Διαγραφές και διαρροές στη ΔΗΜΑΡ

Αυτό που διαπιστώνει κανείς είναι ότι ολοκληρώθηκε το χρονικό ενός προαναγγελθέντος διαζυγίου, με απαρχή την διαφωνία Ψαριανού με την απόφαση τον Ιούνιο του 2013, αποχώρησης της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση. Οι συνεχείς διαφοροποιήσεις του εν λόγω βουλευτή για κορυφαία πολιτικά ζητήματα, η ανοιχτή αμφισβήτηση που είχε εκφράσει για την παραμονή του Φώτη Κουβέλη στην ηγεσία της Αγίου Κωνσταντίνου, όπως και οι προσεγγίσεις του με το Ποτάμι ξεχείλισαν το ποτήρι. Στα υψηλά κλιμάκια της Δημοκρατικής Αριστεράς το κλίμα ήταν ιδιαιτέρως βαρύ για τον βουλευτή της Β’ Αθήνας από το βράδυ της περασμένης Κυριακής, όταν και η εφημερίδα μας φιλοξένησε τη δήλωση του κ. Ψαριανού: «Δεν έχω καμία σχέση μ’ αυτό το λαϊκό κίνημα, με τους ψεκασμένους και δεν πρόκειται να υπογράψω» και η διαγραφή του ήταν θέμα χρόνου. Από την πλευρά του, ο Γρηγόρης Ψαριανός δήλωσε πως έμαθε για τη διαγραφή του από ομαδάρχες στην κατασκήνωση της κόρης του. Εξαπέλυσε πυρά κατά του προέδρου της ΔΗΜΑΡ λέγοντας: «Ό,τι πει ο Ιούλιος Καίσαρ. Ο πρόεδρος του κόμματος… Έτσι δεν είναι; Φιρμάνι δεν είναι; Χρυσόβουλο βυζαντινού αυτοκράτορος… Δεν το περίμενα, όμως».

Η εξέλιξη αυτή οδήγησε τον πρώην εκπρόσωπο Τύπου (και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής) Ανδρέα Παπαδόπουλο, στο να υποβάλλει την παραίτησή του. «Η ΔΗΜΑΡ παίρνει διαζύγιο από τους ανθρώπους που την ίδρυσαν, από τους πραγματικούς εκφραστές του ρεύματος της ανανεωτικής Αριστεράς», δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Παπαδόπουλος και πλέον «γυρίζει σελίδα» επιστρέφοντας στα δημοσιογραφικά γραφεία…

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΔΗΜΑΡ μετρά πια 11 βουλευτές, από τους 17 που είχε τον Ιούνιο του 2012, ενώ μετά την πρόσφατη ανεξαρτητοποίηση του Βασίλη Οικονόμου, ήρθε ως «κεραυνός εν αιθρία» και αυτή της Κατερίνας Μάρκου, αν και το υποπτεύονταν μετά την πρόσκλησή της προσωπικά από τον Σταύρο Θεοδωράκη στο συνέδριο του Ποταμιού. Είχε πάντως δείξει την δυσαρέσκειά της όταν η ΔΗΜΑΡ ανταποκρίθηκε θετικά στο «προσκλητήριο Τσίπρα» για τη «μικρή ΔΕΗ». Η ίδια καταλογίζει στη ΔΗΜΑΡ «στερεότυπες και βαρετές εμμονές» και κάνει λόγο για μια «δυσάρεστη κατάσταση» στη ΔΗΜΑΡ, που «επιβαρυνόταν καθημερινώς σχεδόν από τη λειτουργία ενός παλαιοκομματικού, κλειστού, αυτιστικού μηχανισμού», ενώ μίλησε, επίσης, για επιθέσεις σε βάρος της ίδιας.

Ο κύκλος των αποχωρήσεων -τουλάχιστον για αυτήν την εβδομάδα- έκλεισε με την παραίτηση του μέλους της Κεντρικής Επιτροπής Γεράσιμου Γεωργάτου, όπως και με αποχωρήσεις στελεχών από την οργάνωση της Καλαμαριάς και την οργάνωση της Αθήνας.

Το κλίμα στο εσωτερικό του κόμματος κάθε άλλο παρά ευχάριστο είναι και στους διαδρόμους της Αγίου Κωνσταντίνου διακινείται η πληροφορία πως ετοιμάζονται «το επόμενο διάστημα να φύγουν άλλοι δύο σίγουρα». Στο «διά ταύτα», έχει διχάσει η επιλογή της ηγεσίας μετά τις ευρωεκλογές να ανοίξει δίαυλο επικοινωνίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, αν και από τους εναπομείναντες οι περισσότεροι είναι υπέρ της συνεργασίας με την Κουμουνδούρου. Οι τρεις βουλευτές που έχουν περάσει στο στρατόπεδο των ανεξάρτητων (Οικονόμου, Μάρκου και Ψαριανός) βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας μεταξύ τους αλλά και με τη μεταρρυθμιστική τάση του Σπύρου Λυκούδη. Πρόβα τζενεράλε της κοινής στάσης που θα έχουν, αναμένεται να είναι η εκδήλωση που διοργανώνει ο Βασ. Οικονόμου -αύριο Δευτέρα- για το σχέδιο ανασυγκρότησης της ελληνικής οικονομίας, όπου ένας εκ των ομιλητών θα είναι ο Σπύρος Λυκούδης, ενώ το «παρών» αναμένεται, όπως μαθαίνουμε, να δώσουν μεταξύ άλλων ο Γρηγόρης Ψαριανός, η Κατερίνα Μάρκου, η Νίκη Φούντα και ο Θωμάς Ψύρρας.


Σχολιάστε εδώ