Κάποιοι προστατεύουν τη φοροδιαφυγή…

Ο πρώην γενικός γραμματέας Εσόδων κ. Θεοχάρης, που πλήρωσε το φιάσκο της ΝΔ στις ευρωεκλογές, είχε τη… θεόπνευστη ιδέα να πάρει από το ΣΔΟΕ, το κατ’ εξοχήν έμπειρο και εξοπλισμένο με τα αναγκαία μέσα όργανο, τον προληπτικό έλεγχο και να τον αναθέσει σε κάθε Εφορία, συστήνοντας Ειδικό Τμήμα. Το αποτέλεσμα δεν άργησε να φανεί. Ενώ με το ΣΔΟΕ οι ελεγκτές ήταν στον δρόμο όλο το 24ωρο, μέρα – νύχτα, από τη στιγμή που ανέλαβαν οι Εφορίες οι έλεγχοι γίνονται στο ωράριο λειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών, προς μεγάλη χαρά της… φοροδιαφυγής, που οργιάζει στα μαγαζιά της νύχτας – ταβέρνες, καφετέριες, κέντρα διασκέδασης.

Ίδια η κατάσταση και στα τουριστικά νησιά, ακόμη και στα κοντινά, του Σαρωνικού, αλλά και εκεί που γίνεται ο χαμός – Μύκονο, Σαντορίνη κ.λπ. Την περασμένη εβδομάδα έστειλαν 21 (όλους κι όλους) εφοριακούς στη Σύρο για να κάνουν ελέγχους στα γύρω νησιά… Ξέχασαν, όμως, να σκεφθούν πώς θα πάνε στα άλλα νησιά, καθώς δεν υπάρχει απευθείας ακτοπλοϊκή σύνδεση. Με… βάρκες, κάνοντας τον βαρκάρη, από τη στιγμή μάλιστα που δεν προβλέπεται ούτε ένα ευρώ ως δαπάνη μετακίνησης; Όταν τον προληπτικό έλεγχο τον είχε το ΣΔΟΕ, τα κλιμάκια πήγαιναν στα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου με περιπολικό του Λιμενικού και έκαναν καλή και αποδοτική για το Δημόσιο Ταμείο δουλειά. Τώρα… τζίφος.

Αποδεικνύεται τελικά ότι είχαν δίκιο στελέχη του ΣΔΟΕ που από την πρώτη στιγμή είχαν πει ότι πίσω από τη μεταφορά του προληπτικού ελέγχου υποκρύπτεται η πρόθεση να είναι υπό έλεγχο οι έλεγχοι, και ο νοών νοείτω… Η απόδειξη είναι το πάρτι της φοροδιαφυγής που γίνεται τώρα το καλοκαίρι σε όλους τους τουριστικούς τόπους.

Η νέα γενική γραμματέας Εσόδων κυρία Κατερίνα Σαββαΐδου θα πρέπει να επανεξετάσει την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, καθώς είναι αντίθετη προς την επιδίωξη της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, ώστε να αποκτήσει το Δημόσιο τα έσοδα που έχει ανάγκη.

Βέβαια, το θέμα πρωτίστως αφορά τον αρμόδιο υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Μαυραγάνη.


Σχολιάστε εδώ