Νέα πρόταση μομφής θα καταθέσει τον Οκτώβρη ο ΣΥΡΙΖΑ

Έτσι, την Τετάρτη, ο ΣΥΡΙΖΑ οργανώνει στην Αθήνα ανοιχτή συγκέντρωση με ομιλητή τον Αλ. Τσίπρα για το θέμα του αιγιαλού, με τη συμμετοχή κοινωνικών φορέων κατά το πρότυπο αντίστοιχης εκδήλωσης που έγινε για το θέμα της ΔΕΗ, ενώ υπάρχουν σκέψεις για συνάντηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ με τον Κ. Παπούλια, όπου θα τεθεί το θέμα της «αντισυνταγματικής» συμπεριφοράς της συγκυβέρνησης για την απόρριψη της πρότασης για δημοψήφισμα όσον αφορά την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ.

Στο κόμμα σχεδιάζουν προσεκτικά τα επόμενα βήματα και παρά το ότι βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού, επιδιώκουν να βρίσκεται στην επικαιρότητα ο ΣΥΡΙΖΑ με τις πολιτικές πρωτοβουλίες που παίρνει και εκτός από το θέμα του αιγιαλού στην ατζέντα βρίσκεται και το θέμα του Ασφαλιστικού και των εργασιακών σχέσεων, που θα ανοίξει σύντομα, αφού το απαιτούν οι «τροϊκανοί» και αφορά δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η συγκυβέρνηση.

Στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι τα παραπάνω θέματα είναι αρκετά σοβαρά και μπορούν να δημιουργήσουν ευρύτερες συσπειρώσεις τόσο πολιτικών όσο και κοινωνικών δυνάμεων, που θα φέρουν σε ακόμα πιο δύσκολη θέση τη συγκυβέρνηση, η οποία -όπως τονίζουν- το μόνο που κάνει είναι να ακολουθεί πιστά όσα επιτάσσουν οι δανειστές της χώρας.

Παρά το θέρος, οι πολιτικές εξελίξεις είναι πυκνές και στον ΣΥΡΙΖΑ δεν αποκλείουν την προκήρυξη εκλογών μέσα στο φθινόπωρο και ως εκ τούτου το επιτελείο του Αλ. Τσίπρα βρίσκεται σε εκλογική ετοιμότητα.

Η αξιωματική αντιπολίτευση, με τον αέρα της πρωτιάς στις ευρωεκλογές, θα οξύνει την αντιπαράθεσή της με τη συγκυβέρνηση με κάθε ευκαιρία, αφού θέλει να παγιωθεί η πεποίθηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτός που έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων και θέτει την πολιτική ατζέντα.

Είναι σχεδόν σίγουρο ότι με το άνοιγμα της Ολομέλειας της Βουλής στις αρχές Οκτώβρη -ίσως και νωρίτερα-, ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταθέσει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης με αφορμή τους χειρισμούς («πραξικοπηματικούς» τους χαρακτηρίζουν) που έκανε η συγκυβέρνηση για τη μη συζήτηση της πρότασης για δημοψήφισμα σχετικά με το νομοσχέδιο για τη «μικρή ΔΕΗ».

Ενδεικτικό της σκληρής γραμμής που θα ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ στην πορεία προς τις εκλογές είναι και το ότι η Κοινοβουλευτική του Ομάδα δεν πήρε καν μέρος στη συζήτηση που έγινε την Παρασκευή στη Βουλή, αποχή που συνοδεύτηκε από καταγγελίες για αντισυνταγματικές πρακτικές και νοοτροπία ολοκληρωτισμού.

Βέβαια στο πίσω μέρος του μυαλού των επιτελών του ΣΥΡΙΖΑ είναι το μπλοκάρισμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τη σημερινή Βουλή, που θα έχει ως αποτέλεσμα την προκήρυξη εκλογών και τα πρώτα μηνύματα -λένε στην Κουμουνδούρου- είναι ενθαρρυντικά, όπως φάνηκε από την υπόθεση της «μικρής ΔΕΗ», αφού συγκεντρώθηκαν 123 βουλευτές (το Σύνταγμα απαιτεί 120) που ζήτησαν δημοψήφισμα χωρίς να αθροίζονται σε αυτούς οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής.

Πλέον, στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι έχουν την πρωτοβουλία των κινήσεων και είδαν με ενδιαφέρον τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης της MRB, σύμφωνα με τα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται κατά 1,5% της ΝΔ και έχει συντριπτική υπεροχή στη λεγόμενη παράσταση νίκης (είναι το ερώτημα ποιος πιστεύετε ότι θα κερδίσει τις εκλογές, άσχετα από τι ψηφίζετε), δείκτη στον οποίο δίνουν μεγάλη σημασία όσοι ξέρουν να διαβάζουν τις δημοσκοπήσεις και δεν στέκονται μόνο στην πρόθεση ψήφου, που είναι μια ευμετάβλητη παράμετρος που καθορίζεται κάθε φορά από την πολιτική συγκυρία. Μάλιστα, από τα λεγόμενα ποιοτικά στοιχεία προκύπτει ότι για πρώτη φορά οι ερωτώμενοι συμφωνούν να γίνουν πρόωρες εκλογές και να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την επόμενη Βουλή.

Η αποτίμηση της πρωτοβουλίας για τη ΔΕΗ

«Μόνο θετικά έχουμε να εισπράξουμε από το θέμα της ΔΕΗ», εκτιμούν στον ΣΥΡΙΖΑ και τονίζουν ότι η εν λόγω πρωτοβουλία κατέστησε το κόμμα πρωταγωνιστή της επικαιρότητας όλη την εβδομάδα και βρέθηκε σε αντιστοιχία με το λαϊκό αίσθημα, αφού όπως προκύπτει από τη δημοσκόπηση της MRB, η πλειοψηφία των ψηφοφόρων διαφωνεί με το νομοσχέδιο για τη «μικρή ΔΕΗ».

Στα θετικά προσθέτουν το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Βουλής Ευ. Μεϊμαράκης στην ουσία συντάχθηκε με το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για τη διενέργεια συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής σχετικά με το δημοψήφισμα για τη «μικρή ΔΕΗ», ενώ επιφυλάξεις για τους κυβερνητικούς χειρισμούς διατύπωσε και ο -στενός συνεργάτης του Κ. Καμαρανλή- Π. Παυλόπουλος. Επίσης τονίζουν ότι είναι θετικό γεγονός η στάση του ΚΚΕ, που, έστω και με τον τρόπο που επέλεξε, δεν αρνήθηκε το δημοψήφισμα που πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ (μάλιστα για πρώτη φορά ο Δ. Κουτσούμπας μίλησε τηλεφωνικά με τον Αλ. Τσίπρα για το θέμα) και επίσης ελπιδοφόρο (εν όψει προεδρικής εκλογής) είναι και το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ανεξάρτητων βουλευτών συντάχθηκε με την πρόταση της Κουμουνδούρου.

Αντίθετα εκτιμούν ότι η συγκυβέρνηση εκτέθηκε ανεπανόρθωτα και έδειξε μια πανικόβλητη φοβία να αποφασίσει το σύνολο των βουλευτών για το θέμα της Βουλής, επιλέγοντας την ασφαλή λύση των Θερινών Τμημάτων στα οποία η σύνθεση είναι ελεγχόμενη, αφού η κάθε Κοινοβουλευτική Ομάδα έχει τη δυνατότητα να αντικαθιστά «αντάρτες» βουλευτές.

Χαρακτηριστικά, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Π. Σκουρλέτης δήλωσε ότι «το γεγονός ότι η κυβέρνηση φοβάται να κάνει αυτή τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, είναι διότι επιλέγει τη στημένη, την καθορισμένη σύνθεση του Θερινού Τμήματος της Βουλής. Ήδη, για παράδειγμα, ο κ. Παυλόπουλος, ο οποίος είναι ένας έγκριτος συνταγματολόγος, είπε «αντικαταστήστε με». Γνωρίζουν ότι πάνω από 50 βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας έχουν μικρές και μεγάλες ενστάσεις γι’ αυτό το εθνικό έγκλημα, για τη δημιουργία της μικρής ΔΕΗ».

Ως εκ τούτου, η Κουμουνδούρου εκτιμά ότι η συγκυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ «είναι μια κυβέρνηση αυταρχική, πολιτικά απομονωμένη και ηττημένη» και όπως είπε ο Π. Σκουρλέτης «ως επιβεβαίωση αυτής της εκτίμησης, επικαλούμαι και την πρόσφατη δημοσκόπηση της MRB και άλλες διαδικτυακές δημοσκοπήσεις, οι οποίες αναδεικνύουν συντριπτικά πως σε αυτό το θέμα η ελληνική κοινωνία αποφαίνεται: «Είμαστε κατά του κατακερματισμού, κατά του ακρωτηριασμού της ΔΕΗ», η οποία αποτελεί ένα εθνικό εργαλείο για τον σχεδιασμό εθνικής ενεργειακής πολιτικής».

Σε κάθε περίπτωση, στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι βρίσκονται σε σταθερή πορεία προς την κυβέρνηση και το γεγονός αυτό εκ των πραγμάτων συσπειρώνει όλες τις τάσεις του κόμματος, κάτι που φαίνεται στην πράξη, αφού το τελευταίο διάστημα οι εσωκομματικές αντιπολιτευτικές φωνές έχουν σωπάσει, παρά την ένταση που υπήρξε το προηγούμενο διάστημα γύρω από το θέμα των συμμαχιών του ΣΥΡΙΖΑ.


Σχολιάστε εδώ