Οι παραλογισμοί στη φορολογία των γονικών παροχών

Οι νόμοι που ψηφίζονται από τη Βουλή, κυρίως από το 2010 και μετά, είναι αδύνατον να κατανοηθούν από έναν απλό πολίτη, αφού ένα άρθρο μπορεί να τροποποιεί τόσες διατάξεις, ώστε να χρειάζεται να ανατρέξει σε άλλους προγενέστερους νόμους για να αντιληφθεί ποιες διατάξεις τροποποιούνται και σε ποια σημεία αλλάζουν!

Χαρακτηριστικό παράδειγμα το άρθρο 25 του ν. 3842/2010, με το οποίο τροποποιούνται διατάξεις του κώδικα φορολογίας, κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών, που κυρώθηκε με τον ν. 2961/2001. Το άρθρο αυτό καταλαμβάνει 4,5 σελίδες του ΦΕΚ και περιέχει 21 παραγράφους, που αντικαθιστούν, τροποποιούν, συμπληρώνουν και καταργούν διατάξεις του παραπάνω κώδικα. Σε αυτό περιλαμβάνονται και οι τροποποιήσεις στη φορολογία των γονικών παροχών και δωρεών. Δείτε τώρα τους παραλογισμούς που αφορούν σ’ αυτή τη φορολογία.

Εάν ένας πολύτεκνος γονέας θέλει να μεταβιβάσει σε ένα τέκνο του μία κατοικία ως γονική παροχή, η απαλλαγή από τον φόρο είναι μέχρι 200.000 ευρώ, εφόσον το τέκνο είναι ενήλικο και άγαμο. Σε περίπτωση που το τέκνο είναι ανήλικο, δεν υπάρχει απαλλαγή! Εάν πρόκειται για οικόπεδο, τότε δεν υπόκειται σε φόρο για κάθε άγαμο τέκνο (ενήλικο ή ανήλικο αδιάφορο!) μέχρι 50.000 ευρώ! Τώρα για ποιο λόγο υπάρχει αυτός ο παραλογισμός, στην περίπτωση μεταβιβάσεως στο ενήλικο και άγαμο τέκνο να υπάρχει απαλλαγή, ενώ στο ανήλικο και άγαμο να μην υπάρχει (!), ουδείς μπορεί να το εξηγήσει. Ούτε, βεβαίως, μπορεί να εξηγηθεί ο άλλος παραλογισμός, στην περίπτωση της γονικής παροχής οικοπέδου να υπάρχει απαλλαγή μόνο μέχρι 50.000 ευρώ (ενώ στην κατοικία είναι μέχρι 200.000 ευρώ), ακόμη και εάν το τέκνο είναι ανήλικο, ενώ στην περίπτωση της γονικής παροχής κατοικίας δεν υπάρχει! Ο παραλογισμός σε όλο του το μεγαλείο…

Οι παραλογισμοί έχουν και συνέχεια. Εάν ένας πολύτεκνος γονέας δεν έχει ούτε κατοικία, ούτε οικόπεδο για να δώσει στο τέκνο του, αλλά έχει κάποια μετρητά, τότε η χρηματική δωρεά ή γονική παροχή φορολογείται αυτοτελώς με συντελεστή 10%! Ούτε και σ’ αυτό τον παραλογισμό υπάρχει εξήγηση.

Η χρηματική δωρεά ή γονική παροχή τότε μόνο θα έχει την παραπάνω απαλλαγή (έως 200.000 ευρώ), εφόσον αυτή πραγματοποιείται αποκλειστικά για την αγορά ή ανέγερση πρώτης κατοικίας, όπως προβλέπεται από άλλη διάταξη άλλου νόμου (άρθρο 8 ν. 3899/2010), δηλαδή τα χρήματα πρέπει να διατεθούν από το τέκνο μόνο γι’ αυτό τον σκοπό, αλλιώς φορολογούνται με το 10%.

Με όλες αυτές τις διατάξεις που θεσπίζει το υπουργείο Οικονομικών, αποβλέπει σ’ έναν και μόνο σκοπό: Το πώς θα καταφέρει να εξουδετερώσει τις απαλλαγές που το ίδιο θεσπίζει! Περιττό βέβαια να τονισθεί ότι σε όλες αυτές τις διατάξεις ουδεμία απολύτως μέριμνα λαμβάνεται για τους πολυτέκνους, όπως ορίζει το άρθρο 21 παρ. 2 του Συντάγματος, που επιτάσσει την ειδική φροντίδα εκ μέρους του κράτους για τις πολύτεκνες οικογένειες. Έχουν και στην παραπάνω περίπτωση την ίδια μεταχείριση με αυτούς που έχουν ένα τέκνο!

Ούτε, βεβαίως, υπάρχει προοπτική βελτιώσεως των παραπάνω διατάξεων για τους πολυτέκνους. Εδώ έχει επιβληθεί ο φόρος αλληλεγγύης στο ίδιο ποσοστό (1%) μέχρι του ποσού των 20.000 ευρώ και 2% πάνω από αυτό το ποσό, τόσο στους αγάμους όσο και στους πολυτέκνους, όσα προστατευόμενα τέκνα και εάν έχουν. Ακόμη, επιβάλλουν το ίδιο τέλος επιτηδεύματος (650 ευρώ) τόσο στον άγαμο όσο και στον πολύτεκνο! Έτσι αντιμετωπίζουν την ερήμωση αυτής της πατρίδος και μετά κομπορρημονούν ότι αγωνίζονται δήθεν για τη σωτηρία της!


Σχολιάστε εδώ