«Ασκήσεις ισορροπίας» έκανε το ΚΚΕ με το δημοψήφισμα
Έτσι κατέθεσε μεν χωριστή πρόταση για τη σύγκληση της Ολομέλειας προκειμένου να συζητηθεί το θέμα του δημοψηφίσματος, το οποίο όμως ο Περισσός ήθελε να αφορά το σύνολο των νόμων που οδήγησαν στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ από το 1990 και όχι μόνο τη «μικρή ΔΕΗ», αλλά ταυτόχρονα ξεκαθάρισε ότι η πρότασή του μπορεί να συναθροιστεί με τις προτάσεις των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Ήταν μια τακτική που ισορροπούσε στην κόψη του ξυραφιού, αφού οι επικριτές του ΚΚΕ ισχυρίστηκαν ότι η ξεχωριστή πρόταση για δημοψήφισμα έδωσε πάτημα στην κυβέρνηση να απορρίψει το αίτημα, όπως και έγινε, με το επιχείρημα ότι οι προτάσεις που κατατέθηκαν δεν είναι συναφείς. Μάλιστα, η Αλ. Παπαρήγα, στην παρέμβασή της στη Βουλή, ήταν ιδιαίτερα επικριτική για την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, αφού ανέφερε ότι «θέλετε να συμφωνήσουμε σε δημοψήφισμα που έχει ένα νόθο ερώτημα».
Εντέλει, το ΚΚΕ δεν πήρε μέρος στη συζήτηση που έγινε στο πρώτο Θερινό Τμήμα της Βουλής, όπου και απορρίφθηκε η πρόταση για δημοψήφισμα και κατήγγειλε τις μεθοδεύσεις της συγκυβέρνησης, αναφέροντας με δήλωση του Θ. Παφίλη ότι: «Η κυβέρνηση έχει μεγάλες ευθύνες, γιατί ενώ υπήρχαν οι προϋποθέσεις για σύγκληση της Ολομέλειας, παρά το γεγονός ότι η πρόταση του ΚΚΕ είναι διαφορετική από τις άλλες, με προσχηματικές και έξω από κάθε λογική δικαιολογίες, απέκλεισε τη συζήτηση για τη διενέργεια δημοψηφίσματος».
Το θέμα του δημοψηφίσματος που κυριάρχησε στον δημόσιο λόγο όλη την εβδομάδα ήταν μια δύσκολη υπόθεση για τον Περισσό, ο οποίος στην πορεία προς τις εκλογές και την αναμενόμενη πόλωση ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, θέλει να έχει μια διακριτή πολιτική παρουσία προκειμένου να περάσει από τις συμπληγάδες της οξύτατης δικομματικής αντιπαράθεσης, που στοίχισε πάρα πολύ στο ΚΚΕ στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές τον Ιούνιο του 2012.
Η στρατηγική του Περισσού ήταν, όπως αναφέρθηκε, όχι μόνο να δείξει ότι δεν εμποδίζει τη συζήτηση για δημοψήφισμα, αλλά κυρίως εναγωνίως προσπαθούσε να διαφοροποιηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ και την πρότασή του, αφού δεν ήθελε να περάσει στους ψηφοφόρους το μήνυμα ότι τα δύο κόμματα μπορούν να συνεργαστούν έστω και σε επιμέρους ζητήματα. Άλλωστε, στα στελέχη του ΚΚΕ είναι νωπή η εμπειρία των εκλογών του Ιουνίου 2012, όταν το κόμμα έχασε τους μισούς του ψηφοφόρους προς τον ΣΥΡΙΖΑ, αφού υπέκυψαν στα κελεύσματα της Κουμουνδούρου για την ανάγκη ανάδειξης επιτέλους κυβέρνησης της Αριστεράς.
Με βάση την παραπάνω πικρή εμπειρία, το ΚΚΕ έχει χαράξει την τακτική του, η οποία σε κάθε περίπτωση και με κάθε ευκαιρία θα τονίζει ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ (άλλωστε οι σχέσεις των δύο κομμάτων είναι ανύπαρκτες), τον οποίο χαρακτηρίζει ως εναλλακτική πρόταση του συστήματος προκειμένου αυτό να βγει από τα σημερινά του αδιέξοδα. Χαρακτηριστικά, η Αλ. Παπαρήγα το είπε ξεκάθαρα στη Βουλή ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί σήμερα εναλλακτική κυβερνητική λύση, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι εναλλακτική λύση για τα λαϊκά συμφέροντα.