«Κωλοτούμπα» Χαρδούβελη για τις φοροελαφρύνσεις

Αυτή η διπλή παγίδα μόνο καλά νέα δεν προοιωνίζεται στην επικείμενη διαπραγμάτευση για το χρηματοδοτικό κενό του 2015, όπου θα είναι πολύ δύσκολο να αποφύγει η κυβέρνηση ένα νέο δάνειο από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, μέσω του οποίου θα διαιωνισθεί η αυστηρή διεθνής επιτήρηση της χώρας.

Η προσπάθεια της κυβέρνησης να συνδυάσει την έναρξη του νέου κύκλου επαφών με την «τρόικα» με μια ακόμη θριαμβευτική έξοδο στην αγορά ομολόγων μόνο ως επιτυχής δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί, καθώς τόσο από τη συνάντηση Χαρδούβελη-«τρόικας» όσο και από τη διαδικασία διάθεσης τριετών ομολόγων εξάγονται μόνο αρνητικά συμπεράσματα.

Σύμφωνα με την ενημέρωση, που έγινε από κορυφαίο αξιωματούχο του οικονομικού επιτελείου, μετά τη συνάντηση με την «τρόικα», οι εκπρόσωποι των δανειστών ζήτησαν εξηγήσεις από τον Γκ. Χαρδούβελη για όσα λέγονται και γράφονται περί σχεδίων της κυβέρνησης για ελαφρύνσεις φόρων. Η απάντηση του έλληνα υπουργού, όπως συνάγεται από την ενημέρωση, αποδεικνύει ότι όσα λέγονται για φοροελαφρύνσεις αποτελούν εξαγγελίες εσωτερικής κατανάλωσης, που… ξεθωριάζουν μπροστά στους διεθνείς δανειστές.

Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε στους συνομιλητές του της «τρόικας» ότι οι επίσημες θέσεις της κυβέρνησης είναι μόνο αυτές που εξέφρασε ο ίδιος με την ομιλία του στο συνέδριο του Economist, όπου, ως γνωστόν, ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχουν άμεσα περιθώρια ελαφρύνσεων, αλλά θα πρέπει πρώτα να ολοκληρωθούν όλες οι απαιτούμενες αλλαγές που θα καταστήσουν αξιόπιστο και αποτελεσματικό τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό.

Άλλωστε, το πλαίσιο της συζήτησης με την «τρόικα» εξ αντικειμένου δεν επιτρέπει σκέψεις για μείωση φόρων, αλλά μάλλον οδηγεί στην αντίθετη κατεύθυνση, αφού οι «τροϊκανοί» ζήτησαν εξηγήσεις για το πώς θα καλυφθεί το μεγάλο κόστος για τον προϋπολογισμό των δικαστικών αποφάσεων για τους μισθούς δικαστικών και ένστολων. Ο κ. Χαρδούβελης, σύμφωνα με την ενημέρωση από το υπουργείο, είπε στους συνομιλητές του ότι υπάρχει σχέδιο για την κάλυψη αυτού του κενού, που μπορεί να φθάσει και το 1 δισ. ευρώ ετησίως, το οποίο δεσμεύθηκε να παρουσιάσει αναλυτικά αργότερα.

Οι εξελίξεις τείνουν να ισχυροποιήσουν το βασικό επιχείρημα των διεθνών πιστωτών, Ευρωπαίων και ΔΝΤ, σύμφωνα με το οποίο είναι αναγκαίο να λάβει η Ελλάδα ένα ακόμη δάνειο από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης για να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό των 12 δισ. ευρώ για το 2015.

Ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς ξεκαθάρισε με δηλώσεις του (στη γερμανική «Handelsblatt») ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θέλει αυτό το δάνειο, ενώ είναι γνωστό ότι ο βασικός λόγος που η Αθήνα επιδιώκει να το αποφύγει με κάθε τρόπο είναι πως η παροχή του δανείου θα συνοδευθεί από αυστηρούς όρους και θα παρατείνει την επιτήρηση της οικονομίας από την «τρόικα», διαψεύδοντας τις προσδοκίες που καλλιεργεί η κυβέρνηση για «σκίσιμο Μνημονίων» και απομάκρυνση των ξένων ελεγκτών.


Σχολιάστε εδώ