Γκάφα η έξοδος στις αγορές

Την επομένη της εξόδου ούτε μονόστηλο δεν είχαν στην πρώτη σελίδα οι υποστηρικτικές της κυβέρνησης εφημερίδες. Αλλά και η ίδια η κυβέρνηση απέφυγε τα μεγάλα λόγια, γιατί ήξερε ότι άλλα περίμενε και άλλα βρήκε. Και η απόδειξη είναι ότι από τα 3 δισ. ευρώ που ήταν ο πήχης περιορίσθηκε στα μισά, 1,5 δισ. ευρώ, και αυτά με επιτόκιο το ανώτατο όριο που είχε θέσει, ήτοι 3,5%! Και αναγκάσθηκε να μην πάρει και τα 3 δισ. ευρώ που ζητούσε γιατί προσφέρονταν με επιτόκιο γύρω στο 4,5%.

Γκάφα ολκής του επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους κ. Στέλιου Παπαδόπουλου χαρακτηρίζεται η απόφασή του να προχωρήσει την Πέμπτη στην έκδοση των τριετών ομολόγων, από τη στιγμή που είχε ξεσπάσει αναταραχή στην Πορτογαλία εξαιτίας της ανακάλυψης «σκελετών στα ντουλάπια» μιας πορτογαλικής τράπεζας. Υπήρχε, όμως, και άλλο καμπανάκι που δεν έλαβε υπόψη του ο κ. Παπαδόπουλος: Στο Χρηματιστήριο την προηγούμενη μέρα είχαν γίνει μεγάλες πωλήσεις μετοχών τραπεζών και αυτό θα έπρεπε να τον είχε προϊδεάσει για το κλίμα που θα δημιουργείτο στις Αγορές.

Το ερώτημα που βάζουν έγκυροι οικονομικοί κύκλοι είναι ποιος έδωσε την εντολή στον πρόεδρο του ΟΔΔΗΧ να προχωρήσει στην έκδοση των τριετών ομολόγων ενώ φαινόταν ότι το κλίμα δεν ήταν καθόλου θετικό. Κι αν δεν μπορούσε να σηκώσει ο ίδιος το βάρος της αναστολής της έκδοσης, γιατί δεν προσέφυγε στον πρωθυπουργό; Και φυσικά προκύπτουν ευθύνες. Γιατί η εξέλιξη ζημίωσε τη χώρα. Δόθηκε η εικόνα ότι έχει μείνει το Ταμείο από λεφτά και βγήκαμε στη… ζητιανιά, παίρνοντας 1,5 δισ. ευρώ, και μάλιστα με υψηλό επιτόκιο. Και ότι η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας δεν είναι αυτή που παρουσιάζει η κυβέρνηση με το περιβόητο πλεόνασμα. Ενώ εντελώς άλλη θα ήταν η εικόνα αν ματαιωνόταν η έκδοση των τριετών ομολόγων. Θα φαινόταν ότι η Ελλάδα δεν έχει άμεση ανάγκη από χρήματα. Αποδείχθηκε ότι ήταν λάθος όλοι οι χειρισμοί.

15.000.000 ευρώ θα πάρουν οι… μεσίτες!

Το κόστος της έκδοσης δεν είναι ψίχουλα. Οι ανάδοχοι θα εισπράξουν από το Ελληνικό Δημόσιο περίπου 15.000.000 ευρώ, τα οποία μάλιστα είναι άμεσα καταβλητέα. Ως προς τους τόκους που θα πληρωθούν για τα τρία χρόνια, φθάνουν συνολικά στα 24.000.000 ευρώ. Τζάμπα πράμα, δηλαδή…


Σχολιάστε εδώ