Χρυσώνουν τα αρπακτικά της «μικρής ΔΕΗ»

Αλλά και ποιος ο λόγος τόσης βιασύνης, που ανάγκασε τον πρωθυπουργό να κλείσει άρον άρον τη Βουλή, ώστε να παραδώσει έναν από τους τελευταίους θησαυρούς που έχουν απομείνει στην Ελλάδα -ένα πραγματικό χρυσωρυχείο, και μάλιστα μονοπωλιακό…- με διαδικασίες εξπρές και αποκλείοντας τους… ύποπτους βουλευτές του (αλλά και του συγκυβερνώντος ΠΑΣΟΚ), οι οποίοι αρνούνται να συμμετάσχουν σε νταραβέρια και δεν παζαρεύουν τον τόπο τους και τους συμπολίτες τους που τους ψήφισαν.

Έχουν τους λόγους τους – φυσικά, αμαρτωλούς. Και μη μας πουν ότι τους θίγουμε, γιατί είναι άσβεστα τα αποτυπώματα που πάνω στη βιασύνη τους έχουν αφήσει. Ένα μόνο από τα αποδεικτικά στοιχεία που έχουν αφήσει είναι το ότι στο νομοσχέδιο που κατέθεσαν στη Βουλή υπογράφει ως υπουργός Οικονομικών ο Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος, αν δεν κάνουμε λάθος, εδώ και έναν μήνα έχει μετατεθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος και, αν δεν κάνουμε πάλι λάθος, η θηλιά στη «μικρή ΔΕΗ» θα έπρεπε να έχει την υπογραφή του Γκίκα Χαρδούβελη…

Τι προδίδει αυτό; Ότι το νομοσχέδιο είχε φτιαχτεί από τους… ενδιαφερομένους επί εποχής Στουρνάρα, και μάλιστα στα… μέτρα τους, όπως αποδεικνύεται από την ανάγνωσή του. Και, βέβαια, κάθε άλλο παρά στο πόδι ήταν γραμμένο… Υλοποιεί όλες τις απαιτήσεις των νέων αφεντικών. Τώρα, μετά τον ξεσηκωμό βουλευτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, προσπαθούν με τροποποιήσεις και μικροαλλαγές να περιορίσουν τις αντιδράσεις βουλευτών και φορέων των περιοχών όπου είναι τα εργοστάσια της ΔΕΗ, τα ορυχεία και οι υδροηλεκτρικοί σταθμοί, για να γίνει πιο… ευκολοχώνευτο το ξεπούλημα, με τις παραχωρήσεις που βγάζουν μάτι.

Είναι πολλές οι αμαρτίες που κρύβονται πίσω από τις γραμμές του νομοσχεδίου… Αλλά σίγουρα στην πορεία θα αποκαλυφθούν και θα έχουν πολλή δουλειά οι Εισαγγελείς…

Το πιο σημαντικό, όμως, που δείχνει και τη σατανικότητα των πραγματικών συντακτών του νομοσχεδίου που νομιμοποιεί το εθνικό έγκλημα, είναι η… ΠΑΡΑΛΕΙΨΗ της αναγραφής της ελάχιστης τιμής που ορίζει το Ελληνικό Δημόσιο στον διαγωνισμό για την «πώληση» του φιλέτου της ΔΕΗ. Και επίσης του τρόπου πληρωμής του τιμήματος. Αν δεν προβλέπεται ότι όλο το ποσόν θα καταβληθεί αμέσως με την υπογραφή, θα είναι ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ. Ξεπουλάς γιατί έχεις άμεση ανάγκη τα λεφτά. Διαφορετικά, ποιος ο λόγος να πουλήσεις όταν θα πάρεις τα χρήματα σε, π.χ., 10 ετήσιες δόσεις; Αυτό έγινε με τον ΟΠΑΠ και τα Κρατικά Λαχεία και το ίδιο προβλέπεται να γίνει και με την παράδοση του μοναδικού φιλέτου της Μεσογείου, του Ελληνικού.

Και τρέχεις εσύ, το κράτος, να δανείζεσαι από τις αγορές και να πληρώνεις τόκους, ενώ οι αγοραστές, εν προκειμένω της «μικρής ΔΕΗ», θα δίνουν τη δόση από τα λεφτά που θα εισπράττουν από τους καταναλωτές! Δηλαδή, στην ουσία τούς δίνεις τη ΔΕΗ και ταυτόχρονα τους χρηματοδοτείς! Πρόκειται για ΕΝΑ ΔΩΡΟ που δίνει η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου στα αρπακτικά που περιμένουν στον προθάλαμο της ΔΕΗ. Και κάθε άλλο παρά αθώα είναι η παράλειψη της καταγραφής στο νομοσχέδιο του ελάχιστου τιμήματος που πρέπει να δοθεί.

Δεν έχουμε τίποτε με τους ιδιώτες επιχειρηματίες, στον ιδιωτικό τομέα άλλωστε δραστηριοποιούμαστε, και μάλιστα σε έναν τομέα πολύ σκληρό, με καθημερινό δύσκολο αγώνα επιβίωσης, όπου κρίνεσαι κάθε μέρα και η ρουτίνα είναι άγνωστη λέξη, ενώ ό,τι έχεις κατακτήσει σήμερα δεν είναι σίγουρο αν θα το έχεις και αύριο. Σε κάθε κράτος όμως υπάρχουν αγαθά από τα οποία εξαρτάται άμεσα η ζωή των πολιτών. Ακόμη κι αν δεν έχουν τον επιούσιο, δεν μπορεί το κράτος να μην τους εξασφαλίζει το νερό, το φως, τον αέρα και να βρίσκονται στο έλεος της ασυδοσίας της αγοράς και του αδίστακτου νταβατζή, που βλέπει μόνο το κέρδος και δεν τον ενδιαφέρει αν ο κόσμος ζει ή πεθαίνει. Αυτός είναι ο ρόλος του κράτους. Κανένας δεν διαφωνεί ότι οι Δημόσιοι Οργανισμοί και οι Οργανισμοί Κοινής Ωφελείας πρέπει να λειτουργούν σωστά, προς το συμφέρον των πολιτών, με απόλυτο σεβασμό των χρημάτων του ελληνικού λαού, χωρίς σπατάλες και διαφθορά, χωρίς τα κόμματα να τους χρησιμοποιούν σαν παραμάγαζά τους μόλις παίρνουν την εξουσία.

Αν ως κυβέρνηση δεν μπορείς να επιβάλεις τη σωστή λειτουργία του κράτους, δεν φταίει το κράτος για να το βγάζεις ξαφνικά στη δημοπρασία. Φταις εσύ, που αποδεικνύεσαι ανίκανος για τη δουλειά που ανέλαβες ή χρησιμοποιείς τη μη σωστή λειτουργία ενός Δημόσιου Οργανισμού ως δικαιολογία είτε για να τον δώσεις σε φίλους σου είτε για κάποια άνομα συμφέροντα.

Λύση για τη ΔΕΗ, και τη… μικρή και τη… μεγάλη, υπάρχει.

Άμεση και εύκολη. Και μάλιστα χωρίς να πουλήσει τίποτε το κράτος, χωρίς να στερηθεί τα απαραίτητα και αναγκαία εργαλεία για κάθε κράτος που σέβεται τους πολίτες του και την υποχρέωσή του να τους εξασφαλίζει τα κοινά αγαθά. Είναι η ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ του μάνατζμεντ, όχι σε ιδιώτες αλλά σε ξένη κρατική εταιρεία, όπως η γαλλική ή η ιταλική εταιρεία ηλεκτρισμού, με αμοιβή κάποιο μικρό ποσοστό μετοχών.

Υπέρ της λύσης αυτής είναι αρκετοί πολιτικοί, εν ενεργεία και μη, που πιστεύουν ότι είναι η καλύτερη διέξοδος από τη σημερινή εμπλοκή, καθώς δεν δημιουργεί εντάσεις, αλλά αντίθετα εξασφαλίζει τη σωστή λειτουργία της ΔΕΗ, μακριά από κάθε είδους συμφέροντα και νταβατζήδες, που αύριο μπορεί να εκβιάζουν όταν θα έχουν τους διακόπτες στα χέρια τους.

Αν η κυβέρνηση επιμείνει στα σχέδιά της, ο κάθε πολίτης θα μπορεί να πει ότι τίποτε δεν είναι αθώο… Όπως δεν είναι αθώο το ότι η κυβέρνηση πιέζει τους βουλευτές της να ψηφίσουν το ξεπούλημα της ΔΕΗ, μικρής ή μεγάλης δεν έχει καμία σημασία, και τον ελληνικό λαό να αποδεχθεί ότι το… φως του θα εξαρτάται από κάποιους ντόπιους ή ξένους φεουδάρχες, γέννημα θρέμμα των πολιτικών, από τους οποίους έχει πολύ πικρή πείρα… Αυτοί είναι οι κερδισμένοι πάντα, επί όλων των κυβερνήσεων… Που προσωρινά έχουν τη στήριξή τους και μετά τους στήνουν στο απόσπασμα…

Αυτά που συμβαίνουν εις Παρισίους με τον Σαρκοζί καλό είναι να τα μελετήσουν οι σημερινοί κυβερνώντες πριν καταλήξουν σε αποφάσεις…

ΥΓ. 1: Είχαμε πριν από τέσσερις Κυριακές ζητήσει από τον κύριο πρωθυπουργό να δώσει στη δημοσιότητα τον πλήρη λογαριασμό των χρημάτων που έχουν μπει (σε μετρητά εννοούμε) από τους Οργανισμούς του Δημοσίου – ΟΠΑΠ, Κρατικά Λαχεία και ό,τι άλλο έχει πουληθεί από το ΤΑΙΠΕΔ. Μέχρι σήμερα τέτοιος κατάλογος δεν έχει δει το φως της δημοσιότητας. Γιατί, κύριε Σαμαρά; Υπάρχει λόγος να κρατιέται μυστικός, να μη γνωρίζει το αφεντικό, ο ελληνικός λαός; Έτσι εννοείτε τη διαφάνεια;

ΥΓ. 2: Ακούσαμε ότι τα χρήματα που θα εισπραχθούν από το ξεπούλημα της «μικρής ΔΕΗ» δεν θα πάνε στο ΤΑΙΠΕΔ για το δημόσιο χρέος, αλλά θα δοθούν για επενδύσεις στη μαμά ΔΕΗ. Αν αυτό είναι τόσο εύκολο, γιατί δεν φροντίσατε να μη δοθούν τα χρήματα από την πώληση των άλλων Οργανισμών, καθώς και όσων έχουν… σειρά, για τη μείωση του χρέους αλλά για την κάλυψη άμεσων αναγκών, να πέσουν στην αγορά για αύξηση της ρευστότητας;

ΥΓ. 3: Το μόνο επιχείρημα που από πρωίας μέχρι βαθιάς νυκτός ακούμε από κυβερνητικούς βουλευτές και δημοσιογραφικά παπαγαλάκια είναι ότι με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ θα υπάρξει ανταγωνισμός, θα πέσει η τιμή του ρεύματος και ωφελημένος θα είναι ο καταναλωτής. Μόνο που αυτό από πουθενά δεν επιβεβαιώνεται. Αντίθετα, αυτό που προκύπτει είναι ότι όπου η παραγωγή της ηλεκτρικής ενέργειας πέρασε σε ιδιώτες η τιμή ανέβηκε: Νορβηγία 89%, Τσεχία 84%, Σουηδία 71%, Ουγγαρία 64%, Δανία 64%, Ολλανδία 49%, Φινλανδία 36% και Πολωνία 33%. Αλλά και εδώ τα πράγματα δεν πήγαν καλύτερα. Ο κ. Αντώνης Κοντολέων, μέλος του ΔΣ της Ένωσης Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας, σε άρθρο του στην «Καθημερινή» έγραφε: «Η είσοδος ιδιωτών στην παραγωγή αντί να φέρει ανταγωνισμό αύξησε το κόστος για τον καταναλωτή»!


Σχολιάστε εδώ