Στην επιμήκυνση της παραμονής του στο Μαξίμου στοχεύει ο Σαμαράς

Επιπλέον γνωρίζουν ότι τα όποια σχέδια θα προσέκρουαν στη δεδηλωμένη αντίθεση των δανειστών που δεν επιθυμούν εκ νέου προσφυγή στις κάλπες καθώς φοβούνται ότι μια τέτοια εξέλιξη θα λειτουργήσει ανασταλτικά στις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες που είναι υποχρεωμένη να καταβάλλει η χώρα μας.

Η επιμήκυνση της θητείας της κυβέρνησης αποτελεί βασικό στόχο του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά ώστε να υπάρχει περισσότερος χρόνος προκειμένου να αναληφθούν οι αναγκαίες πολιτικές και άλλες πρωτοβουλίες. Που θα αμβλύνουν τη δυσφορία (οργή) των πολιτών και θα διευρύνουν την απήχηση της Νέας Δημοκρατίας. Η πρόσφατη -πρώτη μετεκλογικά- μεγάλη δημοσκόπηση έδειξε ότι η προσπάθεια ανάταξης και ανάκαμψης θα είναι εξαιρετικά δύσκολη, όπως εξίσου δύσκολο θα είναι να ανατραπεί το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ. Για τον λόγο αυτό στο Μέγαρο Μαξίμου επιθυμούν διακαώς να παρατείνουν τη θητεία της κυβέρνησης καθώς εκτιμούν ότι μια σειρά αποφάσεις και μέτρα με κοινωνικό αντίκτυπο -θετικό εννοείται- που θα ανακοινωθούν από τον Σεπτέμβριο και μετά, θα αλλάξουν σημαντικά το κλίμα. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσουν τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης που δεν θα περιορισθούν μόνο στο πεδίο της φορολογίας, αλλά θα είναι ευρύτερου χαρακτήρα. Παρά την αρνητική στάση που εκφράζεται από τους δανειστές στα σχέδια της κυβέρνησης για μείωση των φόρων (εισφορά αλληλεγγύης, πετρέλαιο θέρμανσης κ.ά.) ο πρωθυπουργός εμφανίζεται αποφασισμένος να προχωρήσει στις συγκεκριμένες κινήσεις. Όχι φυσικά στη λογική της σύγκρουσης με τους δανειστές, όπως του προτείνουν στενοί συνεργάτες του, αλλά κατά τέτοιο τρόπο που να μη θέτει υπό αμφισβήτηση την τήρηση του προγράμματος και την ομαλή πορεία βασικών δεικτών της οικονομίας.

Στις θετικές εξελίξεις των προσεχών μηνών στο Μέγαρο Μαξίμου εντάσσουν και τις αποφάσεις που θα ληφθούν για το μείζον ζήτημα του χρέους, παρά το γεγονός ότι οι δανειστές είναι διστακτικοί και με διάθεση να παρατείνουν την εκκρεμότητα. Άλλωστε το θέμα έχει καθυστερήσει αρκετά σε σχέση με τις αρχικές επιδιώξεις της κυβέρνησης. Υπενθυμίζεται ότι στόχος της Αθήνας ήταν οι συζητήσεις να ξεκινήσουν την οριστικοποίηση του πρωτογενούς πλεονάσματος τον περασμένο Απρίλιο. Οι δανειστές το μετέθεσαν για μετά τις ευρωεκλογές με την αιτιολογία ότι οι αποφάσεις ήταν πολύ πιθανό να επηρεάσουν αρνητικά τους πολίτες στις διάφορες ευρωπαϊκές χώρες. Με βάση τα σημερινά δεδομένα οι διαπραγματεύσεις δεν πρόκειται να ξεκινήσουν νωρίτερα από το τέλος Σεπτεμβρίου, αφού οι δανειστές τις συνδέουν με τα αποτελέσματα των ελέγχων που θα διενεργήσει η «τρόικα» στην ελληνική οικονομία. Οι έλεγχοι είναι προγραμματισμένο να διαρκέσουν επί ένα δίμηνο και καλώς εχόντων των πραγμάτων θα ολοκληρωθούν στο τέλος Οκτωβρίου. Επιπλέον, τον Νοέμβριο θα γίνει το κρίσιμο και καθοριστικό στρες-τεστ των τραπεζών κι ενδεχομένως οι δανειστές να περιμένουν και αυτά τα αποτελέσματα πριν πάρουν τις τελικές αποφάσεις για το ελληνικό χρέος. Στην κυβέρνηση ωστόσο ελπίζουν ότι πολύ νωρίτερα θα υπάρχει μια… πρόγευση ως προς τις διαθέσεις και τα σχέδια των δανειστών.

Αριστερή παρένθεση

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το σενάριο για εκλογικό αιφνιδιασμό είναι υπαρκτό, συζητήθηκε κατ’ επανάληψη στο Μέγαρο Μαξίμου, ορισμένοι μάλιστα υποστηρίζουν ότι μπορεί να επανέλθει αν υπάρξει αλλαγή του κλίματος. «Αν ο κ. Σαμαράς πάρει στα χέρια του δημοσκοπήσεις που θα δείχνουν τη Νέα Δημοκρατία να προηγείται θα το ξανασκεφτεί», λένε. Το ενδιαφέρον της όλης υπόθεσης είναι ότι οι εμπνευστές του σεναρίου για εκλογές τον Οκτώβριο δεν έχουν ως στόχο μια νίκη της Νέας Δημοκρατίας, αλλά στηρίζονται στη θεωρία της… αριστερής παρένθεσης! Ότι, δηλαδή, ο ΣΥΡΙΖΑ θα αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας υπό αντίξοες συνθήκες και σε σύντομο χρονικό διάστημα θα περιέλθει σε αδιέξοδο και θα αναγκαστεί να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές. Κι αυτό είτε διότι δεν θα μπορεί να ανταπεξέλθει στα οξυμένα προβλήματα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει, είτε διότι δεν θα μπορέσει να τηρήσει τις υποσχέσεις που έδωσε προεκλογικά, είτε λόγω εσωκομματικών αναταράξεων. Αφού, πέραν των άλλων δυσκολιών δεν θα έχει αυτοδυναμία, οπότε θα χρειαστεί να συμβιβαστεί με τους κυβερνητικούς εταίρους του. Στελέχη της παράταξης με μακρά θητεία στα πολιτικά πράγματα της χώρας υπενθύμιζαν ότι και το 1981 παράγοντες της τότε Νέας Δημοκρατίας έλεγαν ότι το ΠΑΣΟΚ θα ήταν μια σύντομη παρένθεση, αλλά τελικά έμεινε πάνω από 30 χρόνια!


Σχολιάστε εδώ