Και από πίσω η γραμμή της Άγκυρας

Με αθώο και ανύποπτο τρόπο εμφανίζεται μια απολύτως λογική ένσταση για να περάσει όμως τελικά η γραμμή της Άγκυρας. Διότι στα νηπιαγωγεία είναι σαφές ότι δεν υπάρχει πρόγραμμα σπουδών ώστε να χρειάζεται να συζητηθεί η γλώσσα στην οποία θα διδαχθούν τα μαθήματα. Δεύτερον, είναι ξεκάθαρο ότι θα πρέπει τα νήπια να έχουν δυνατότητα να συνεννοούνται με τη νηπιαγωγό τους. Τρίτο και πιο σημαντικό, θα πρέπει τα νήπια να μην εξωθούνται από την τρυφερή ηλικία των πέντε ετών σε ένα πολιτισμικό και εκπαιδευτικό γκέτο, το οποίο θα τα οδηγήσει στο περιθώριο, στη λειψή μόρφωση, ώστε πια να μην υπάρχουν άλλες επιλογές από το να μείνουν στα χωράφια ή να σπουδάσουν και να εγκατασταθούν μόνιμα στην Τουρκία.

Το βασικό κριτήριο για κάθε συζήτηση για την εκπαίδευση των μουσουλμανοπαίδων πρέπει να είναι η εξασφάλιση ίσων ευκαιριών για τη μόρφωσή τους και αυτό μπορεί να συμβεί με ένα σοβαρό και ενισχυμένο σύστημα δημόσιας εκπαίδευσης (και με διδασκαλία των μητρικών γλωσσών) και με την εγκατάλειψη του οπισθοδρομικού μοντέλου των «μειονοτικών σχολείων», που εγκλωβίζουν τους νέους έλληνες μουσουλμάνους στην αμορφωσιά…

Συνεπώς θα πρέπει το υπουργείο Παιδείας με σοβαρό τρόπο να ασχοληθεί με την ίδρυση νηπιαγωγείων στα πιο σημαντικά κέντρα της μειονότητας, όπου οι νηπιαγωγοί θα μιλούν τις μητρικές γλώσσες των νηπίων (πομακικά, τουρκικά και ρομανί) και θα εξοικειώνουν τα νήπια και με τα ελληνικά, ώστε να μπορούν πιο εύκολα να ενταχθούν στα δημόσια δημοτικά σχολεία, να μορφωθούν, να κοινωνικοποιηθούν και να μεγαλώσουν ως ισότιμοι πολίτες στη χώρα τους.

Αλλά αυτό μάλλον είναι που ενοχλεί μερικούς οπαδούς του τουρκισμού και του Τ. Ερντογάν στη Θράκη και προσπαθούν να το αποτρέψουν, επικαλούμενοι την έλλειψη δίγλωσσων (και εννοούν τουρκόφωνων) νηπιαγωγείων, τα οποία μάλιστα αφήνουν να εννοηθεί ότι θα ενταχθούν στο φαύλο (και ελεγχόμενο απολύτως από την Τουρκία) καθεστώς της μειονοτικής εκπαίδευσης.

***

Σιγή ιχθύος…

Περιμένουμε ακόμη, σχεδόν έναν μήνα μετά το περίφημο έγγραφο που κατέθεσε η Τουρκία στην ΕΕ στο πλαίσιο του Συμβουλίου Σύνδεσης, να ακούσουμε ή να διαβάσουμε μια επίσημη και ολοκληρωμένη απάντηση από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, που να απορρίπτει τις απαράδεκτες θέσεις τόσο στο Κυπριακό όσο και στα ελληνοτουρκικά. Τη διατήρηση δηλαδή του casus belli και την απολύτως απαράδεκτη διασύνδεση, που έχει επιχειρήσει η Τουρκία, των θεμάτων του Πατριαρχείου με τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης.

Σιγή ιχθύος από την Αθήνα και πραγματικά απορούμε εάν είναι αποτέλεσμα κάποιας περίπλοκης και πανούργας διπλωματικής τακτικής που έχει καταστρώσει το υπουργείο Εξωτερικών ή για μια ακόμη θλιβερή προσπάθεια να μην ενοχληθεί ο κ. Νταβούτογλου και να μη θυμώσει ο κ. Ερντογάν…

– Αντί για το Ανώτατο Υπηρεσιακό, που ακόμη το περιμένουν οι ενδιαφερόμενοι, συνεδρίασε το Υπηρεσιακό Συμβούλιο και πρότεινε την προαγωγή σε βαθμό Συμβούλου Πρεσβείας Β’ για τους Γκουλούση Βασίλειο, Χατζηθωμά Κωνσταντίνο, Ζαχαρόπουλο Χρήστο, Καλαϊτζή Ευαγγελία, Μαλιγκούδη Βίκτωρα-Γεώργιο, Χοτζόγλου Πωλίνα, Σταματέκο Ιωάννη, Τσεκούρα Ελένη, Παρθενίου Γεώργιο.

Το Υπηρεσιακό επίσης ενέκρινε τη μετακίνηση των Κ. Τσάκωνα από τη ΜΕΑ ΕΕ στο γενικό προξενείο Μαριούπολης και Μ. Λεβαντή από την Κεντρική Υπηρεσία στην πρεσβεία της Ρώμης.

Σιδεροκέφαλοι και οι προαχθέντες και οι υπό μετακίνηση…

– Ο Ιλχάν Σενέρ αποχωρεί έπειτα από ευδόκιμη υπηρεσία στο τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής, όπου παραδίδει πλέον στον διάδοχό του ένα μειονοτικό ελεγχόμενο κόμμα, το ΚΙΕΦ, που έκανε επίδειξη δύναμης στις εκλογές κερδίζοντας την πρώτη θέση στη Ροδόπη και στην Ξάνθη. Ο κ. Σενέρ, με την απόλυτη ανοχή του ελληνικού κράτους και τη συνενοχή του τοπικού πολίτικου συστήματος, πέτυχε όλο το διάστημα της παραμονής του στη Θράκη να επιβάλλει και να καταστήσει βιώσιμους συλλόγους και ιδρύματα που ελέγχονται απολύτως από τους ανθρώπους του και φυσικά χρηματοδοτούνται από το προξενείο. Κυρίως, όμως, κατόρθωσε να εμπεδώσει την εικόνα και στον τελευταίο μουσουλμάνο έλληνα πολίτη της περιοχής, ότι αυτός είναι που σε κάθε γιορτή, σε κάθε καταστροφή, σε κάθε προσευχή στο τζαμί, σε κάθε χωριό, σε κάθε συνοικισμό της Θράκης, είναι στο πλευρό του.

– Ο νέος γενικός πρόξενος είναι ο Αλί Ριζά Ακιτζί και δεν είναι καθόλου τυχαίος.

Έχει υπηρετήσει ως υποδιευθυντής στο τμήμα Κεντρικής Ασίας και Καυκάσου και στη διεύθυνση πολιτιστικών υποθέσεων. Έχει υπηρετήσει στις πρεσβείες της Τεχεράνης και του Καΐρου και πριν έρθει στη Θράκη υπηρέτησε στο προξενείο του Ναχιτσεβάν.

Ας ελπίσουμε ότι δεν είναι η εμπειρία αυτή που τον φέρνει στη Θράκη, μια και το Ναχιτσεβάν, για όσους δεν το γνωρίζουν, έχει ανακηρυχθεί αυτόνομη περιοχή, μια και κατοικείται από Αζέρους, παρά το γεγονός ότι το έδαφός του κανονικά ανήκει στην Αρμενία…

– Για όσους νομίζουν ότι έχουμε ξεμπερδέψει, προς το παρόν, με το θέμα των Σκοπίων, αρκεί να τους ενημερώσουμε ότι η αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών Βικτόρια Νούλαντ πέρασε από τα Σκόπια και συζήτησε την αναταραχή με τους αλβανόφωνους αλλά και το θέμα της ονομασίας.

– Αλλά η πιο σοβαρή είδηση ήρθε από την Κροατία, όπου οργανώθηκε η συνάντηση χωρών της νοτιοανατολικής Ευρώπης, με την ονομασία Brdo- Brijuni, από την Κροατία και τη Σλοβενία.

Η πρωτοβουλία αυτή, όπως καταλαβαίνετε, είναι από… γερμανικό δάκτυλο και έτσι ήταν αναμενόμενη η παρουσία στη συνάντηση της Άνγκελα Μέρκελ.

– Η γερμανίδα καγκελάριος χαρακτήρισε ως «βάρος» το θέμα της ονομασίας και της ταυτότητας μεταξύ της Ελλάδας και της «Μακεδονίας», τονίζοντας ότι πρέπει να βρεθεί λύση στο πρόβλημα, αν και -όπως παραδέχτηκε- δεν υπάρχει κάποια άλλη ιδέα να εφευρεθεί από αυτές που έχουν ήδη συζητηθεί. Αλλά το πιο ενδιαφέρον το είπε η κ. Μέρκελ όταν εξήγησε τι σημαίνει συμβιβασμός. Όπως είπε, συμβιβασμός είναι «μια λύση που και οι δύο πλευρές είναι δυσαρεστημένες εξίσου». Και αφού έστειλε αυτό το μήνυμα, εξέφρασε την εκτίμησή της ότι πρέπει να βρεθεί τρόπος η «Μακεδονία» να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και να συνεχίσει την ευρωπαϊκή πορεία της…

Δεν τα βρίσκουν

Η καθυστέρηση, πάντως, για το Ανώτατο Υπηρεσιακό οφείλεται μάλλον στο ότι υπάρχει ασυμφωνία μεταξύ Μαξίμου και Β. Σοφίας για κρίσιμες θέσεις, όπως η Μόσχα, η Λευκωσία, η ΜΑ ΟΗΕ, σε συνδυασμό φυσικά ότι μέχρι τις αρχές του 2015 θα ανοίξουν δύο ακόμη σημαντικές πρεσβείες, στην Ουάσινγκτον και στην Άγκυρα. Η μόνη σίγουρη αυτή τη στιγμή είναι η Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, που θα διαδεχθεί τον Θ. Σωτηρόπουλο στη ΜΑ ΕΕ.


Σχολιάστε εδώ