Το Πολεμικό Ναυτικό αναλαμβάνει και τον έλεγχο της λαθρομετανάστευσης

Ήδη περνάμε τον έκτο χρόνο ύφεσης και οι περικοπές στους λειτουργικούς προϋπολογισμούς είναι αβυσσαλέες σε σχέση με το 2008, γεγονός που περιορίζει ακόμη περισσότερο τις δράσεις και την αποτελεσματικότητα του ΛΣ. Το πρόβλημα λοιπόν έχει αναγνωρισθεί από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και επειδή «ανάγκα και Θεοί πείθονται», το υπουργείο στρέφεται για βοήθεια στο Πολεμικό Ναυτικό.

Καλά πληροφορημένες πηγές κάνουν λόγο για «χρησιμοποίηση αρχικά των περιπολικών του ΠΝ, αλλά ίσως και των κανονιοφόρων» για περιπολίες στα θαλάσσια σύνορα του Αιγαίου, για αποτροπή εισόδου λαθρομεταναστών ή για εντοπισμό και περισυλλογή τους. Το Λιμενικό Σώμα έχει φθάσει στα όριά του και μόνο το Πολεμικό Ναυτικό μπορεί να προσφέρει ουσιαστική χείρα βοηθείας. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι την περασμένη Πέμπτη αστυνομικοί και λιμενικοί της Δωδεκανήσου προέβησαν σε συμβολική κατάληψη του αστυνομικού και λιμενικού σταθμού Σύμης, διαμαρτυρόμενοι για την υποστελέχωση των υπηρεσιών τους, τη στιγμή που έχουν να αντιμετωπίσουν συνεχή κύματα λαθρομεταναστών σε όλα τα Δωδεκάνησα. Μάλιστα, με ανακοίνωσή τους κατηγορούν την κυβέρνηση ότι μετατόπισε το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης από τον Έβρο στα νησιά, «τα οποία δεν είναι ούτε στο ελάχιστο προετοιμασμένα για να αντιμετωπίσουν την έξαρση του φαινομένου…».

Βεβαίως, η «εμπλοκή» του ΠΝ σε λιμενικά καθήκοντα βρίσκει αντίθετους τους ναυάρχους, οι οποίοι δεν επιθυμούν να αναλάβει το Ναυτικό επιπλέον επιχειρησιακά έργα από αυτά που του αναλογούν και μάλιστα όταν -όπως και στο ΛΣ- ο λειτουργικός προϋπολογισμός του ΠΝ, έτσι που τον κατάντησε η «τρόικα», δεν φτάνει καλά καλά ούτε για τα κύρια έργα του Ναυτικού. Το πρόβλημα τώρα που δημιουργείται είναι ότι το Λιμενικό Σώμα θέλει να έχει και τον επιχειρησιακό έλεγχο των περιπολικών του ΠΝ, κάτι που βρίσκει κάθετα αντίθετο το ΠΝ. Δηλαδή, το ΠΝ όχι μόνο θα διαθέσει σκάφη και πληρώματα χωρίς να αποζημιωθεί, αλλά θα χάσει και τον επιχειρησιακό έλεγχο των σκαφών του! Η «ναυμαχία» ΠΝ – ΛΣ μόλις ξεκίνησε…

Νέο περιπολικό για το Λιμενικό Σώμα, αλλά…

Και μια και μιλάμε για το ΛΣ, υπεγράφη η σύμβαση με την ανάδοχο εταιρεία «B.V. Scheepswerf Damen Gorinchem και με εμπορική ονομασία “Damen Shipyards Gorinchem”, για την αγορά ενός περιπολικού ανοικτής θαλάσσης (OPV)», ολικού μήκους 58 μέτρων και τύπου DAMEN STAN PATROL 5509. Το συνολικό κόστος της αγοράς ανέρχεται στα 29 περίπου εκατομμύρια ευρώ και χρηματοδοτείται στο μεγαλύτερο ποσοστό από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Εξωτερικών Συνόρων. Το έργο έχει ενταχθεί ως πολυετής δράση στα Ετήσια Προγράμματα του Ταμείου Εξωτερικών Συνόρων 2012 και 2013.

Το νέο πλοίο θα διακρίνεται για την αυξημένη ικανότητα διατήρησης πλεύσης υπό δυσμενείς καιρικές συνθήκες, η γάστρα του κατασκευάζεται από χάλυβα, ενώ οι ναυπηγικές γραμμές της έχουν βελτιστοποιηθεί για υψηλή απόδοση με την ειδικά σχεδιασμένη πλώρη τύπου «Axe Bow» (πέλεκυς). Το υλικό της υπερκατασκευής του πλοίου θα είναι το αλουμίνιο, ενώ θα διαθέτει σύγχρονο εξοπλισμό επιτήρησης και συστήματα τηλεπικοινωνιών και ναυτιλίας. Περιχαρής ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, δήλωσε ότι «η αντιμετώπιση του φαινομένου της παράνομης μετανάστευσης από τη θάλασσα καθώς και η αποτελεσματική φύλαξη των θαλασσίων συνόρων από πάσης φύσεως απειλές, επιτάσσουν την αναβάθμιση του ΛΣ σε τεχνικά μέσα και αυτό πράττουμε». Αν φυσικά δεν ήταν η ΕΕ, δεν θα δίναμε ποτέ 29 εκατ. ευρώ για ένα περιπολικό… Απόστρατος ναύαρχος του ΛΣ, πάντως, «πέταξε την ιδέα», αντί τα χρήματα αυτά να αναλωθούν για την αγορά ενός μόνο σκάφους, να δοθούν για την αγορά 15 μικρότερων περιπολικών και για την επισκευή όλων των υπαρχόντων… Εδώ που τα λέμε, δεν έχει άδικο…


Σχολιάστε εδώ