ΔΗΜΟΣΙΟ: Ψάχνουν 9.000 απολύσεις!

Αναλυτικά, στην τελευταία συνάντηση της ηγεσίας του ΥΔΜΗΔ με την «τρόικα» υπήρξε συμφωνία, όπως προκύπτει από κυβερνητικές διαρροές, στις δεξαμενές από τις οποίες θα προκύψουν οι 7.000 απολύσεις που απομένουν.

Ταυτόχρονα, τόσο στο Μνημόνιο όσο και προφορικά, οι δανειστές υπενθύμισαν τη δέσμευση της κυβέρνησης για 2.000 απολύσεις το πρώτο τρίμηνο του 2015, ενώ άφησαν ανοιχτό το ζήτημα καθορισμού και επίσημα νέων στόχων στη «μεγάλη» αξιολόγηση του Σεπτεμβρίου!

Οι σχεδόν 7.000 απολύσεις μέχρι τέλος του χρόνου θα προέλθουν από τους διαθέσιμους που δεν θα μετακινηθούν, τη μείωση προσωπικού σε μικρά και μεγάλα Νομικά Πρόσωπα, με έμφαση σε εταιρείες και οργανισμούς των υπουργείων Μεταφορών (συγκοινωνίες), Πολιτισμού και Αγροτικής Ανάπτυξης, την εκδίκαση των πειθαρχικών, τις παράνομες προσλήψεις, την κατηγορία των συμβασιούχων που παρέμεναν προσωρινά στις θέσεις τους με δικαστικές αποφάσεις κ.λπ.

Βρήκε τον μπελά του…

Την ίδια ώρα πάντως, τόσο για την κυβέρνηση όσο και για τον υπουργό ΔΜΗΔ Κυρ. Μητσοτάκη, «κόλαφο» αποτέλεσε η απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών που στις αρχές της εβδομάδας έκρινε νόμιμη τη συνέχιση της απεργιακής κινητοποίησης της ΑΔΕΔΥ, απορρίπτοντας ταυτόχρονα το αίτημα του Δημοσίου για τη διακοπή της.

Συγκεκριμένα, το δικαστήριο, με την υπ’ αριθμόν 2395/2014 απόφασή του απέρριψε όλα τα αιτήματα του Ελληνικού Δημοσίου και πιο συγκεκριμένα αυτά που αφορούσαν την απαγόρευση συνέχισης της συγκεκριμένης κινητοποίησης με τη συγκεκριμένη μορφή, διάρκεια και αίτημα, την κήρυξη της απόφασης και ως προσωρινά εκτελεστής ως προς την ως άνω απαγόρευση και την απαγόρευση κάθε μελλοντικής κινητοποίησης με το αυτό ή παρεμφερές αίτημα.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην απόφαση, «το κύριο αίτημα -να υποχρεωθεί η εvαγομένη (σ.σ.: η ΑΔΕΔΥ) να διακόψει την εξαγγελθείσα απεργία- πρέπει ν’ απορριφθεί ως νόμω αβάσιμο, (…) το δε δραστικό μέτρο διακοπής της απεργίας και παράλειψής της στο μέλλον θα έπρεπε να προβλέπεται ρητά, τέτοια, όμως, νομοθετική πρόβλεψη δεν υπάρχει».

Ούτε τους δικούς του…

Η ΑΔΕΔΥ κάνει λόγο για νίκη και συνέχιση της απεργίας – αποχής από κάθε διαδικασία αξιολόγησης και φαίνεται να επιβεβαιώνεται από τη στάση της συντριπτικής πλειοψηφίας των δημοσίων υπαλλήλων. Ακόμα και στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, του οποίου προΐσταται ο κ. Μητσοτάκης, οι 260 από τους 380 εργαζόμενους έχουν καταθέσει τα σχετικά έγγραφα στο σωματείο τους αρνούμενοι να συμμετάσχουν στη διαδικασία.

Οι αντιδράσεις δεν προέρχονται μόνο από τους εργαζόμενους, αλλά και από τους γενικούς διευθυντές.

Ένας εξ αυτών έχει αρνηθεί να εφαρμόσει την αξιολόγηση, ενώ την έντονη διαφωνία τους έχουν εκφράσει εγγράφως και οι γενικοί διευθυντές που προΐστανται σε υποστελεχωμένα τμήματα και επισημαίνουν ότι εάν δεν υπήρχε ο περιορισμός της ποσόστωσης, θα βαθμολογούσαν υψηλότερα τους υφισταμένους τους!

Τρανταχτή είναι η απόφαση του προϊστάμενου της Υπηρεσίας Ανάπτυξης Πληροφορικής, που απαρτίζεται από 20 άτομα και σύμφωνα με τον νόμο της αξιολόγησης υποχρεώνεται να αποδώσει σε τρεις υπαλλήλους βαθμό από 1 έως 6,9%, αλλά στην αναφορά του γράφει:

«Από τον παραπάνω αριθμό θεωρώ ότι ο ένας τουλάχιστον θα έπρεπε να αξιολογηθεί και να ενταχθεί στην αμέσως προηγούμενη κλίμακα βαθμολόγησης (7 έως 8,9), καθ’ όσον έχει ανταποκριθεί επιτυχώς στο έργο που του ανατέθηκε».

Στη διεύθυνση Διοικητικού Εκσυγχρονισμού, που σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ομοσπονδίας Εργαζομένων ΥΠΕΣΔΔΑ έπρεπε να είναι άρτια στελεχωμένη με 60-70 εργαζόμενους, υπηρετούν μόλις τρεις υπάλληλοι χωρίς προϊστάμενο, καθώς την εποπτεία την έχει ο γενικός γραμματέας. Στην αξιολόγησή του βαθμολόγησε από 9-10 τον ένα υπάλληλο που υπάγεται στη διεύθυνση και με 7-8 τους άλλους δύο υπαλλήλους.


Σχολιάστε εδώ