Φόβοι για νέα κλιμάκωση στο Παλαιστινιακό
Μετά την αποτυχία μίας ακόμη αμερικανικής προσπάθειας για ένα συνολικό σχέδιο επίλυσης του Παλαιστινιακού, οι δολοφονίες τριών ισραηλινών εφήβων εποίκων στη Δυτική Όχθη και ενός παλαιστίνιου εφήβου, πιθανότατα ως πράξη αντεκδίκησης, στην ανατολική Ιερουσαλήμ ανεβάζουν το θερμόμετρο της έντασης στα ύψη.
Οι Ισραηλινοί κατηγορούν τη Χαμάς για τη δολοφονία των τριών έφηβων εποίκων παρότι μέχρι στιγμής, δημόσια, δεν έχουν παρουσιάσει αποδεικτικά στοιχεία. Στην ευρεία στρατιωτική επιχείρηση που διεξάγουν τις τελευταίες τρεις εβδομάδες στη Δυτική Όχθη (όπου τυπικά εξουσία και αρμοδιότητα έχει η Παλαιστινιακή Αρχή και όχι ο ισραηλινός στρατός), οι Ισραηλινοί έκαναν επιδρομές σε πόλεις, χωριά και προσφυγικούς καταυλισμούς σκοτώνοντας επτά νεαρούς Παλαιστινίους και τραυματίζοντας τουλάχιστον 200, ενώ 400 άντρες και γυναίκες έχουν συλληφθεί χωρίς απαγγελία κατηγοριών και πολλά σπίτια παλαιστινίων “υπόπτων” έχουν κατεδαφιστεί. Η Χαμάς με τη σειρά της αρνείται τις κατηγορίες και ακόμη και ανεξάρτητοι παρατηρητές επισημαίνουν ότι η οργάνωση δεν έχει την απαιτούμενη επιχειρησιακή δυνατότητα στη Δυτική Όχθη, μια βαριά φρουρούμενη και με κάθε τεχνολογικό μέσο επιτηρούμενη από τον ισραηλινό στρατό περιοχή.
Από την άλλη, η παλαιστινιακή πλευρά υποστηρίζει ότι η δολοφονία του 16χρονου Παλαιστινίου που απήχθη τα ξημερώματα της Τετάρτης έξω από τζαμί λίγο πριν το ξεκίνημα της προσευχής της αυγής αποτελεί πράξη αντεκδίκησης από ισραηλινούς εποίκους. Η οικογένεια του νεκρού, το σώμα του οποίου βρέθηκε καμένο σε δάσος, έδωσε στα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης βίντεο από κάμερες ασφαλείας που, όπως υποστηρίζει, δείχνει την απαγωγή του νεαρού και κατηγορεί την ισραηλινή αστυνομία ότι προσπαθεί να παρουσιάσει τη δολοφονία ως ενδοοικογενειακή έριδα και έγκλημα τιμής.
Δρακόντεια ήταν τα μέτρα ασφαλείας των Ισραηλινών την Παρασκευή, μέρα της κηδείας του νεαρού, καθώς ήταν ταυτόχρονα η πρώτη Παρασκευή (ιερή ημέρα των μουσουλμάνων) του Ραμαζανιού και υπήρχαν φόβοι για εκτεταμένα επεισόδια. Χιλιάδες μέλη των δυνάμεων ασφαλείας ήταν απλωμένα στις γειτονιές της ανατολικής Ιερουσαλήμ ενώ απαγορεύτηκε η πρόσβαση στην παλιά πόλη και το τέμενος Αλ Άκσα (ένα από τα ιερότερα μνημεία των μουσουλμάνων) σε όλους τους παλαιστίνιους άνδρες κάτω των 50 ετών. Χιλιάδες συμμετείχαν στην κηδεία του εφήβου στη γειτονιά του Σουαφάτ και όταν η νεκρική πομπή διασταυρώθηκε με τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας αντιμετωπίστηκε με δακρυγόνα, χειροβομβίδες κρότου-λάμψης και πλαστικές σφαίρες. Σημειώθηκαν συγκρούσεις με νεαρούς που συμμετείχαν στην πομπή για τις επόμενες ώρες χωρίς όμως να λάβουν την ευρεία έκταση που οι Ισραηλινοί φοβόντουσαν.
Την ίδια στιγμή, από την Πέμπτη, ομάδες της Χαμάς ξεκίνησαν ρίψεις ρουκετών προς πόλεις του νότιου Ισραήλ, ως αντίποινα για τη δολοφονία, και ο ισραηλινός στρατός απάντησε με αεροπορικούς βομβαρδισμούς κατά της Γάζας, σε στρατιωτικούς στόχους σύμφωνα με τους Ισραηλινούς, με τραυματισμένους αμάχους σύμφωνα με τις αρχές της πόλης. Ταυτόχρονα έχουν συγκεντρωθεί ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις στην περίμετρο της Γάζας σε μια πιθανή προετοιμασία για επέμβαση.
Κανείς δεν θέλει ευρεία σύγκρουση τώρα
Τόσο ο ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου όσο και αξιωματούχοι του ισραηλινού στρατού τονίζουν με κάθε ευκαιρία ότι δεν επιθυμούν μια νέα ανοικτή σύγκρουση με τη Χαμάς και θέλουν να αποφύγουν μια στρατιωτική επέμβαση στη Γάζα. Την ίδια στιγμή η Χαμάς, που μετά την πτώση της κυβέρνησης της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στην Αίγυπτο έχει στερηθεί κρίσιμη πολιτική υποστήριξη αλλά και τις διόδους εφοδιασμού σε στρατιωτικό εξοπλισμό που υπήρχαν, βρίσκεται σε αδυναμία και δεν είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει μια επίθεση των Ισραηλινών. Παρότι όμως υπήρξαν διαρροές σε διεθνή Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης την Παρασκευή για συμφωνία κατάπαυσης του πυρός μέσα στη μέρα (την οποία είχε διαπραγματευθεί ανάμεσα στις αντιμαχόμενες πλευρές η αιγυπτιακή υπηρεσία πληροφοριών), οι ρίψεις πυραύλων και οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί συνεχίστηκαν.
Για πολλούς αναλυτές κύριος στόχος της κυβέρνησης Νετανιάχου κατά την εκτεταμένη στρατιωτική επιχείρηση στη Δυτική Όχθη μετά τη δολοφονία των τριών έφηβων εποίκων, δεν ήταν απαραίτητα η ανακάλυψη των υπόπτων, αλλά η πρόκληση ρήγματος ανάμεσα στη Φατάχ του προέδρου Αμπάς και στη Χαμάς, που στις αρχές Ιουνίου συμφώνησαν να στηρίξουν από κοινού κυβέρνηση εθνικής ενότητας και να αποκαταστήσουν τις μεταξύ τους σχέσεις. Παρότι η νέα παλαιστινιακή κυβέρνηση έχει τη στήριξη Αμερικανών και Ευρωπαίων, το Τελ Αβίβ είναι αναφανδόν κατά της εξέλιξης αυτής και έχει προσπαθήσει να εμποδίσει τη συγκρότηση και τη λειτουργία της νέας κυβέρνησης με κάθε μέσο.
Υπάρχουν ωστόσο την ίδια στιγμή φωνές που υποστηρίζουν ότι είναι ισχυρή η πιθανότητα η ίδια η δολοφονία των εβραίων εφήβων να έχει γίνει από παλαιστινιακή ακραία ομάδα που θέλει να εμποδίσει τη συνεργασία ανάμεσα στη Φατάχ και τη Χαμάς.
Η ανασφαλής πολιτική ασφαλείας Νετανιάχου
Από τον πολιτικό κόσμο και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης του Ισραήλ ακούγονται δύο διαμετρικά αντίθετες απόψεις. Από τη μια πρωταγωνιστεί η σκληροπυρηνική γραμμή, που υποστηρίζει ότι το Ισραήλ θα είναι ασφαλές μόνο όταν, με κάθε μέσο, εξαλειφθεί η απειλή της Χαμάς και είναι κατά κάθε συζήτησης για εκεχειρία με την ηγεσία της λωρίδας της Γάζας. Να σημειωθεί ότι μετά τη δολοφονία των τριών εποίκων εφήβων κυριάρχησε στη χώρα αντιαραβικό και αντιπαλαιστινιακό μένος, αποτέλεσμα του οποίου -σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις- είναι η δολοφονία του 17χρονου Παλαιστινίου. Από την άλλη, τις τελευταίες μέρες αρθρώνεται όλο και περισσότερο η άποψη ότι η πολιτική Νετανιάχου, που χαϊδεύει την άκρα Δεξιά και τους σκληροπυρηνικούς ορθόδοξους εβραίους, απέτυχε πλήρως να εγγυηθεί την ασφάλεια της χώρας. Η συνεχόμενη παρακώλυση της όποιας προσπάθειας για εξεύρεση λύσης, η κρατικά οργανωμένη ευρεία επιχείρηση εποικισμού των παλαιστινιακών εδαφών, η συντονισμένη προσπάθεια εκδίωξης του παλαιστινιακού πληθυσμού της ανατολικής Ιερουσαλήμ,
οι συνεχιζόμενοι βομβαρδισμοί της Γάζας και ο οικονομικός αποκλεισμός της το μόνο που μέχρι σήμερα έχουν επιτύχει είναι την επικράτηση ανάμεσα στους Παλαιστινίους ολοένα και ριζοσπαστικότερων πολιτικών επιλογών και μεθόδων. Το δυστύχημα για την πλευρά που υποστηρίζει τη δημιουργία δύο ισότιμων κρατών και τη συνεννόηση με τους Παλαιστινίους, είναι η πλήρης υποχώρηση της ισραηλινής Κεντροαριστεράς στην πολιτική σκηνή και τον δημόσιο διάλογο της χώρας και η απουσία του ηγέτη εκείνου που θα σταματούσε να ποντάρει στον φόβο των Ισραηλινών και θα τους έδινε ξανά ελπίδα για λύση.
Την ίδια στιγμή, επιπλέον, είναι μεγάλη η ανησυχία ότι η δολοφονία του 17χρονου και οι ενέργειες των Ισραηλινών σε Δυτική Όχθη και Γάζα έχουν δημιουργήσει στο έδαφος τις συνθήκες για το ξέσπασμα μιας νέας εξέγερσης των Παλαιστινίων, της τρίτης Ιντιφάντα, η οποία όμως, στο πνεύμα των εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή, θα ακολουθήσει πολύ πιο βίαιες και ακραίες μεθόδους και δράσεις.