μίνιμουμ συμφωνία για τη διακυβέρνηση, απευθύνεται όχι μόνο στη ΔΗΜΑΡ, για την οποία ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Π. Σκουρλέτης είπε ότι «πρέπει ο καθένας να διαλέξει μεριά, δεν μπορούν να σταθούν προσπάθειες που πατούν σε δύο βάρκες και η ΔΗΜΑΡ σήμερα πληρώνει αυτή την τακτική», αλλά και σε όσους -μεμονωμένα στελέχη ή πολιτικές κινήσεις- θελήσουν να συνεργαστούν με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ωστόσο, το θέμα των συμμαχιών είναι υπαρκτό, απασχολεί το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και είναι χαρακτηριστικό ότι ο Τ. Κορωνάκης, που είναι υπεύθυνος οργανωτικού του κόμματος και ένας από τα 53 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής που είχαν καταθέσει στην τελευταία συνεδρίαση του οργάνου κείμενο που ασκούσε κριτική στην ηγεσία για το θέμα των συνεργασιών, σε άρθρο του αναφέρει χαρακτηριστικά ότι: «Μια εκτίμηση που προεξοφλεί πως ο ΣΥΡΙΖΑ από μόνος του δεν μπορεί να υπερβεί το επίπεδο του 30%, πέρα από την έλλειψη αυτοπεποίθησης που αναπαράγει, μας οδηγεί -με έναν μάλλον σχηματικό τρόπο- στην αναγκαστική επιλογή συμμάχων μεταξύ των υπαρκτών πολιτικών σχηματισμών, από τους οποίους κιόλας θα κριθεί και η επιτυχία του σχεδίου μας.

Κάπως έτσι εκκινεί μία συζήτηση περί μετατόπισης της γραμμής μας, είτε προς την Κεντροαριστερά είτε προς τον πατριωτικό χώρο, αναζητώντας και την αύξηση της επιρροής μας και τη συγκρότηση συμμαχιών».

Και προειδοποιεί ότι: «Έτσι όμως δημιουργείται ένας πραγματικός κίνδυνος αλλοίωσης του στίγματος που μας έφερε ως εδώ και αποσταθεροποίησης του κόσμου που ήδη πίστεψε και αγωνίστηκε για την κυβέρνηση της Αριστεράς.

Οφείλουμε να μη μεταμορφώσουμε εμείς οι ίδιοι τα ανυπόληπτα κεντροαριστερά μορφώματα και τα χρεοκοπημένα στελέχη του Μνημονίου σε ρυθμιστές της επιτυχίας του δικού μας σχεδίου».

Στο θέμα των συνεργασιών, που από ότι φαίνεται απασχολεί το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ περισσότερο από ότι φαίνεται δημόσια, αναφέρθηκε και ο Π. Σκουρλέτης, που, απαντώντας σε ερώτηση για το εάν υπάρχει περίπτωση συνεργασίας με έναν κεντροαριστερό φορέα που θα συγκροτηθεί και θα έχει διάθεση να συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ στην κατεύθυνση της ανατροπής της σημερινής πολιτικής, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι θα πρόκειται για έναν κεντροαριστερό φορέα «ο οποίος όμως δεν θα ήταν μια Κεντροαριστερά των τελευταίων ετών. Αυτό είναι μια προϋπόθεση, διότι η Κεντροαριστερά των τελευταίων δεκαετιών έχει ουσιαστικά προσδεθεί στην υπόθεση του νεοφιλελευθερισμού».

Στη μέση του καλοκαιριού και με πρωτοβουλίες εξωστρεφείς, όπως αυτές για τη ΔΕΗ και τον αιγιαλό που στρίμωξαν την κυβέρνηση, όπως εκτιμούν στην Κουμουνδούρου, η -υπαρκτή- συζήτηση για την πολιτική συμμαχιών του κόμματος έχει κυριολεκτικά ανάψει, αφού και ο Γ. Μηλιός (είναι υπεύθυνος για την οικονομία και ήταν υποψήφιος ευρωβουλευτής, χωρίς όμως να εκλεγεί) με άρθρο του στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» αναφέρει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να συνεργαστεί με δυνάμεις που στήριξαν τα Μνημόνια.

Χαρακτηριστικά τονίζει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να δώσει το βάρος στις κοινωνικές συμμαχίες και όχι στη συμπόρευση με τμήμα του μνημονιακού κοινοβουλευτικού συστήματος, το οποίο προσπαθεί να πλασαριστεί ως «προοδευτική» εναλλακτική λύση».

Μάλιστα ξεκαθαρίζει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να διαφυλάξει τον πυρήνα της πολιτικής του και να πορευτεί με το ξεκάθαρο δίλημμα: Αυτοδύναμος ΣΥΡΙΖΑ ή ξανά εκλογές».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο νεοεκλεγείς ευρωβουλευτής Γ. Κατρούγκαλος, που δήλωσε ότι η μόνη πρόταση που πρέπει να αναπτύξει προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η αυτοδύναμη κυβέρνηση η οποία προκύπτει ως ανάγκη λόγω της έλλειψης συμμαχιών.

Ο Αλ. Τσίπρας προς το παρόν δείχνει να είναι αμέτοχος στη συζήτηση που έχει ξεκινήσει ακολουθώντας το δόγμα του Μάο «αφήστε όλα τα λουλούδια να ανθίσουν», ωστόσο, εκ των πραγμάτων, στην πορεία προς τις εκλογές θα υποχρεωθεί να πάρει σαφή θέση, αφού ως εν δυνάμει κυβερνητική δύναμη θα πρέπει να πει στους ψηφοφόρους «με ποιους θα πάει και ποιους θα αφήσει».


Σχολιάστε εδώ