από το Περιστύλιο…
Το πρωί της περασμένης Πέμπτης όταν ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γιάννης Δραγασάκης ανακοίνωνε την κατάθεση των έξι αιτημάτων της αντιπολίτευσης με παρόμοιο περιεχόμενο που υπέγραφαν 127 βουλευτές, και ενός του ΚΚΕ που ζητούσε εκτός από το ψηφισμένο την προηγουμένη νομοσχέδιο για τη δημιουργία της «μικρής ΔΕΗ», να γίνει δημοψήφισμα και για τους πέντε νόμους που ψηφίστηκαν τα τελευταία 25 χρόνια, πολλοί στο περιστύλιο της Βουλής σχολίαζαν ότι παρά τις αντιρρήσεις του προέδρου της Βουλής και της σταθερής του θέσης υπέρ της άθροισης των προτάσεων και της τήρησης του Συντάγματος, η συγκυβέρνηση μετά από ολονύχτιες διαβουλεύσεις πάει το θέμα στη Διάσκεψη των Προέδρων για να το πνίξει στα ρηχά νερά μιας συνεδρίασης Θερινού Τμήματος…
Ψύχραιμοι παρατηρητές έλεγαν μάλιστα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, στη διαδρομή προς την εξουσία, έχει να αντιμετωπίσει διάφορες νάρκες όχι μόνο από την πλευρά των κυβερνητικών εταίρων και των προθύμων αλλά και από τη γειτονιά της Αριστεράς.
Η αγωνιώδης προσπάθεια ΚΚΕ και ΔΗΜΑΡ να μη φανεί ότι σέρνονται πίσω από την πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ, με οποιοδήποτε κόστος, έστω κι αν αυτό είναι η ιδιωτικοποίηση της ενέργειας, έδωσε χώρο σε προσωπικές στρατηγικές και μικροπολιτικά παιχνίδια.
Έχει ενδιαφέρον ότι, εν αναμονή της κατάθεσης της πρότασης του ΚΚΕ και μέχρι την τελευταία ώρα, κυβερνητικοί κύκλοι και από τα δύο κόμματα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ –με υψηλό προφανώς πολιτικό κριτήριο!– διερρήγνυαν τα ιμάτιά τους ότι το αίτημα του ΚΚΕ θα είχε διαφορετικό περιεχόμενο από αυτά των υπολοίπων κομμάτων της αντιπολίτευσης κάτι που θα κατέληγε στο να μην αθροιστούν οι υπογραφές των βουλευτών του. Οι διαβουλεύσεις ωστόσο από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατέληγαν στο συμπέρασμα και ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρούσε ότι το ΚΚΕ θα προχωρήσει σε ερμηνευτική δήλωση που θα έλυνε το πρόβλημα εξηγώντας ότι το περιεχόμενο του αιτήματος είναι ταυτόσημο με των άλλων και οι υπογραφές μπορούν να αθροιστούν. Κάτι παρόμοιο εννόησε μιλώντας στη Βουλή ο Θανάσης Παφίλης. Αν άφησε όμως, σε ορισμένους, η τοποθέτησή του ερωτηματικά, ήρθε στη συνέχεια η Αλέκα Παπαρήγα για να ξεκαθαρίσει απόλυτα το θέμα. Μιλώντας για νόθο δημοψήφισμα, έριξε τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ομολογούσαν, από τα σύννεφα!
Η αποτροπή της σύγκλισης της Ολομέλειας σε περίπτωση που η κυβέρνηση δεν κατάφερνε να αντικρούσει ότι τα κατατεθειμένα αιτήματα ήταν ομοειδή, ώστε να αποκλειστεί το ενδεχόμενο διαρροών κυβερνητικών βουλευτών, ήταν και το κύριο θέμα της σύσκεψης Σαμαρά-Βενιζέλου το βράδυ της Τετάρτης στο Μαξίμου. Τα τηλέφωνα είχαν ανάψει και οι διαβουλεύσεις ήταν σε εξέλιξη. Η κυβέρνηση προσπαθούσε να πλαγιοκοπήσει τη ΔΗΜΑΡ, μιλούσαν με το ΚΚΕ και με ανεξάρτητους βουλευτές. Από την άλλη πλευρά το ίδιο συνέβαινε και στο στρατόπεδο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Κάποιες στιγμές οι συζητήσεις έδειχναν ότι θα προχωρήσει η σύγκλιση της Ολομέλειας με την κατάθεση ταυτόσημων προτάσεων και κάποιες άλλες το ενδεχόμενο αυτό κατέρρεε. Το απέρριπταν και το επανέφεραν κάθε τόσο ανάλογα με την ένταση και την πορεία των ζυμώσεων. Κατά τις 11 το βράδυ και αφού τελείωσε η σύσκεψη στο Μαξίμου φάνηκε ότι ξεκαθάρισε το τοπίο και η κυβέρνηση είχε αποφασίσει ότι σε κάθε περίπτωση το θέμα θα κλείσει στο Θερινό Τμήμα της Βουλής. Προφανώς έχοντας και πλήρη γνώση της πρότασης του ΚΚΕ…
Στο στρατόπεδο της ΔΗΜΑΡ, το κλίμα ήταν εμφυλιοπολεμικό, τα μισά στελέχη της δεν είχαν γνώση τι έλεγαν τα άλλα, το κλίμα ήταν βαρύ και ενδεικτικό του πώς διαλύεται το κόμμα καθώς σε μία μέρα καταγράφηκαν τρεις αποχωρήσεις και μία διαγραφή. Είναι χαρακτηριστικό ότι πριν κατατεθεί το αίτημα της ΔΗΜΑΡ στέλεχος του κόμματος ορκιζόταν ότι θα φέρει 12 υπογραφές και ότι θα συνυπέγραφε ο διαγραφείς και γιʼ αυτόν τον λόγο βουλευτής Γρ. Ψαριανός, ενώ άλλο στέλεχος κατέβαζε τις υπογραφές στις 10. Όλο το βράδυ της Τετάρτης και πριν κατατεθεί το αίτημα, το πρωί της Πέμπτης, πάλευαν να μαζέψουν την κοινοβουλευτική ομάδα. Με την προσθήκη ότι το κόμμα τάσσεται υπέρ της απελευθέρωσης της ενέργειας συγκέντρωσαν τελικά 11 υπογραφές, ενώ λέγεται ότι σε κάποιο χρονικό σημείο βρέθηκε και ο Γρ. Ψαριανός κοντά στο ενδεχόμενο να υπογράψει!
Η σύγχυση και η διγλωσσία της ΔΗΜΑΡ συνεχίστηκε με την άρνησή της να συναθροιστούν οι υπογραφές των βουλευτών της με αυτές των βουλευτών της Χρυσής Αυγής. Στέλεχος της ΔΗΜΑΡ έλεγε ότι θα αποσύρουν το αίτημα αν δεν υπολογιστούν οι 12 υπογραφές του ΚΚΕ και χρειαστεί η συνδρομή της Χρυσής Αυγής. Την επομένη ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Δ. Αναγνωστάκης διαβεβαίωνε τους δημοσιογράφους ότι δεν θα το αποσύρουν ακόμα κι αν υπολογιστεί το αίτημα της Χρυσής Αυγής. Μιλώντας στο ίδιο… κοινό λίγο αργότερα είπε το ακριβώς αντίθετο, για να ξεκαθαρίσει το τοπίο το βράδυ ο ίδιος ο Φ. Κουβέλης αποκλείοντας κάθε υπογραφή εκτός δημοκρατικού τόξου.
Κάπως έτσι ΚΚΕ και ΔΗΜΑΡ έδωσαν επιχειρήματα στην κυβέρνηση να απορρίψει τη συζήτηση για το δημοψήφισμα. Σε μια κουβέντα που είχαν μεταξύ τους ελάχιστοι βουλευτές (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΑΝΕΛ δεν παρέστησαν) αποφάσισαν ότι δεν έχει υποβληθεί παραδεκτώς η πρόταση των 2/5 του όλου αριθμού των βουλευτών για διενέργεια δημοψηφίσματος για τη μικρή ΔΕΗ προτάσσοντας κυρίως τη διαφορετικότητα της πρότασης του ΚΚΕ, τις δηλώσεις Λυκούδη (λόγω διαφορετικού σκεπτικού η πρόταση δεν αθροίζεται) και τη δήλωση Κουβέλη ότι δεν δέχεται η πρόταση του να συναθροιστεί με της Χρυσής Αυγής. Η… συμπόρευση του ΣΥΡΙΖΑ με τη Χρυσή Αυγή απασχόλησε ιδιαιτέρως και τον υπουργό Επικρατείας. Στο οπλοστάσιο των επιχειρημάτων της κυβέρνησης λιγότερο χώρο έπιασε το κατά πόσο το θέμα είναι δημοσιονομικού ή κοινωνικού ενδιαφέροντος όπως ορίζει το Σύνταγμα.
• Η σκηνή με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ Κ. Τριαντάφυλλο να καταγγέλλει με σοβαρό ύφος στους δημοσιογράφους ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τους ανθρώπους του στην «τρόικα», ήταν αστεία. Για την ακρίβεια κατήγγειλε τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Β. Χατζηλάμπρου ο οποίος διαπιστώνοντας ότι η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να φέρει στη Βουλή το σχέδιο που συμφώνησε με τον «τρόικα» για τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, ενώ η αναπληρωτής υπουργός δήλωνε ότι το σχέδιο είναι απόρρητο και να πάνε οι βουλευτές να το δούνε στο Πεντάγωνο, είπε στην συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής «φροντίσαμε και έχουμε μάθει το λεγόμενο σχέδιο, δεδομένου ότι… έχουμε και εμείς ανθρώπους στην “τρόικα”»!. Προφανώς ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ έκανε πλάκα. Όμως εκεί στο ΠΑΣΟΚ είναι πολύ σοβαροί και άμεμπτοι και δεν σηκώνουν μύγα στο σπαθί τους.
«Θα ήθελα μόνο να πω ότι είναι πολύ σημαντικό ότι έχει ήδη καταγραφεί στα πρακτικά της επιτροπής πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ανθρώπους μέσα στην “τρόικα” και ίσως γιʼ αυτό δεν χρειάστηκε να έρθει στο γραφείο μου, για να ενημερωθεί από τα έγγραφα που έχουμε στα χέρια μας», απεφάνθη η Φώφη Γεννηματά.
Πρόβα αντιπολίτευσης στον ΣΥΡΙΖΑ κάνει το ΠΑΣΟΚ; Όμως, πλάκα πλάκα, η «τρόικα» γνωρίζει τα σχέδια για την άμυνα αλλά δεν τα ξέρει η Βουλή…