Ναυτικές διευκολύνσεις προσφέρει η Ελλάδα σε κινεζικά πολεμικά πλοία

Επιβεβαιώθηκε μάλιστα η πρόθεση της κινεζικής πλευράς για διεξαγωγή κοινών ναυτικών ασκήσεων εντός του 2014, ενώ η ελληνική πλευρά προσφέρθηκε να παρέχει ναυτικές διευκολύνσεις σε κινεζικά πλοία που ενεργούν στη Μεσόγειο. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο Α/ΓΕΕΘΑ συναντήθηκε με τον αντιπρόεδρο της Κεντρικής Στρατιωτικής Επιτροπής στρατηγό Fan Changlong και με τον ομόλογό του στρατηγό Fang Fenghui, ενώ επισκέφτηκε την έδρα της 6ης Τεθωρακισμένης Μεραρχίας, τη Διοίκηση Αντιαεροπορικής Άμυνας του Πεκίνου καθώς και τη Ναυτική Διοίκηση της Σαγκάης. Στις συνομιλίες που διεξήχθησαν, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ αναφέρθηκε στη έναρξη λειτουργίας στη χώρα μας, στη Στρατιωτική Σχολή Ξένων Γλωσσών, τμήματος εκμάθησης της κινέζικης γλώσσας για στρατιωτικούς. Για τον σκοπό αυτό, η κινεζική πλευρά θα τοποθετήσει κινέζους καθηγητές, ώστε το Σχολείο να λειτουργήσει από τον προσεχή Οκτώβριο. Να θυμίσουμε ότι στο Στρατιωτικό Πανεπιστήμιο της Κίνας λειτουργεί αντίστοιχο τμήμα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας. Ο Α/ΓΕΕΘΑ πρότεινε επίσης τη συμμετοχή κινέζων στρατιωτικών στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ) στη Σούδα, πρόταση η οποία αντιμετωπίστηκε θετικά, ενώ έγινε αποδεκτή η πρόταση αποστολής κινέζων παρατηρητών στο Πολυεθνικό Συντονιστικό Κέντρο Στρατηγικών Θαλάσσιων Μεταφορών (ΠΟΣΚΕΣΘΑΜ), με σκοπό τη συνεργασία στον τομέα των στρατηγικών θαλάσσιων μεταφορών. Επίσης, αντιμετωπίστηκε θετικά η πρόσκληση του έλληνα Αρχηγού για τη συμμετοχή κινέζων αξιωματικών στα τρία διεθνή σχολεία που θα λειτουργήσουν στην Ελλάδα στην αγγλική γλώσσα το έτος 2015 και τα οποία είναι το Διεθνές Τμήμα σπουδών στη ΣΕΘΑ, το Σχολείο Επιχειρησιακής Σχεδίασης στην ΑΔΙΣΠΟ και το Σχολείο Πληροφοριών. Υπεγράφη τέλος το αναβαθμισμένο Πρόγραμμα Στρατιωτικής Συνεργασίας των δύο χωρών. Παρά την κρίση, η «αμυντική διπλωματία» εξελίσσεται θετικά και μάλιστα με «γίγαντες» όπως η Κίνα τα οφέλη είναι πολλαπλά…

Ανάσα στα ΕΑΣ

• Υπογράφεται, οσονούπω, σύμβαση μεταξύ ΕΑΣ και αμερικανικής ΑΤΚ για συμπαραγωγή πυρομαχικών. Λίμναζε επί χρόνια…

• Σύμφωνα με πληροφορίες μου, πρόκειται, εντός Σεπτεμβρίου, να γίνουν σοβαρές προτάσεις στα ΕΑΣ από μεγάλη εταιρεία της κεντρικής Ευρώπης για συνεργασία.

• Λέτε να επιζήσει, τελικά, ο ετοιμοθάνατος ασθενής; Μακάρι…

Στο ράφι οι παραδόσεις…

• Όλοι οι Στρατοί του κόσμου έχουν και τηρούν ορισμένες παραδόσεις, ιδιαίτερα αυτές που αφορούν τις τελετές και τις στολές.

• Η παράδοση επιβάλει, κατά την ορκωμοσία τους, οι ανθυπολοχαγοί κ.λπ., να φέρουν τη στολή Νο 8, με την οποία θα παρουσιαστούν στις μονάδες τους.

• Έμαθα, και μου είναι δύσκολο να το πιστέψω, ότι κατά την τελευταία ορκωμοσία των ανθυπολοχαγών στη Βάρη, κάποιοι είχαν την έμπνευση να τους φορέσουν… κάτι περίεργα, για να μην τα χαρακτηρίσω αλλιώς! Ποιος; Θα μάθω. Και τα έξοδα των στολών; Δεν τα υπολόγισε κανείς, τώρα που ο Στρατός δεν έχει πιστώσεις να αγοράσει αρβύλες;

• Αυτή η «στολή» προβλέπεται από τον κανονισμό;

Απορία

• Άκουσα, και είναι δύσκολο να το πιστέψω, ότι τα Γενικά Επιτελεία, που συνεχώς παραπονούνται για έλλειψη πιστώσεων, επέστρεψαν στο υπουργείο Οικονομικών 450.000 ευρώ, (!) χρήσης 2013, ως μη απορροφηθέντα!

• Ας μου στείλει κάποιος «αρμόδιος», τέλος πάντων, μια διευκρίνιση ή διάψευση.

• Είναι δυνατόν;

Ποιος πληρώνει;

• Οργανώνει ξανά αμέριμνος, ο Γιωργάκης μη δίνοντας δεκάρα για την κατάντια της χώρας, που προκάλεσε η αφεντιά του το Συμπόσιο της Σύμης, που θα γίνει στις… Σπέτσες.

• Θέμα: Reimagining Democracy… Μάζεψε εκεί το σινάφι των ακαδημαϊκών και άλλων ειδικοτήτων παλαιών φίλων – κολλητών του.

• Ποιος πληρώνει τη λυπητερή; Το Ίδρυμα Ανδρέα Παπανδρέου, λένε. Και ποιος πληρώνει το Ίδρυμα; Το κράτος, ξαναλένε…

• Επ’ ευκαιρία: Τι γίνονται τα άλλα περισπούδαστα Ιδρύματα: Καραμανλή, Σημίτη, Μητσοτάκη; Επιχορηγούνται; Με πόσα; Πόσοι υπάλληλοι είναι διορισμένοι εκεί και με τι ασχολούνται;

• Μην γκρινιάζετε, παρακαλώ, στελέχη, νυν και τέως, των ΕΔ, που δεν θα πάρετε τα κλεμμένα. Υπάρχουν άλλες προτεραιότητες των ταγών μας…

Δεν μας τα λέτε καλά, κύριε Ζήγρα…

• Διαβάζω στο βιβλίο του κ. Ν. Ζήγρα (ταμία του Άκη), «AKIS GATE» (σ. 92):

• Κανένας από τους υπουργούς που τον διαδέχονταν στο ΥΕΘΑ δεν θα καταγγείλει καμία από τις αμαρτωλές συμβάσεις, αλλά θα προτιμήσει να εισπράξει το «μερίδιο» που έχει προβλέψει γι’ αυτόν ο Άκης, είτε από την υπογραφή ανανέωσης της σύμβασης είτε για την παραλαβή των εξοπλισμών…

• Οι ξένοι οίκοι είναι ενθουσιασμένοι μαζί του. Διαπραγματεύονται μαζί μόνο για το ποσοστό της μίζας…

• Μα τον Άγιο Παρθένιο Ροδοβυζίων, που εορτάζει σήμερα, ειλικρινά, ψάχνω μετά μανίας να βρω μία, έστω μία, περίπτωση καταγγελίας σύμβασης ή επιβολής ρήτρας σε προμηθευτές από διαδόχους του Άκη και δεν βρίσκω! Και υπήρξαν πάμπολλες οι περιπτώσεις «μαύρων» συμβάσεων, π.χ., υδροπτέρυγα ZUBR, ηλεκτρονικός πόλεμος, κινητήρες P-W F16, Α/Φ EMBRAER, σύστημα αυτοπροστασίας F16, ελικόπτερα ΝΗ-90 κ.ά.

• Μόνο, από ό,τι ξέρω, ο Σπηλιωτόπουλος έστειλε στον Εισαγγελέα μερικούς φακέλους και τελικά βρέθηκε εκτός πολιτικής…

Πάνω από του Αιγαίου τα νερά…

• Άγγελοι φτερουγίζουν… Άγγελοι προστάτες…

• Μέγα το ανθρωπιστικό έργο της ΠΑ, που όχι μόνο σπεύδει να μεταφέρει μικρά αγγελούδια που κινδυνεύουν από τις άκρες της Ελλάδας, κυρίως νησιά, αλλά και κάνει διασώσεις με ελικόπτερα σε κινδυνεύοντες μετανάστες.

• Αυτοί οι «μη παραγωγικοί» αεροπόροι, κατά Πάγκαλο.

• Δεν αντιλαμβάνομαι τι είδους διάλογο μπορούμε να έχουμε με τους απάνθρωπους γείτονες που, συστηματικά, ενισχύουν το «θεάρεστο» έργο των σωματεμπόρων του θανάτου, που μεταφέρουν αυτούς τους δύστυχους από Τουρκία στα νησιά και στον πλου πνίγουν παραπάνω από τους μισούς.

• Αυτά δεν τα βλέπει η «μεγάλη μητέρα» Ευρωπαϊκή Ένωση; Οι ευρωβουλευτές μας χτυπούν τις καμπάνες και τα καμπανάκια; ΑΙΣΧΟΣ!

Χέρι στα Ταμεία των στρατιωτικών!

• Ο πρώην υπουργός Εργασίας στην κυβέρνηση Γιωργάκη -και νυν υπαρχηγός του ΒΕΝΙ- κ. Γ. Κουτρουμάνης, συνεχίζων την γραμμή του κ. Ευ. Βενιζέλου στους μισθούς και συντάξεις στρατιωτικών, ξιφούλκησε υπέρ της διάλυσης των Ταμείων τους και ενοποίησής τους με τα υπόλοιπα!

• Το επιτάσσει το Β΄ Μνημόνιο, λέει ο καλόβολος, χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις ιδιαιτερότητες…

• Βρε, μανία που την έχουν.

• Έντονη υπήρξε η αντίδραση του ΥΕΘΑ κ. Δ. Αβραμόπουλου και ΥΦΕΘΑ κ. Γιάννη Λαμπρόπουλου. Ο δεύτερος συνέταξε, ταχέως, υπόμνημα με αντεπιχειρήματα και έστειλε στο υπουργείο Εργασίας τους τρεις οικονομικούς των Ταμείων. Θεωρείται ότι το… δυστύχημα απεσοβήθη. Ας έχουν, όμως, τον νου τους. Οι ΜπενοΚουτρουμάνηδες μπορεί να επανέλθουν.

Μεγάλο πάθος!

• Μωρέ, τι πάθος ήταν αυτό του Γιάννου Παπαντωνίου με τους εκσυγχρονισμούς… μπακατελών. Για την πατρίδα, ρε γ……το.

• Έστειλε στη Γαλλία προς εκσυγχρονισμό έξι ηλικιωμένες φρεγάτες (που είχαν υπερβεί το όριο που επέτρεπε τέτοια επέμβαση), παρόλο που το ΠΝ είχε αρνητική θέση. Κόστος 480 εκατ. ευρώ.

• Ετοίμαζε, αλλά δεν πρόκανε, εκσυγχρονισμό των γηραιών ελικοπτέρων UH-IH ενώ, παράλληλα, υπέγραφε τη σκανδαλώδη σύμβαση αγοράς υπερκοστολογημένων νέων (ΝΗ-90) με απευθείας ανάθεση, έναντι 710 εκατ. ευρώ.

• Ανέθεσε στα Ελληνικά Ναυπηγεία ΑΕ (κ. Εμμανουήλ που αν δεν κάνω λάθος… παραθερίζει στον Κορυδαλλό) τον εκσυγχρονισμό τριών Υ/Β τύπου 209, έναντι 826.173.947 ευρώ. Από αυτά προέκυψε ανεκτέλεστο έργο ΑΩ (σύμβαση 13/2002) ύψους 73 εκατ. ευρώ, γι’ αυτό και κλήθηκε ο στενός συνεργάτης του (γενικός γραμματέας Εξοπλισμών τότε) από το ΣΔΟΕ.

Παραλίγο να ανοίξει ο «ασκός του Αιόλου» με τα Μετοχικά Ταμεία…

Μεγάλη ανησυχία προκάλεσαν οι πρόσφατες δηλώσεις του πρώην υπουργού Εργασίας Γ. Κουτρουμάνη ότι τα Μετοχικά Ταμεία των Ενόπλων Δυνάμεων θα εντάσσονταν στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Μισθωτών (ΕΤΕΑΜ). Βλέποντας την «γκάφα» και για να προλάβει την κατακραυγή, ο αρμόδιος υφυπουργός Άμυνας Ιωάννης Λαμπρόπουλος, με την εμπειρία που διαθέτει, «έκλεισε» το θέμα πριν καλά καλά ανοίξει. Τονίζοντας κάτι πολύ απλό, ότι η «τρόικα» δεν είχε θέσει ποτέ θέμα ένταξής τους στο ΕΤΕΑΜ. Μάλιστα σε κείμενο που εστάλη από τον ΥΦΕΘΑ προς τον υπουργό Εργασίας, αναφέρεται ότι δεν στοιχειοθετείται η ένταξή τους στο ΕΤΕΑΜ διότι τα Μετοχικά Ταμεία, από της ιδρύσεώς τους, είναι μετοχικά και όχι επικουρικά και υπενθυμίζεται ότι με την υπ’ αριθμ. Φ.951/10/133328/Σ.1767/28-9-2012 υπουργική απόφαση, τα Μετοχικά Ταμεία δεν αποτελούν φορείς επικουρικής ασφάλισης. Επιπρόσθετα, ότι τα Ταμεία δεν επιχορηγούνται από το κράτος και αυτό που διανέμουν κάθε φορά είναι ανάλογο των εσόδων που έχουν… Ύστερα από τις ενέργειες αυτές, οι καρδιές των στελεχών -εν ενεργεία και αποστράτων- «επέστρεψαν» στη θέση τους… Ευτυχώς!

Σωστή πρωτοβουλία από το ΠΝ

Αναμφίβολα ήταν πολύ θετική η πρωτοβουλία της ηγεσίας του ΠΝ να υπογράψει την περασμένη Τρίτη 15 Ιουλίου 2014, και μάλιστα επί του «ΠΝΜ ΘΩΡΗΚΤΟ Γ. ΑΒΕΡΩΦ», Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Πολεμικού Ναυτικού και του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού. Στο μνημόνιο προβλέπεται να υλοποιηθεί μεγάλος αριθμός δράσεων, όπως ο από κοινού σχεδιασμός και συμμετοχή σε προγράμματα της ΕΕ, του ΕΣΠΑ και της UNESCO, οι από κοινού παρεμβάσεις για την ανάπτυξη και βελτίωση της πνευματικής και πολιτιστικής κληρονομιάς και της ανάδειξης της ιστορίας και του ρόλου του Πολεμικού Ναυτικού κ.ά. Για την Ιστορία, το μνημόνιο υπέγραψαν ο Αρχηγός ΓΕΝ αντιναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης και η αντιπρόεδρος του Ιδρύματος κ. Σοφία Εφραίμογλου…

***

Άλλη μια απορία (το χρονικό μιας εξαφάνισης)

• Κάπου, το 2007, ο τότε ΥΦΕΘΑ κ. Γιάννης Λαμπρόπουλος ζήτησε από τον τότε Α/ΓΕΣ στρατηγό Γράψα μια πλήρη ενημέρωση για το θέμα της σκανδαλώδους σύμβασης ηλεκτρονικού πολέμου, που είχε αρχίσει, ήδη, να… μυρίζει.
• Ο στρατηγός συνέταξε το λεγόμενο ΦΕΕ, το οποίο, όταν ο κ. Λαμπρόπουλος το ανέγνωσε, έφριξε και πρότεινε, εκτός των άλλων, την άμεση αποστολή του φακέλου στον Εισαγγελέα και επιστροφή της, κακώς, καταβληθείσης προκαταβολής. Την εισήγησή του προσυπέγραψε ο έτερος ΥΦΕΘΑ κ. Μιχαλολιάκος.
• Όταν αργότερα ρωτήθηκε ο γενικός γραμματέας Εξοπλισμών,
κ. Ε. Βασιλάκος, για την τύχη του φακέλου, δήλωνε ότι ουδέποτε τον παρέλαβε. Χάθηκε, πρόσθεσε…
• Δεν γνωρίζω αν ο στρατηγός Γράψας έχει κληθεί από τον ανακριτή της υπόθεσης για το θέμα. Αν όχι, έχει υποχρέωση να δηλώσει πάραυτα τι έκανε τον φάκελο μετά την παραλαβή του
από τους υφυπουργούς, αλλιώς κάποιοι μπορεί να πουν ότι ο
φάκελος «πνίγηκε» στο γραφείο του.

***

Κάνει ό,τι θέλει και λογαριασμό δεν δίνει…

• Αυτός ο μοιραίος άνθρωπος για την άμυνα, την οικονομία, την εξωτερική πολιτική (όπου πέρασε τα έκανε στάχτη και μπούρμπερη), για τη χώρα γενικότερα, αντί να εξαντλήσει τον «δυναμισμό» του στα εθνικά θέματα:

• Έχει μετατρέψει το ΥΠΕΞ σε κεντρικά γραφεία του ΠΑΣΟΚ.

• Επιτίθεται σφοδρά κατά της Λευκωσίας, με αφορμή το επεισόδιο που προκλήθηκε μεταξύ του ιδίου και της κύπριας ευρωβουλευτή κ. Ελένης Θεοχάρους.

• Αδιαφορεί πλήρως για τα Ελληνοαλβανικά και Ελληνοσκοπιανά (έδωσε στην Αλβανία το δικαίωμα έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων, χωρίς να εξασφαλίσει την ΑΟΖ).

• Δίνει συνέντευξη στη «Χουριέτ» (την επομένη του τουρκικού τελεσίγραφου), δηλώνοντας ότι δεν πρέπει να χαθεί το πολύ καλό… μομέντουμ που υπάρχει στις ελληνοτουρκικές σχέσεις! Σκέτος ενδοτισμός.

• Επιμένει να απαιτεί το άβατο της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας στη Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών. Τον κ. Ευ. Βενιζέλο εννοώ.

***

• Μείωσε κατά 30% το προσωπικό του γραφείου του ο υφυπουργός Άμυνας κ. Γιάννης Λαμπρόπουλος.

• Κατάργησε το γραφείο Τύπου του υφυπουργείου. Για τις ανάγκες επικοινωνίας κ.λπ., χρησιμοποιεί το αντίστοιχο γραφείο του υπουργού.

• Το καλό να λέγεται…


Σχολιάστε εδώ