Κλιμακώνονται οι αντιδράσεις για τα Δικαστήρια

Ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Γ. Σταματογιάννης ανέφερε πως υπήρξε ξαφνική επιπλοκή, καθώς ο υπουργός Δικαιοσύνης είχε αναθέσει στην εταιρεία ΘΕΜΙΣ ΑΕ, που εξειδικεύεται σε κατασκευές Δικαστικών Μεγάρων και φυλακών, να κάνει μελέτη για την αξιοποίηση του κτιρίου της Ραλλείου, και όλοι είχαν πιστέψει πως ο… εφιάλτης της Θηβών είχε παρέλθει, αλλά οι εμπειρογνώμονες της κατασκευαστικής εταιρείας είπαν πως η ανακατασκευή της Ραλλείου είναι αντιοικονομική και θα πρέπει να επανεξεταστεί η περίπτωση του κτιρίου του Κεράνη… Όπως είπε ο πρόεδρος του ΔΣ Πειραιά, το κόστος της ανακατασκευής το υπολογίζουν σε 20-24 εκατ. ευρώ, ποσό που κρίνεται υπερβολικό για να προκριθεί το κτίριο της Θηβών.

Το μέλος της διοίκησης του ΔΣ Πειραιά και δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Καρδαράς τόνισε ότι υπάρχει ειδικός λογαριασμός στο ΤΑΧΔΥ, στον οποίο είναι κατατεθειμένα 80 εκατ. ευρώ για την κατασκευή Δικαστηρίων και φυλακών. Αντί, λοιπόν, είπε, να κοιτάνε να φτιάξουν φυλακές υψίστης ασφαλείας, να φτιάξουν τα Δικαστήρια του Πειραιά στη Ράλλειο. Το δημοτικό συμβούλιο Πειραιά από αίτημα του δικηγορικού συλλόγου, ομόφωνα πήρε απόφαση για την παραχώρηση της χρήσης του κτιρίου της πρώην Ραλλείου, ιδιοκτησίας του Δήμου Πειραιά στο ελληνικό Δημόσιο την μετεγκατάσταση των Δικαστηρίων του Πειραιά και των δικαστικών υπηρεσιών.

Αναφερόμενος ο δήμαρχος στη νέα αυτή απαίτηση του υπουργείου Δικαιοσύνης, που βέβαια έσπευσε να υλοποιήσει το δημοτικό συμβούλιο για να αφαιρέσει κάθε περιθώριο νέων προφάσεων, τόνισε: «Εύχομαι και ελπίζω, αυτή η καινούργια απαίτηση του κ. Αθανασίου, να μην είναι προσχηματική. Για να μην έχει κανείς το οποιοδήποτε αρνητικό επιχείρημα, πάνω στο οποίο να στηρίζει την εμμονή του για μεταφορά των δικαστηρίων εκτός πόλεως, η πλειοψηφία το υιοθετεί ως έχει. Εμείς και ως δημοτική αρχή μέχρι 31 Αυγούστου και ως δημοτική παράταξη στη συνέχεια, όχι μόνο λέμε όχι στη μεταφορά των δικαστηρίων, όχι μόνο θα αντιδράσουμε και αντιδρούμε, αλλά θα αποτρέψουμε την οποιαδήποτε σκέψη για μεταφορά των δικαστηρίων εκτός πόλεως, εκτός κέντρου του Πειραιά».

Να σημειώσουμε ότι ο Μητροπολίτης Πειραιά κ. Σεραφείμ με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό τον καλεί να μη «μικρύνει» περισσότερο τον Πειραιά, επιτρέποντας την απομάκρυνση των Δικαστηρίων.

Να σημειώσουμε, ότι ο ΔΣ Πειραιά, σε συνεργασία με τον δήμο, θα τοποθετήσουν γιγαντιαία πάνελ στο ημιτελές κτίριο της Ραλλείου όπου θα αναφέρεται ότι εκεί και μόνον εκεί θα γίνουν τα νέα Δικαστήρια της πόλης.


Σχολιάστε εδώ