Στο σκαμνί ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ
Με βούλευμά του το Συμβούλιο Εφετών, «αδειάζοντας» ουσιαστικά την ανακρίτρια Ελ. Πεδιαδίτη που πρότεινε η υπόθεση να τεθεί στο αρχείο, διατάσσει την περαιτέρω διερεύνηση (ανάκριση). Επιπρόσθετα ζητάει να κληθούν σε απολογία με την ιδιότητα του κατηγορουμένου οι Α. Γεωργίου, Κων. Μολφέτας και Αθ. Ξενάκη. Βάσει της ποινικής δίωξης που έχει ασκηθεί, κατηγορούνται για ψευδή βεβαίωση κατά συναυτουργία σε βάρος του Δημοσίου, ενώ ο πρώτος κατηγορείται και για παράβαση καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση.
Υπενθυμίζεται ότι υπέρ της αρχειοθέτησης ήταν η πρόταση του Αντεισαγγελέα Εφετών Ι. Κούτρα προς το Συμβούλιο Εφετών, στην ίδια δηλαδή γραμμή με της ανακρίτριας κ. Πεδιαδίτη.
Καθοριστικό ρόλο στην απόφαση του Συμβουλίου Εφετών να ανοίξει εκ νέου το θέμα έπαιξαν οι νέες καταγγελίες των πρώην στελεχών της ΕΛΣΤΑΤ Ζωής Γεωργαντά και Νικόλαου Λογοθέτη ότι από τη δικογραφία «έλειψαν» κρίσιμα έγγραφα. Η πρώτη, σημειωτέον, είχε καταγγείλει προσωπικά την ανακρίτρια κ. Πεδιαδίτη για αντιδικονομικές ενέργειες στη διάρκεια της ανάκρισης, κάτι που στη συνέχεια οδήγησε στην πειθαρχική δίωξή της από τον Άρειο Πάγο.
Η παραπάνω εξέλιξη (βούλευμα Συμβουλίου Εφετών) δημιουργεί νέα δεδομένα σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο καθότι αφορά μια υπόθεση που άλλαξε ουσιαστικά την πορεία της χώρας.
Η παραποίηση των στοιχείων και η τεχνητή διόγκωση του ελλείμματος, εκτός του ότι κατέστησαν αναπόφευκτη την προσφυγή της χώρας στο ΔΝΤ και επιβάρυναν τον ελληνικό λαό με επιπλέον μέτρα της τάξης των 10 δισ., σύμφωνα με ορισμένους υπολογισμούς, το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών θέτει εμμέσως προ των ευθυνών τους τόσο την κυβέρνηση όσο και τον ίδιο τον πρωθυπουργό.
Η περαιτέρω παραμονή του κ. Γεωργίου στη θέση του συνιστά μεγίστη πρόκληση και για τον λόγο αυτό πρέπει να κινηθούν άμεσα οι σχετικές διαδικασίες για την απομάκρυνσή του. Κι αυτό ανεξάρτητα από το αν διαφωνούν οι επικεφαλής της Γιούροστατ και οι διάφοροι αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες που απαιτούν να μείνει στο απυρόβλητο και να αντιμετωπίσει τις συνέπειες των πράξεών του. Ο κ. Σαμαράς και η κυβέρνηση δεν έχουν πλέον καμιά δικαιολογία να μην πάρουν τις αναγκαίες και επιβεβλημένες αποφάσεις.
Όσο θα καθυστερούν τόσο θα εκτίθενται στα μάτια των ελλήνων πολιτών. Ζήτημα ανακύπτει και για τον τότε πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου καθώς και τον τότε υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, που αν οι όποιες ποινικές ευθύνες έχουν παραγραφεί, οι πολιτικές ευθύνες είναι τεράστιες.
Στο βούλευμά του το Συμβούλιο Εφετών δίνει εντολή να κληθούν και να εξεταστούν εκ νέου οι μάρτυρες Νικόλαος Στρόμπλος και Εμμανουήλ Κοντοπυράκης, πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, οι οποίοι στις αρχικές καταθέσεις τους ήταν καταπέλτες, είχαν καταγγείλει ότι στο έλλειμμα του 2009 είχαν περιληφθεί τα ελλείμματα των νοσοκομείων και των ΔΕΚΟ, ώστε να δικαιολογηθεί αναθεώρησή του από 13,6% σε 15,4% επί του ΑΕΠ.
Το Συμβούλιο ζητάει να διερευνηθεί αν ήταν ή όχι δικαιολογημένος ο συνυπολογισμός των στοιχείων αυτών καθώς και αν μπορούσε να προκληθεί ζημιά για το Δημόσιο και ποια μπορεί να είναι αυτή από την τυχόν τεχνητή διόγκωση του δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας.
Ακόμη ζητά να κληθούν οι κατηγορούμενοι και να τους απαγγελθούν οι προβλεπόμενες κατηγορίες. Με την κίνησή του αυτή το Συμβούλιο Εφετών, για περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης, κρίνει ότι πρέπει να αξιολογηθούν εκ νέου στοιχεία της δικογραφίας που στη διάρκεια της ανάκρισης είτε δεν ελήφθησαν υπόψη είτε δεν αξιολογήθηκαν επαρκώς.