Τον αφελληνισμό της Κύπρου έχουν στόχο η αμφισβήτηση της ΑΟΖ και οι στρατιωτικές απειλές από την Τουρκία

Η μέχρι σήμερα ασκηθείσα πολιτική του “ρεαλισμού” και της προσπάθειας εξευμενισμού της Τουρκίας απέτυχε παταγωδώς, αφού οδήγησε σε αποθράσυνση της Τουρκίας και επιδείνωση των επεκτατικών της επιδιώξεων εναντίον του Ελληνισμού», τόνισε με ιδιαίτερη έμφαση ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Κύπρου και πρώην υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Λιλλήκας στην εκδήλωση-συζήτηση με θέμα «Ελλάδα – Κύπρος: Απειλές – Προοπτικές – 40 χρόνια εισβολής και κατοχής», την οποία διοργάνωσαν οι Κινήσεις της Πατριωτικής Αριστεράς και πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη το βράδυ στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, με μεγάλη συμμετοχή κόσμου. Στη συζήτηση συμμετείχαν ο Γ. Αρσένης, πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας, ο Δημ. Κωνσταντακόπουλος, συγγραφέας – δημοσιογράφος, ο Ηλίας Νικολόπουλος, καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του ΔΗΚΚΙ, και ο πρώην πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο Θέμης Στοφορόπουλος.

Ο κ. Λιλλήκας στην ομιλία του υπογράμμισε ότι «οφείλουμε, χωρίς αυταπάτες, να σκιαγραφήσουμε τις στρατηγικές του αντιπάλου και να σχεδιάσουμε μια πολυεπίπεδη στρατηγική περιφρούρησης της εθνικής μας κυριαρχίας και της εδαφικής μας ακεραιότητας. Η Τουρκία αμφισβητεί την κυπριακή ΑΟΖ και στόχος της είναι, μέσω ενός Σχεδίου τύπου Ανάν, να μετατραπεί η Κύπρος σε προτεκτοράτο τουρκικών και αγγλοαμερικανικών συμφερόντων και, μετά από παρουσία 3.000 χρόνων, να εκλείψει ο Ελληνισμός. Μακροπρόθεσμος στόχος της Τουρκίας είναι να πετύχει το ίδιο αποτέλεσμα στο Αιγαίο και στη Θράκη. Οι απειλές όμως τώρα δεν μένουν μόνο στο στρατιωτικό κομμάτι και δεν έρχονται μόνο από την Τουρκία. Οι πολιτικές του Μνημονίου και ο ζυγός της “τρόικας” μαστίζουν πλέον τα εδάφη της Ελλάδος και της Κύπρου. Ήδη στην Κύπρο κάποιοι αρχηγοί κομμάτων αναφέρουν ότι η λύση Ανάν θα φέρει την ανάπτυξη, και είναι οι ίδιοι που με τις πολιτικές τους έφεραν σε αυτό το σημείο τη Μεγαλόνησο».

Σημείωσε ακόμη ο κ. Γ. Λιλλήκας ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε τον διαχρονικό ρόλο των ΗΠΑ στην Ελλάδα και στην Κύπρο, καθώς και το ότι φυσικό σύμμαχο και υποστηρικτή των συμφερόντων τους στην περιοχή μας θεωρούν την Τουρκία. Τέλος, εξήρε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του κυπριακού και του ελληνικού χώρου (υδρογονάνθρακες – πολιτισμός – γεωστρατηγική θέση) και πρότεινε τη δημιουργία Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας από πολιτικούς επιστήμονες και ανθρώπους με όραμα, που θα αποτελέσουν τον μηχανισμό πολιτικής για τη λύση του χρόνιου προβλήματος.

Αρσένης: Χρειάζεται συσπείρωση του λαού

Παίρνοντας τη σκυτάλη, ο Γεράσιμος Αρσένης υποστήριξε ότι η αλληλεγγύη μεταξύ των δύο χωρών οφείλει να είναι διαρκής και να στηρίζεται σε ένα στρατηγικό σχέδιο. «Ο Ελληνισμός οφείλει να ξεφύγει από τη λογική της ηττοπάθειας στα εθνικά θέματα», είπε, και αποσαφήνισε ότι «το κυπριακό θέμα δεν είναι κάτι ξεχωριστό από το πρόβλημα της Θράκης ή το Μνημόνιο. Είναι ανάγκη οι Έλληνες να πιέσουν και να συνταχθούν σε κινήματα πολιτών». «Υπήρχαν ευκαιρίες στο παρελθόν για τη λύση του Κυπριακού», τόνισε ο κ. Αρσένης. «Μία με την ετυμηγορία του κυπριακού λαού το 2004 και η δεύτερη με το Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου Ελλάδας και Κύπρου. Και οι δύο πέρασαν χωρίς να εκμεταλλευτούμε κάτι». Ειδικότερα, αναφέρθηκε στο Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου και στη θωράκιση που εξασφάλισε για τον Ελληνισμό η δημιουργία και η αντίληψη της ενιαίας αμυντικής γραμμής σε Θράκη – Αιγαίο – Κύπρο, κάτι που ανατράπηκε με την οδυνηρή υποχώρηση Ελλάδας και Κύπρου στην υπόθεση των πυραύλων S-300, μετά τις πιέσεις του αγγλοαμερικανικού παράγοντα. «Αν συνεχίσουμε τις υποχωρήσεις και δεχθούμε μια νέα εκδοχή του Σχεδίου Ανάν, θα τελειώσει ο Ελληνισμός στην Κύπρο. Μια συσπείρωση του λαού εναντίον της οικονομικής κατοχής μέσω των αντιμνημονιακών δυνάμεων μπορεί να οδηγήσει και στην επίσπευση της λύσης των εξωτερικών μας θεμάτων. Αρκεί οι αντιμνημονιακές δυνάμεις να στηρίζονται σε δύο πόδια: Στην απεμπλοκή από το Μνημόνιο αλλά και στην προσοχή στην εξωτερική μας πολιτική».

Επαναφορά του Σχεδίου Ανάν σημαίνει διάλυση του κυπριακού κράτους

Ο γνωστός δημοσιογράφος Δημ. Κωνσταντακόπουλος ανέφερε ότι το Σχέδιο Ανάν, που απορρίφθηκε με το δημοψήφισμα πριν από δέκα χρόνια, αποτελούσε προπομπό των δανειακών συμβάσεων και του Μνημονίου, περιέγραψε την καταστροφή που συντελέσθηκε και συντελείται στη χώρα μας με τα Μνημόνια και τις δανειακές συμβάσεις, ενώ τόνισε ότι η επαναφορά του Σχεδίου Ανάν θα σημάνει τη διάλυση του κυπριακού κράτους. «Αντιμετωπίζουμε ταυτόχρονα και οικονομικό πόλεμο, που συνιστά θανάσιμη απειλή», προσέθεσε και στη συνέχεια τόνισε πως «η λύση είναι η συγκρότηση μετώπου κοινωνικής – εθνικής σωτηρίας, με σαφείς θέσεις για τα εθνικά ζητήματα και το χρέος. Εάν η Αριστερά είχε τέτοιες σαφείς θέσεις, θα ήταν ήδη κυβέρνηση με μεγάλη πλειοψηφία. Έχουμε χάσει ουσιαστικά κάθε ιδιότητα μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε κάθε δόση των δανειστών μας χάνουμε και κάποια κομμάτια της κρατικής, και όχι μόνο, κυριαρχίας μας. Ζούμε μέσα σε μια μεταμοντέρνα βαρβαρότητα και αξίζει να πολεμήσουμε για την ύπαρξή μας, γιατί μόνο έτσι θα βρούμε συμμάχους και στην Ευρώπη».

Θα είναι ολέθρια η παγίωση των σημερινών συνθηκών στην Κύπρο

Ο έμπειρος πρώην πρέσβης Θέμης Στοφορόπουλος, σε μια σε βάθος ανάλυση του κυπριακού προβλήματος, υποστήριξε πως η Ελλάδα πρέπει να θέσει τέρμα στην πολιτική που ακολουθεί μέχρι τώρα για το Κυπριακό. «Επί 40 χρόνια, και τώρα και με τη συμμετοχή της στις χιαστί διαπραγματεύσεις, η Ελλάδα λαμβάνει μέρος στη διαδικασία «για την επίλυση του Κυπριακού», που αποτελεί συνέχεια της πολιτικής συνωμοσίας του 1974 και σκοπό έχει τη μονιμοποίηση και τη νομιμοποίηση της εθνοκάθαρσης, του εποικισμού, του ψευδοκράτους, των παρεμβατικών “εγγυήσεων”», των βρετανικών βάσεων και των κατασκοπευτικών εγκαταστάσεων, της πολιτικής, στρατιωτικής και οικονομικής υπαγωγής του κυπριακού λαού στην επικυριαρχία Τουρκίας και Γερμανίας. «Όμως, και η περαιτέρω παγίωση των υφιστάμενων συνθηκών στην Κύπρο είναι τόσο ολέθρια, ώστε να μην υπάρχει μη χείρoν. Μοναδική δυνατότητα εξόδου από το αδιέξοδο είναι σήμερα η αντίσταση του κυπριακού λαού και ο αγώνας για την απελευθέρωσή του, με τη βοήθεια και της Ελλάδας, όταν υπάρξουν οι αναγκαίες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες και οι απαραίτητες συνιστώσες ισχύος».

Στη σύντομη παρέμβασή του ο καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου Ηλίας Νικολόπουλος τόνισε ότι το Σχέδιο Ανάν αποτελούσε μια παγκόσμια αρνητική πρωτοτυπία, αφού δημιουργούσε ένα εκτρωματικό από θεσμική σκοπιά κράτος, που δεν έχει υπάρξει πουθενά και ποτέ στον κόσμο. Ανέφερε πως με το Σχέδιο Ανάν αναγνωρίζονταν δύο λαοί και δύο οντότητες-συνιστώντα κράτη και δημιουργείτο μια χαλαρή συνομοσπονδία και όχι μια ομοσπονδία με ισχυρή κεντρική εξουσία. Προέκυπταν έτσι δύο ισότιμες πολιτείες, χωρίς να ισχύει δημοκρατική αρχή και αρχή πλειοψηφίας. Επίσης, παρουσίασε τις συνταγματικές βάσεις για ένα νέο θεσμικό πλαίσιο που αφορά το ζήτημα της κεντρικής εξουσίας, χωρίς να θίγεται η ισότητα των δύο κοινοτήτων. «Είναι απαραίτητη η ύπαρξη ισχυρής κεντρικής εξουσίας για να είναι δίκαιο και βιώσιμο το σχέδιο λύσης του Κυπριακού», κατέληξε. «Σαράντα χρόνια μετά τον Αττίλα στην Κύπρο, άλλαξαν πολλά στο παγκόσμιο σκηνικό», ανέφερε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στη Σάμο Αγνή Καλογερή, «αυτό όμως που δεν άλλαξε είναι η αναγκαιότητα του αγώνα για αυτοδιάθεση και απελευθέρωση. Την ώρα που στην Ελλάδα και την Κύπρο επιβάλλεται ένα καθεστώς σύνθλιψης και σύγχρονης οικονομικής κατοχής, οι έννοιες της εθνικής αξιοπρέπειας και της λαϊκής κυριαρχίας χρειάζεται να αναδειχθούν κυρίαρχες. Είναι πατριωτικό μας καθήκον να σώσουμε την Ελλάδα και την Κύπρο».

Με την ιστορική φράση του Τ. Παπαδόπουλου «παρέλαβα κράτος διεθνώς αναγνωρισμένο, δεν θα παραδώσω κοινότητα χωρίς δικαίωμα λόγου διεθνώς και σε αναζήτηση κηδεμόνα» ξεκίνησε την παρέμβασή της η δημοτική σύμβουλος στον Δήμο της Αθήνας Σοφία Αγγελίδου και ανέλυσε τα αρνητικά μιας λύσης τύπου Ανάν, με βάση τη διπλωματική εργασία που εκπονεί στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα Δημόσιας Διοίκησης του Παντείου με τίτλο «Ομοσπονδία – Ομοσπονδιακό Κράτος και Σχέδιο Ανάν».

Χαιρετισμό απηύθυναν οι Γ. Μπαλάφας από τον ΣΥΡΙΖΑ, Ελ. Καραγιάννης από τους ΑΝΕΛ και Γ. Παπασίμος από το ΠΡΑΤΤΩ.

Να σημειώσουμε ότι εκδήλωση για το Κυπριακό θα γίνει στην Αίγινα στις 12 Ιουλίου, στις 11 π.μ., στο Δημοτικό Θέατρο της πόλης, με ομιλητές τους Θ. Στοφορόπουλο, Φ. Φράγκο και Μ. Καραβαζάκη.


Σχολιάστε εδώ