Αλλαγή πλεύσης, αλλιώς φουντάρουμε…
Στο πλαίσιο αυτό είχε -την περασμένη Τετάρτη- κατ’ ιδίαν συνάντηση με την Άνγκελα Μέρκελ στις Βρυξέλλες, ενώ σχεδιάζει να επισκεφθεί το Βερολίνο προς το τέλος Σεπτεμβρίου. Προχθές (Παρασκευή) ο πρωθυπουργός ταξίδεψε στη Φλωρεντία και συναντήθηκε με τον ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι, ο οποίος έχει ταχθεί ευθέως υπέρ της χαλάρωσης του συμφώνου σταθερότητας για το σύνολο των ευρωπαϊκών κρατών. Ενώ, εκκρεμεί η επίσκεψη στην Αθήνα του πορτογάλου πρωθυπουργού Π. Κοέλιο, όπου πέραν των άλλων θα εξεταστεί το ενδεχόμενο ανάπτυξης μιας συμμαχίας των χωρών του Νότου. Στο ίδιο πλαίσιο ο κ. Σαμαράς σχεδιάζει να συναντηθεί και με τον γάλλο Πρόεδρο Φρ. Ολάντ, ενώ επενδύει πολλά στην ενεργή στήριξη του νέου ισχυρού άνδρα της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Στο Μέγαρο Μαξίμου ευελπιστούν ότι μέσα από τις συναντήσεις και τις επαφές με ευρωπαίους ηγέτες θ’ ανοίξει ο δρόμος για θετικές εξελίξεις και στο ζήτημα της διευθέτησης του ελληνικού χρέους.
Την ίδια στιγμή, ορισμένοι εκ των συνεργατών του, ζητούν επίμονα αλλαγή πλεύσης και προειδοποιούν για τον κίνδυνο υψηλού πολιτικού κόστους που θα κληθεί να καταβάλει η κυβέρνηση στις επόμενες εκλογές, στην περίπτωση που υποχωρήσει στις απαιτήσεις των δανειστών. Ο πρωθυπουργός ωστόσο εμφανίζεται αισιόδοξος και τονίζει ότι αν η χώρα μας τηρήσει πιστά τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει, προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έχει δεσμευτεί, θα είναι ανάλογη και η ανταπόκριση των δανειστών. Για τον λόγο αυτό έχει δώσει σαφείς εντολές προς όλους τους εμπλεκόμενους υπουργούς να επιταχύνουν τις διαδικασίες τόσο για την υλοποίηση των προαπαιτούμενων όσο και των άλλων μνημονιακών υποχρεώσεων. Ούτως ώστε στα μέσα Σεπτεμβρίου, όταν οι εκπρόσωποι της «τρόικας» επιστρέψουν στην Αθήνα να μην υπάρχουν εκκρεμότητες και καθυστερήσεις. Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι το γεγονός αυτό θα διευκολύνει σε μεγάλο βαθμό τους χειρισμούς του πρωθυπουργού στην προσπάθειά του να πείσει τους δανειστές για την υϊοθέτηση σειράς μέτρων, φορολογικών και άλλων, που θα ανακουφίσουν τους οικονομικά ασθενέστερους. Ενδεικτικό μάλιστα είναι το γεγονός ότι ο κ. Σαμαράς σχεδιάζει να εξαγγείλει τα περισσότερα από αυτά τα μέτρα στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, πριν καν πάρει το «πράσινο φως» από την «τρόικα». Θεωρεί δε ισχυρό όπλο, στη σκληρή μάχη που καλείται να δώσει η κυβέρνηση τους προσεχείς μήνες, την ομαλή εξέλιξη του προϋπολογισμού και τη σταθερά καλή πορεία της ελληνικής οικονομίας. Έτσι θα αναχαιτιστούν τυχόν απαιτήσεις για νέα μέτρα προκειμένου να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό του 2015 και θα καμφθούν οι αντιρρήσεις της «τρόικας» για ελάφρυνση των φορολογικών βαρών.
Αλλαγή πλεύσης
Την αισιοδοξία του πρωθυπουργού δεν συμμερίζονται αρκετοί υπουργοί και ακόμη περισσότεροι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που επισημαίνουν ότι αν η κυβέρνηση υλοποιήσει ορισμένες από τις απαιτήσεις της «τρόικας» η ήττα στις εκλογές είναι αναπόφευκτη. Αναφέρονται δε συγκεκριμένα στις αλλαγές στα εργασιακά με απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, γεγονός που θα έχει ως αποτέλεσμα τη ραγδαία αύξηση της ανεργίας. Αλλά και στις αλλαγές στο Ασφαλιστικό με την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης σε ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων, την περαιτέρω ενοποίηση των Ταμείων που θα φέρει νέες μειώσεις στις επικουρικές, ενδεχομένως και στις κύριες συντάξεις.
Εξ ου και ορισμένοι εκ των βουλευτών καλούν τον πρωθυπουργό να σκληρύνει τη στάση του έναντι της «τρόικας», αν χρειαστεί ακόμη και να συγκρουστεί μαζί τους. Ενώ, άλλοι του ζητούν να διεκδικήσει αναβολή στην υλοποίηση των πλέον επώδυνων μέτρων για την άνοιξη του 2015, μετά την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Ούτως ώστε αν έχουν γίνει εθνικές εκλογές, σε περίπτωση νίκης της Νέας Δημοκρατίας να έχει τη λαϊκή εξουσιοδότηση για να προχωρήσει, ενώ στην περίπτωση ήττας να κληθεί ο Αλ. Τσίπρας να… βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά! Πληροφορίες αναφέρουν ότι, ο κ. Σαμαράς δεν συμμερίζεται τις ανησυχίες των στελεχών του και πολύ περισσότερο ν’ ακολουθήσει τον… δρόμο της αντίστασης που του υποδεικνύουν.
«Μόνο αν κάνουμε πράξη όλα όσα έχουμε υποσχεθεί και δεσμευτεί μπορούμε να βγούμε οριστικά και αμετάκλητα από το τούνελ της κρίσης», υπογραμμίζει στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες του.