Τραβούν το σχοινί οι Σκοπιανοί
Πάντως δεν ήταν εντελώς άστοχη η απάντηση «ότι δεν γνωρίζει την ύπαρξη μακεδονικής γλώσσας».
Από κει και πέρα θα μπορούσε να εξηγήσει σύντομα ότι τη σλαβομακεδονική γλώσσα, που μιλούν οι σλάβοι κάτοικοι της ΠΓΔΜ, είναι σίγουρο ότι δεν τη μίλαγε ούτε ο Μ. Αλέξανδρος ούτε και οι Μακεδόνες, την ιστορική κληρονομία των οποίων διεκδικούν οι απόγονοι εκείνων που έφθασαν στην περιοχή αρκετούς αιώνες αργότερα.
Βγήκαν και φώναζαν οι Σκοπιανοί, μεταξύ αυτών και ο κ. Α. Μιλόσοσκι, πρώην υπουργός Εξωτερικών. Η αλήθεια είναι ότι στη μη επίσημη ιστοσελίδα με τις ξένες γλώσσες ο ΟΗΕ επιτρέπει την αναφορά σε «μακεδονική» γλώσσα, αλλά προφανέστατα αυτό δεν έχει καμιά απολύτως σχέση με την ύπαρξη μακεδονικού έθνους, συνδεδεμένου μάλιστα με το έδαφος που έχει αποκοπεί από τον κορμό της ελληνικής Μακεδονίας.
Επειδή μάλιστα ορισμένοι εθνικιστικοί κύκλοι στα Σκόπια σπεύδουν να υποστηρίξουν ότι η «μακεδονική» γλώσσα συνδέεται με το «μακεδονικό έθνος», διαπράττουν μεγάλο λάθος γιατί έτσι προσθέτουν ένα ακόμη ζήτημα στη διένεξη με την Ελλάδα, καθώς υπό αυτές τις συνθήκες η Ελλάδα δεν μπορεί παρά να επιμείνει στο πακέτο της όποιας συμφωνίας να υπάρχει ρητή αναφορά για τη γλώσσα και ότι δεν θα λέγεται «μακεδονική», αλλά θα έχει την ονομασία του κράτους και της εθνικότητας (νεομακεδονική ή -ακόμη καλύτερα- σλαβομακεδονική…).
Έτσι, πάντως, είναι οι ίδιοι οι Σκοπιανοί που βάζουν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης και το ίδιο το θέμα της ταυτότητάς τους… Γιατί εάν μέσω της γλώσσας οι Σκοπιανοί νομίζουν ότι θα ξεγελάσουν και θα επιβάλουν την αναγνώριση «μακεδονικής εθνότητας» και συνεπώς «μακεδονικής μειονότητας» στην Ελλάδα, είναι μάλλον μακριά νυχτωμένοι…
Πριν ασχοληθούν πάντως με τη δήλωση του κ. Σαμαρά, γιατί δεν ρωτά η σκοπιανή κυβέρνηση τους φίλους της στη Βουλγαρία, να δούμε τι απάντηση θα λάβει για το θέμα της «μακεδονικής γλώσσας»…
***
– Θλιβερό και μελαγχολικό το θέαμα στο Ζάππειο, την περασμένη Δευτέρα, για την ολοκλήρωση της ελληνικής προεδρίας στην ΕΕ (σε λογική τελετής λήξης μεγάλων αθλητικών εκδηλώσεων). Μια προεδρία που διαχειρίστηκε τις υποθέσεις σχετικά επαρκώς, εξάλλου όλο και λιγότερες είναι οι απαιτήσεις από τις προεδρίες από χώρες όπως η Ελλάδα.
Θα μπορούσε σεμνά και ωραία να γίνει μια εκδήλωση με μια ομιλία του πρωθυπουργού και του υπουργού Εξωτερικών, χωρίς το βλαχομπαρόκ πρόγραμμα των λαϊκών χορών και των χορωδιών και τους γνωστούς καλεσμένους στο αίθριο του Ζαππείου. Πάντως στο… κλίμα των καιρών ήταν η διοργανώτρια ελληνική προεδρία, μια και εκτός της κ. Γιάννας Αγγελοπούλου (που προσκλήθηκε προφανώς λόγω της διπλωματικής ιδιότητάς της – πρέσβης εκ προσωπικοτήτων), στους προσκεκλημένους διακρίναμε και τον… δημοτικό σύμβουλο Πειραιώς (εφοπλιστή) Β. Μαρινάκη.
– Όσο για τη Θαλάσσια Στρατηγική της ΕΕ, ας μην ξεχνάμε ότι η υπερβολή σκοτώνει την πραγματικότητα. Ούτε η ΑΟΖ κατοχυρώνεται ούτε η Ελλάδα σώζεται με τη θαλάσσια πολιτική της ΕΕ, αλλά ίσως έγινε ένα βήμα για να αντιμετωπίσει η ΕΕ, με τη δέουσα προσοχή, το θέμα της υπεραλίευσης, της προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος κ.λπ., ενώ συγχρόνως υπάρχει η επισήμανση στην ανάγκη προστασίας του θαλάσσιου χώρου της ΕΕ. Όμως η ΑΟΖ αφορά εθνική κυριαρχία και κανένα έγγραφο και καμία απόφαση της ΕΕ δεν θα μπορέσει να κατοχυρώσει τα ελληνικά δικαιώματα, εάν προηγουμένως δεν ανακηρυχθεί η ΑΟΖ από την ίδια την Ελλάδα.
– Μια και είδαμε τους θριαμβευτικούς πανηγυρισμούς για τα 20 οικόπεδα, που παρουσίασε στο Λονδίνο σε μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες ο υπουργός Ενέργειας κ. Μανιάτης, είναι γεγονός ότι είναι σημαντική κίνηση καθώς, όχι μόνο σε περιοχές που η Αλβανία δεν έχει δεχθεί την οριοθέτηση, αλλά και νότια της Κρήτης, εκεί που θεωρητικά βεβαίως δεν θα μπορούσε να «ενοχληθεί» η Τουρκία, η Ελλάδα προχώρησε και «έκοψε» οικόπεδα τα οποία και παρουσίασε με μεγάλη επιτυχία σε πετρελαϊκές εταιρείες.
– Πάντως, για να μη χαίρεστε, σας προειδοποιούμε να είστε ψύχραιμοι τις επόμενες εβδομάδες, όταν θα αρχίσουν τα διαβήματα και οι διάφορες προβοκάτσιες από Τουρκία και Αλβανία κυρίως, χωρίς να αποκλείεται και η Λιβύη (αν και εκεί έχουν μάλλον πολύ σοβαρότερα πράγματα για να ασχοληθούν)…
– Αλγεινή εντύπωση και σοβαρή ανησυχία προκάλεσε η εμφάνιση του υπηρεσιακού γενικού γραμματέως του ΥΠΕΞ, πρέσβη Αναστάσιου Μητσιάλη, στη Λευκωσία… Μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Μητσιάλης αναφέρθηκε σε «τουρκοκυπριακό λαό» και λίγο πολύ συνέστησε, σαν να εξομοίωνε τον θύτη με το θύμα, να ρίξουν και οι δύο πλευρές το βάρος τους στη λύση του Κυπριακού χωρίς να επιρρίπτουν ευθύνες η μία στην άλλη για τις αποτυχίες του παρελθόντος.
– Ήταν προσβλητικό για την Ελλάδα ότι ο κορυφαίος στην υπηρεσιακή ιεραρχία διπλωμάτης έκανε τέτοια γκάφα (θέλουμε να ελπίζουμε ότι ήταν γκάφα), κάνοντας λόγο για «τουρκοκυπριακό λαό» ενώ υποχρεώθηκε κατόπιν να ανασκευάσει, διευκρινίζοντας ότι εννοούσε την τουρκοκυπριακή κοινότητα… Όμως και ο τρόπος, σαν να ήταν Ελβετός, που αντιμετώπισε τις συνομιλίες για το Κυπριακό, προκαλεί ανησυχία για το τι ακριβώς λέει στον πανέξυπνο και ικανότατο τουρκοκύπριο διαπραγματευτή Κ. Οζερσάι όταν τον συναντά στο πλαίσιο των χιαστί διαβουλεύσεων…
Ό,τι πει ο Νταβούτογλου…
Οι κακές γλώσσες λένε ότι στη συνάντηση Βενιζέλου-Νταβούτογλου, που έγινε κατ’ ιδίαν στις Βρυξέλλες, εκτός από τις γεωπολιτικές αναλύσεις και τα μεγάλα περιφερειακά θέματα, ο τούρκος υπουργός ζήτησε και μερικές ακόμη συλλήψεις τούρκων μελών ακροαριστερών οργανώσεων, που θεωρούνται στην Τουρκία τρομοκρατικές. Συμπτωματικά, δύο τρεις ημέρες αργότερα έγινε επιχείρηση κατά την οποία συνελήφθησαν τουρκικής και κουρδικής καταγωγής άτομα στα Εξάρχεια.
– Δημοσιεύθηκε το Προεδρικό Διάταγμα με την προαγωγή 13 πρέσβεων από τον βαθμό πληρεξούσιου υπουργού Β’ σε πληρεξούσιο υπουργό Α’. Οι προαχθέντες είναι οι Πέτρος Παναγιωτόπουλος, Ιωάννης Ριζόπουλος, Κωνσταντίνος Κακιούσης, Κυριάκος Αμοιρίδης, Αικατερίνη Νασίκα, Ευάγγελος Τσαούσης, Θεόδωρος Θεοδώρου, Μαρία-Λουίζα Μαρινάκη, Νικόλαος Πρωτονοτάριος, Ηλίας Ηλιάδης, Θηρεσία-Παρασκευή Αγγελάτου, Ιωάννης-Αθανάσιος Βράιλας, Θεοχάρης Λαλάκος.
***
Τ’ ακούς, κύριε Βενιζέλο;
Στη γειτονική Αλβανία, και πάλι υπό την «αιγίδα» της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, οργανώνονται οι γνωστές εκδηλώσεις προκειμένου να συντηρηθεί το θέμα των Τσάμηδων.
Καθώς η 27η Ιουνίου έχει οριστεί στην Αλβανία ως «Ημέρα Γενοκτονίας των Τσάμηδων», οργανώθηκε συγκέντρωση έξω από την έδρα του πρωθυπουργού στα Τίρανα, ενώ σε όλη την κεντρική λεωφόρο της αλβανικής πρωτεύουσας είχαν αναρτηθεί πανό με συνθήματα για την «Τσαμουριά»… Μια ακόμη ένδειξη ότι ακόμη και ως υποψήφια προς ένταξη στην ΕΕ χώρα, τίποτα δεν αλλάζει για τον γνωστό αλβανικό αλυτρωτισμό, ο οποίος δικαιώθηκε ιστορικά με την απροκάλυπτη στήριξη Αμερικανών και Γερμανών, τουλάχιστον στο Κόσοβο…