Υψηλές θερμοκρασίες…

Η κυβέρνηση, μέχρι τώρα, απαντάει αρνητικά στο αίτημα σύσσωμης της αντιπολίτευσης για σύγκληση της Ολομέλειας της Βουλής, προκειμένου να αποφασισθεί ή όχι η διενέργεια δημοψηφίσματος για την πώληση του 30% της ΔΕΗ σε ιδιώτες. Προβάλλει το επιχείρημα ότι δεν πρόκειται για μια πρόταση, αλλά για έξι συνολικά, που δεν μπορούν να αθροιστούν, ενώ επισημαίνει ότι η Βουλή δεν πρόκειται να συνέλθει πριν από τον Οκτώβριο, οπότε και ξεκινάει επίσημα και η νέα κοινοβουλευτική περίοδος. Από την πλευρά τους τα κόμματα της αντιπολίτευσης υποστηρίζουν ότι με μικρές διαφοροποιήσεις, οι προτάσεις τους έχουν το ίδιο κοινό αίτημα και κατηγορούν την κυβέρνηση ότι φοβάται την απόφαση του ελληνικού λαού. Με την άποψη της αντιπολίτευσης φαίνεται να συμπλέει, αν και από διαφορετική αφετηρία, ο πρόεδρος της Βουλής Β. Μεϊμαράκης, προκαλώντας αμηχανία στην κυβέρνηση και δυσφορία στο Μέγαρο Μαξίμου. Διαφορετικές απόψεις εκφράζονται μεταξύ των κομμάτων για το αν πρέπει ή όχι στον συνολικό αριθμό των βουλευτών που ζητούν να συγκληθεί η Βουλή να συνυπολογισθούν και οι 16 της Χρυσής Αυγής. Στην πολιτική διαμάχη ενδεχομένως να «εμπλακεί» και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η υπογραφή του οποίου απαιτείται για την υλοποίηση του νομοσχεδίου. Το ερώτημα είναι αν η κυβέρνηση θα παραμείνει αμετακίνητη στη θέση, ή θα αναγκασθεί να υποχωρήσει κάτω από την πίεση που δέχεται -και η οποία εντείνεται- καθημερινά.

«Αυταρχισμός»

Στο ζήτημα αυτό, καθαυτό της πώλησης του 30% της ΔΕΗ, τα κόμματα της αντιπολίτευσης άσκησαν σκληρή κριτική στην κυβέρνηση. Ο Αλ. Τσίπρας μίλησε για «ξεπούλημα του δημοσίου πλούτου αντί πινακίου φακής» κι ότι μια κυβέρνηση λαϊκής μειοψηφίας καταστρέφει τα πάντα λίγο πριν αποχωρήσει. «Παραλάβατε κράτος και θα παραδώσετε αποικία», ήταν οι χαρακτηριστικές φράσεις του. Για «ξεκάθαρο οικονομικό έγκλημα» έκανε λόγο ο Π. Καμμένος, ενώ αντίθετοι στην πώληση τάχθηκαν το ΚΚΕ και η ΔΗΜΑΡ. «Πυρά» κατά του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε ο Β. Βενιζέλος, κατηγορώντας τον ότι δημιουργεί συνεχώς τεχνητή ένταση για να υπάρχει ως παράταξη. Σφοδρές αντιδράσεις προκάλεσε και η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην επιστράτευση των εργαζομένων της ΔΕΗ που είχαν ξεκινήσει απεργιακές κινητοποιήσεις. «Ο αυταρχικός κατήφορος της κυβέρνησης δεν έχει τελειωμό», τόνισε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Τους φρενάρουν

Φρένο στα… φιλόδοξα σχέδια της κυβέρνησης, και προσωπικά του πρωθυπουργού, για σταδιακή μείωση της φορολογίας (εισφορά αλληλεγγύης, πετρέλαιο θέρμανσης κ.α.) επιχειρούν να βάλουν οι δανειστές. Ταυτόχρονα εγείρουν αξιώσεις για τη λήψη νέων μέτρων προκειμένου να καλυφθεί η «μαύρη τρύπα» που δημιουργείται από τις δικαστικές αποφάσεις για τους μισθούς δικαστικών, ενστόλων κ.ά. Επισημαίνουν ακόμη την ανάγκη συνέχισης των μεταρρυθμίσεων και ζητούν την υλοποίηση -εγκαίρως- όλων ανεξαιρέτως των προαπαιτούμενων. Ο επικεφαλής του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ σημείωσε ότι η χώρα μας πρέπει να κάνει πολλά ακόμη, ενώ υπογράμμισε ότι το πότε θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις για το χρέος, θα εξαρτηθεί από τα αποτελέσματα των ελέγχων που θα κάνει η «τρόικα» το ερχόμενο φθινόπωρο. Τότε αναμένεται να συζητηθούν σε τελικό στάδιο ορισμένα «καυτά ζητήματα», όπως οι απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων που έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση, οι αλλαγές στο καθεστώς που διέπει τις απεργίες κ.ά. Το ΠΑΣΟΚ δηλώνει ότι δεν πρόκειται να συναινέσει σε οποιαδήποτε αλλαγή, ενώ συνδικαλιστικές οργανώσεις κάνουν λόγο για απόπειρα κατάργησης του δικαιώματος στην απεργία. Από την κυβέρνηση λένε ότι το θέμα θα προχωρήσει, διότι η Ελλάδα πρέπει να προσαρμοστεί στα δεδομένα που υπάρχουν στις άλλες ευρωπαϊκές ώρες.

Το διαλύουν…

Σε τροχιά αποσύνθεσης, ενδεχομένως και διάλυσης, μπήκε η ΔΗΜΑΡ, την ίδια στιγμή που ο Φ. Κουβέλης φιλοδοξεί να ηγηθεί των πρωτοβουλιών για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς. Μετά την ανεξαρτητοποίηση της Κ. Μάρκου και τη διαγραφή του Γρ. Ψαριανού, η Κοινοβουλευτική Ομάδα αριθμεί πλέον 11 βουλευτές ενώ είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο και νέων αποχωρήσεων. Ο πρώην εκπρόσωπος του κόμματος Ανδρ. Παπαδόπουλος παραιτήθηκε από μέλος της Κεντρικής Επιτροπής ενώ αντιδράσεις σημειώνονται και για την αποπομπή του κ. Ψαριανού (αρνήθηκε να υπογράψει την πρόταση για το δημοψήφισμα). Σημειώνεται ότι πέντε βουλευτές είχαν εναντιωθεί στην πρόταση του κ. Κουβέλη να συνυπογράψει η ΔΗΜΑΡ την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για το δημοψήφισμα, γεγονός που τον υποχρέωσε να κάνει στροφή 180 μοιρών και το κόμμα να καταθέσει δική του ξεχωριστή πρόταση. Στο ΠΑΣΟΚ, το «ξεκαθάρισμα των λογαριασμών» μετατέθηκε για τον Οκτώβριο, οπότε και θα πραγματοποιηθεί το συνέδριο της δημοκρατικής παράταξης, που, εκτός απροόπτου, θα… διαδεχθεί το ΠΑΣΟΚ. Στην τελευταία συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου μπήκαν -εν μέσω αντιδράσεων- οι τίτλοι τέλους της Ελιάς. Υπό καθεστώς αμφισβήτησης τελεί ο Β. Βενιζέλος, που διαμηνύει ότι δεν προτίθεται να αποχωρήσει από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.

Στα σίδερα…

Νέα δεδομένα στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής μετά την προφυλάκιση (και) του Ηλία Κασιδιάρη με την κατηγορία της διακεκριμένης οπλοκατοχής με σκοπό τον εφοδιασμό εγκληματικής οργάνωσης. Ο ίδιος υποστήριξε ότι κατείχε νόμιμα τα όπλα και επανέλαβε τον πάγιο ισχυρισμό περί πολιτικής δίωξης. Με την προφυλάκισή του η Χρυσή Αυγή χάνει ουσιαστικά και την τελευταία φωνή εκπροσώπησής της στα Μέσα Ενημέρωσης. Στο μεταξύ, το Συμβούλιο Εφετών θα αποφασίσει την ποινική μεταχείριση που θα έχει ο βουλευτής Ν. Μίχος, καθώς ανακρίτριες και Εισαγγελέας διαφώνησαν. Οι πρώτες ήταν υπέρ της προφυλάκισης, ενώ ο δεύτερος πρότεινε να αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους. Μέχρι να υπάρξει τελική απόφαση, έχει τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό.


Σχολιάστε εδώ