Πέσαμε στην παγίδα της ξενομανίας!

Το θέμα όμως είναι ότι αυτό το αστέρι έχει και άποψη. Και μιλά για την παγίδα της ξενομονίας μας, για τον εκφοβισμό των μίντια, για την αυτογνωσία, για τη φύση, την παρέα και για τα παιδιά που θα ήθελε να φέρει στη ζωή και να μείνουν για πάντα στην ηλιόλουστη χώρα μας.

// Νικήτρια του μουσικού σόου του Mega «Just the two of us». Τι σημαίνει αυτή η επιτυχία για σένα;
Για μένα όλο αυτό με το σόου ήταν κάτι καινούριο, πολύ ευχάριστο, που μου έδωσε θετική ενέργεια για να απελευθερωθώ. Πρώτη φορά τραγουδούσα λάιβ μπροστά σε τόσο κοινό και τηλεθεατές. Αγνοούσα ότι είχα τις δυνατότητες να ερμηνεύσω τόσο δύσκολα κομμάτια. Και φυσικά δεν περίμενα να νικήσω τον Μάρκο Σεφερλή, ο οποίος έχει μια προϋπηρεσία χρόνων, γεμίζει ένα «Δελφινάριο» και είχε μοναδικό μπρίο στο «Just the two of us».

// Δεν μου απάντησες. Πώς μεταφράζεται αυτή η νίκη;
Με το που τελείωσε το «Just the two of us» δέχθηκα πρόταση για τη θεατρική επιθεώρηση του Άγγελου Πυριόχου «Θα περάσει και αυτό» που είναι η συνέχεια της επιτυχημένης sold out παράστασης «Θα σε πάρω να φύγουμε», που ανέβηκε στο θέατρο «Badminton». Τον Οκτώβριο θα ανεβεί το δεύτερο μέρος της επιθεώρησης με 25μελή θίασο, σε μουσική Γιώργου Κατσαρού, σκηνοθεσία Φωκά Ευαγγελινού και πρωταγωνιστές τον Αντώνη Λουδάρο, τον Μέμο Μπεγνή, τον Μιχάλη Μαρίνο. Αξιοσημείωτο είναι ότι ο Άγγελος Πυριόχος είχε γράψει αυτό το κείμενο το 2009 και μπορώ να πω ότι ήταν τρομερά προφητικός. Ο Άγγελος έχει καταγράψει το τι θα συμβεί στην Ελλάδα και ότι αυτήν την κρίση που θα μας βρει θα πρέπει να την αντιμετωπίσουμε με αυτοσαρκασμό και χιούμορ. Γατί η ζωή δεν τελειώνει ούτε με τις οικονομικές καταστροφές, ούτε με τους πολέμους. Όλα ξεπερνιούνται με το «μαζί». Αλλά τα τελευταία χρόνια γίναμε πολύ εγωιστές.

// Γιατί φτάσαμε ως εδώ;
Γιατί μιμηθήκαμε τον αμερικάνικο τρόπο ζωής και τα πρότυπα των Αμερικανών που δεν έχουν καμία σχέση με την Ιστορία, τη γεωγραφία μας, τον καιρό μας, την ιδιοσυγκρασία μας. Δεν ταιριάζει η άκρατη κατανάλωση και ο ανταγωνισμός στην κουλτούρα μας, στον ψυχισμό μας, στη φιλοσοφία μας. Η αντιγραφή της αμερικανικής καθημερινότητας που θέλει τον άνθρωπο να είναι ευτυχισμένος μόνο με τα υλικά αγαθά δεν έχει καμία σχέση με έναν μεσόγειο λαό που ζει και διασκεδάζει με ένα ποτήρι κρασί, με παρέα, ελιά, ψωμί και χορό.

Δυστυχώς πέσαμε στην παγίδα της ξενομανίας, των δανείων, των καρτών, του χρήματος που σε σκλαβώνει. Είναι πλέον η κατάλληλη στιγμή ο καθένας μας να κάνει την αυτοκριτική του, να μάθουμε να ζούμε με λιγότερα, αλλά αληθινά και με παρέες, να επικοινωνούμε, να νοιαζόμαστε για τον διπλανό μας. Τώρα που φτάσαμε στο μηδέν να ξαναγεννηθούμε σαν τον φοίνικα μέσα από τις στάχτες μας.

// Η παγκοσμιοποίηση θα μας αφήσει να βγούμε από αυτή τη στενωπό;
Οι μεγάλες δυνάμεις θέλουν να μας αφαιρέσουν το όνειρο, να μας φτωχοποιήσουν. Να αφανίσουν τον πλούτο μας. Πρέπει να αντισταθούμε. Αλλά όλοι μαζί.

// Μπορούμε όλοι μαζί, ή θα χωριστούμε σε πλούσιους και φτωχούς;
Όταν έβαζε η Εθνική μας γκολ στους αγώνες του Μουντιάλ στη Βραζιλία όλες οι πολυκατοικίες έτρεμαν από τις φωνές σε όλες τις περιοχές, πλούσιες και φτωχές. Ήμουν ένα τέτοιο βράδυ με τον φίλο μου στο Γαλάτσι, στο βουνό και ακούγαμε μια ιαχή. Αυτή η κοινή φωνή που βγήκε από την Εθνική μας είναι η φωνή όλων των Ελλήνων. Οι Έλληνες αγαπάνε τις ρίζες τους, την καταγωγή τους, είναι αληθινοί άνθρωποι, έξυπνοι. Ένας έξυπνος λαός δεν θα κάνει τα λάθη του παρελθόντος και δεν θα σηκώσει όπλο απέναντι στο αίμα του.

// Πότε ο άνθρωπος νιώθει μόνος;
Όταν κάθεται και ακούει τα δελτία ειδήσεων των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας που τον τρομοκρατούν και τον καταθλίβουν για να μη βγει έξω από το σπίτι του. Ακόμη και το δελτίο καιρού λένε λάθος. Το έχω προσέξει. Λένε βροχές, καταιγίδες, χαλάζι και έχει έναν ήλιο τεράστιο έξω. Με τον φόβο της απειλής, να καθίσεις μέσα στο σπίτι να δεις το πρόγραμμά τους.

// Αλήθεια, τι ρόλο παίζουν τα μίντια στη διαμόρφωση της ψυχολογίας της μάζας;
Τα θεωρώ πιο επικίνδυνα και από τους κακούς πολιτικούς. Λες κάποιες φορές στον εαυτό σου «έλα μωρέ μην πιστεύεις στις συνωμοσίες και στα σενάρια», αλλά όταν σε βομβαρδίζουν καθημερινά με αρνητικές ειδήσεις ποιος είναι ο σκοπός τους; Γιατί κρύβουν τις θετικές ειδήσεις από τον κόσμο; Γιατί οι δημοσιογράφοι δεν παρουσιάζουν θετικά πρότυπα για την κοινωνία και παρουσιάζουν μόνο τα αρνητικά και τα παράξενα;

// Πώς έχει αλλάξει η ζωή σου με την οικονομική κρίση;
Όχι και φοβερά γιατί δεν ήμουν άνθρωπος της υπερβολής. Δεν πήγαινα σε κλαμπ, μπουζούκια, ή για σόπινγκ. Είμαι άνθρωπος της φύσης. Μου αρέσει η εναλλακτική ζωή. Το κολύμπι, το περπάτημα, η γιόγκα. Έχω μια θεωρία. Τα απλά πράγματα είναι τα πολύτιμα και μάλιστα είναι και δωρεάν. Χαίρομαι αφάνταστα που πληθαίνουν οι άνθρωποι που βρίσκουν διέξοδο στις ομορφιές της φύσης. Αλλά και, από την άλλη, να φτιάξεις μια ωραία μακαρονάδα και να φωνάξεις φίλους στο σπίτι και να αρχίσετε την κουβέντα, να τραγουδήσετε, να γελάσετε… Νομίζω δεν υπάρχει τίποτα πιο όμορφο για να τραφεί το σώμα, η ψυχή και το μυαλό.

// Ποιο είναι το νόημα της ζωής;
Να ζεις το τώρα, να μην είσαι κολλημένος στο παρελθόν και να μην ανησυχείς για το μέλλον. Να κάνεις πάντα αυτό που νιώθεις κι αγαπάς και να εξελίσσεσαι μέσω της παιδείας σου. Όσο μεγαλώνεις να μη σταματάς να καλλιεργείσαι και να έχεις την πεποίθηση ότι τα ξέρεις όλα σε σχέση με τον κόσμο ή με τον άλλον, γιατί δεν ξέρεις τίποτα. Όλα αλλάζουν στη ζωή γιʼ αυτό και το ρητό λέει «γηράσκω αεί διδασκόμενος».

// Και η ευτυχία για σένα ποια είναι;
Η αναζήτηση της ευτυχίας έχει ως βάση της την αυτογνωσία. Να μάθεις ποιος είσαι, τι θέλεις, να είσαι ανοιχτός στο πέρασμα του χρόνου και να συμφιλιώνεσαι με την αλλαγή και την εξέλιξή σου.

// Θα αποχωριζόσουν την Ελλάδα; Θα άφηνες την πατρίδα;
Αγαπάω την Ελλάδα και τους Έλληνες και δεν θα μπορούσα να ζήσω εκτός της χώρας μου. Αν έφευγα για το εξωτερικό θα ήταν μόνο για τη δουλειά μου, για να εμπλουτίσω τις γνώσεις μου ή να κάνω ένα βήμα στην καριέρα μου, ως εμπειρία. Θέλω να γεράσω και να πεθάνω στη χώρα μου. Τη λατρεύω. Δεν μπορώ μακριά από αυτόν τον ήλιο, από αυτήν τη θάλασσα, από αυτήν τη γλώσσα, από τους συγγενείς μου, από τα ήθη και τα έθιμά μας. Ζούμε στον πιο μαγικό τόπο πάνω στον πλανήτη. Εδώ θέλω να κάνω τα παιδιά μου και να χαρώ τα εγγόνια μου.


Σχολιάστε εδώ