Τι θέλει να κάνει ο Βενιζέλος

Δεν είναι λίγοι αυτοί που εκτιμούν πως αν υπάρξουν πρόωρες κάλπες μέσα στο φθινόπωρο, θα έπρεπε να αποφευχθεί μια «μάχη για την ηγεσία» στην παρούσα φάση, καθώς είναι πιθανόν ο νέος αρχηγός να βγει αποδεκατισμένος και με μια βαριά ήττα από τις εκλογές. Ωστόσο, από την άλλη, υπάρχει μια μερίδα στελεχών που επιμένουν ότι «άμεσα πρέπει να τεθεί επί τάπητος η αλλαγή πολιτικής και ηγεσίας, αφού ήδη τρεις φορές (τον Μάιο και τον Ιούνιο του 2012 και στις πρόσφατες ευρωεκλογές) οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ μετακινήθηκαν μαζικά προς τον ΣΥΡΙΖΑ και αν και τέταρτη φορά συμβεί αυτό τότε δεν θα έχουν απλά κατασκηνώσει, αλλά θα είναι συνιδιοκτήτες του κόμματος της Αριστεράς».

Σε πρώτη φάση ο κ. Βενιζέλος (παρά την κριτική που δέχεται από αρκετά στελέχη) επιθυμεί απλά να παρακάμψει όσους αμφισβητούν την ακολουθούμενη πολιτική και τον σφιχτό εναγκαλισμό με τη ΝΔ, να αποφύγει όσο μπορεί την κλιμάκωση της κριτικής και τις έντονες εσωκομματικές αντιπαραθέσεις.

Πάντως ένα μεγάλο τμήμα στελεχών και βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, σε πρώτη φάση, επιθυμεί να ξεκαθαρίσει πώς εννοεί το μέλλον της παράταξης, τι σηματοδοτεί η εξέλιξη μιας διευρυμένης και απροσδιόριστης διαδικασίας και επιπροσθέτως με ποιο τρόπο σκοπεύει να υπερασπιστεί το ΠΑΣΟΚ και την αυτονομία του.

Ουσιαστικά δηλαδή ζητούν από τον κ. Βενιζέλο να ξεκαθαρίσει πλήρως αν αυτό που επιδιώκει είναι η διεύρυνση και η ανασυγκρότηση του κόμματος ή αν πρόκειται να οδηγήσει στη διάλυση και τον «ενταφιασμό» του ΠΑΣΟΚ, μέσα από την αυτοδιάλυσή του σε ένα σχήμα τύπου Ελιάς, το οποίο πλέον εγκαταλείφθηκε ως τίτλος, δίνοντας τη θέση του στη Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη.

Σε αυτήν την προβληματική κινούνται πάνω – κάτω μια πλειάδα επιφανών στελεχών, όπως οι: Φώφη Γεννηματά, Κώστας Σκανδαλίδης, Νίκος Ανδρουλάκης, Θάνος Μωραΐτης, Μιχάλης Καρχιμάκης και αρκετοί άλλοι κορυφαίοι κομματικοί παράγοντες.

Υπό το ίδιο πρίσμα προσεγγίζουν το όλο θέμα μια σειρά από στελέχη με μεγάλη διαδρομή στο ΠΑΣΟΚ και σημαντική κοινοβουλευτική εμπειρία, όπως οι: Δημήτρης Ρέππας, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, Δημήτρης Κρεμαστινός και Νίκος Σηφουνάκης.

Πάντως, πολλά στελέχη, αλλά και πολιτικοί παρατηρητές επισημαίνουν πως ο κ. Βενιζέλος παραμένει ακόμα απόλυτος κυρίαρχος στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, παρά την κριτική που δέχεται και τις γκρίνιες που υπάρχουν.

Όπως λένε, η κυριαρχία του κ. Βενιζέλου διαφάνηκε και στην τελευταία συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, καθώς ναι μεν υπήρξε ένας προβληματισμός που διατυπώθηκε από στελέχη όπως η Φ. Γεννηματά, ο Μ. Καρχιμάκης, ο Θ. Μωραΐτης κ.ά., αλλά δεν υπήρξε ούτε έντονη ούτε οργανωμένη αμφισβήτησή του.

Επισημαίνουν πως ένα ακόμα ντεσαβαντάζ των διαφωνούντων είναι πως δεν προτείνεται και κάποια εντελώς διαφορετική πολιτική από αυτή που εφαρμόζει ο Βαγγέλης Βενιζέλος. Ο απεγκλωβισμός από τη ΝΔ είναι ένα σημαντικό ζήτημα, αλλά δεν αρκεί.

Αν, πάντως, ο κ. Βενιζέλος, όπως υποστηρίζουν έμπειρα στελέχη, αποφασίσει να καταργήσει το ΠΑΣΟΚ και να ηγηθεί του νέου σχήματος, πιθανότατα θα κέρδιζε χωρίς μεγάλες δυσκολίες την ηγεσία, αφού ελέγχει τους μηχανισμούς και μπορεί να βγάλει πλειοψηφία.

Στο μεταξύ, τη διαφωνία τους με τις διαδικασίες που δρομολογούνται στο ΠΑΣΟΚ αλλά και την πολιτική του, εκφράζουν με κοινή επιστολή τους έξι μέλη της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής και ταυτόχρονα θέτουν όρους και προϋποθέσεις για την περαιτέρω συμμετοχή τους στην ΚΠΕ αλλά και το συνέδριο.

Οι Γιάννης Αξαρλής, Ντίνα Λάζαρη, Κώστας Μαμέλης, Θανάσης Παπαγεωργίου, Κώστας Πούλιος, Χάρης Τσιόκας, ανάμεσα σε άλλα, στην επιστολή τους προς τον γραμματέα και τα μέλη της ΚΠΕ, σημειώνουν:

«Έχουμε τη βεβαιότητα ότι το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται μπροστά στην τελευταία του ευκαιρία. Ο δρόμος της μετάλλαξης του Κινήματος σε συμπλήρωμα νεοσυντηρητικών σχημάτων, δημιουργημάτων κορυφής, δεν ταιριάζει ούτε με την ιδρυτική του ταυτότητα ούτε με τη διαδρομή του! Στο ΠΑΣΟΚ, που άλλαξε την Ελλάδα, δεν αρμόζει ούτε η υπεκφυγή ούτε η απόκρυψη…».

«…Επισημαίνουμε προς όλες τις κατευθύνσεις την απαίτηση χιλιάδων πολιτών που διαχρονικά στήριξαν την παράταξη, ανεξάρτητα αν το τελευταίο διάστημα βρίσκονται εντός ή εκτός ΠΑΣΟΚ, για:

– Σεβασμό στην πολιτική αυτονομία, στο όνομα, στα σύμβολα, στην ιστορία και στις αρχές του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος. Οι αποφάσεις για αλλαγές τους αποτελούν προνόμιο των μελών και των φίλων του και ΚΑΝΕΙΣ ΑΛΛΟΣ δεν νομιμοποιείται να αποφασίζει για αυτές, ερήμην τους…

– Ένα συνέδριο που στην πολιτική του ατζέντα θα έχει ως κυρίαρχο στοιχείο την αλλαγή της πολιτικής πλεύσης του Κινήματος και την απεμπλοκή από την ατελέσφορη συγκυβέρνηση με τη ΝΔ.

Με ανοιχτό και όχι προσχηματικό κάλεσμα για πανστρατιά, χωρίς αποκλεισμούς. Με διάλογο εφʼ όλης της ύλης, από μηδενική βάση, χωρίς προαπαιτούμενα. Με ισοτιμία όλων, χωρίς προβάδισμα κάποιων «πεφωτισμένων».

Χωρίς να αποτελούμε μια ακόμη «ομάδα» στο ήδη κατακερματισμένο και σε αποσύνθεση κομματικό σκηνικό, πιστεύουμε πως, αυτοί είναι οι απόλυτα απαραίτητοι όροι για να συμμετάσχουμε σε κοινή προσπάθεια για την αναγέννηση και ανασύστασή της παράταξης από την κοινωνία, από τις πραγματικές δυνάμεις που συγκρότησαν και συγκροτούν το Σοσιαλιστικό Κίνημα».

Οξύτατη επίθεση στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ εξαπολύει ο πρώην υπουργός Παντελής Οικονόμου. Υπό τον τίτλο «Βενιζέλος τέλος!», στην ανακοίνωσή του, ο Π. Οικονόμου αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Οι ανακοινώσεις Βενιζέλου είναι αποκαλυπτικές. Μετά την αποχή του ΠΑΣΟΚ από τις ευρωεκλογές καταργήθηκε και το ανώτατο όργανο του Κινήματος, το συνέδριο του. Οι αντιδημοκρατικές αυτές μεθοδεύσεις επιβάλλουν σε κάθε δημοκράτη να αντισταθεί ώστε να τις ακυρώσει. Χωρίς περιστροφές και δεύτερες σκέψεις. Η σημερινή κατάσταση της περιορισμένης εθνικής κυριαρχίας, της δημοκρατίας υπό απειλή, της πολιτικής σε ομηρεία κύκλων συμφερόντων δεν πάει άλλο.

Είναι η ώρα της εκκίνησης ώστε η παράταξη να αποκτήσει ξανά αξιόπιστη κομματική έκφραση. Να αποτελέσει τον καταλύτη στη λύση του ελληνικού ζητήματος. Από την κεντρική της θέση να ξαναγίνει για τον πολίτη πρώτη επιλογή. Θα προχωρήσουμε και θα πετύχουμε».


Σχολιάστε εδώ