Τον… Άγιο Βασίλη θα κάνει στη ΔΕΘ ο Σαμαράς

Παράγοντες του Μεγάρου Μαξίμου εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι από το σημείο αυτό θα ξεκινήσει η αλλαγή του πολιτικού κλίματος και η κυβέρνηση θα ανακτήσει σταδιακά, εκτός από την πρωτοβουλία των κινήσεων, και το προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις. Την αισιοδοξία τους δεν συμμερίζονται αρκετά στελέχη της παράταξης, που θεωρούν ότι το κλίμα πολύ δύσκολα μπορεί να αλλάξει και πάντως όχι σε βαθμό που να θέσει σε αμφισβήτηση το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, μεταξύ των μέτρων που θα εξαγγείλει ο κ. Σαμαράς στη ΔΕΘ περιλαμβάνεται και η θέσπιση μεγάλου αριθμού δόσεων -που μπορεί να φθάνουν και τις 100- για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών που έχουν επιχειρήσεις και ιδιώτες προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία. Το μέτρο αυτό θα ανακουφίσει χιλιάδες που δυσκολεύονται ή και αδυνατούν να εξοφλήσουν τα χρέη τους και παράλληλα θα αποφέρει έσοδα στα δημόσια ταμεία και στους ασφαλιστικούς φορείς, που ούτως ή άλλως αντιμετωπίζουν οξυμμένα οικονομικά προβλήματα. Ο κ. Σαμαράς θα ανακοινώσει ρυθμίσεις και για τα λεγόμενα «κόκκινα δάνεια» των ανέργων, ώστε να αποτραπεί ο κίνδυνος να χάσουν τις κατοικίες τους σε ενδεχόμενο πλειστηριασμό. Στα «δώρα» θα περιλαμβάνεται και η μείωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης, χωρίς ωστόσο να είναι αποσαφηνισμένο αν θα επανέλθει στα προ διετίας επίπεδα. Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι μπορούν να ξεπεράσουν τις πιθανές αντιρρήσεις της «τρόικας» επικαλούμενοι τη δραματική πτώση των εσόδων από τη μεγάλη μείωση της κατανάλωσης πετρελαίου λόγω αδυναμίας των πολιτών να αντιμετωπίσουν το υψηλό κόστος. Ακόμη, ο πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει μείωση των τεκμηρίων, ενώ δεν αποκλείεται στις εξαγγελίες του να συμπεριλάβει και την εισφορά αλληλεγγύης, όπου η σκέψη είναι να μειωθεί κατά 50% το 2015 και το υπόλοιπο 50% το 2016.

Συμπερασματικά, θα πρόκειται για ένα μεγάλο πακέτο με τα πρώτα ουσιαστικά φιλολαϊκά μέτρα της κυβέρνησης ύστερα από μια «θύελλα» περικοπών και φόρων. Για τον λόγο αυτό, όπως προαναφέραμε, στο επιτελείο του πρωθυπουργού εκτιμούν ότι τα μέτρα θα συμβάλουν αποφασιστικά στην αλλαγή του πολιτικού κλίματος. Αναμένουν, δε, ότι αυτό θα αποτυπωθεί στις πρώτες δημοσκοπήσεις μετά τη θερινή περίοδο και ότι η εικόνα θα βελτιώνεται προϊόντος του χρόνου.

Έτσι, η Νέα Δημοκρατία θα αποκτήσει μεγαλύτερη δυναμική, κάτι που θα αποδειχθεί καθοριστικό στην περίπτωση που η χώρα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές τον ερχόμενο Φεβρουάριο λόγω Προέδρου της Δημοκρατίας. «Στόχος ζωής» του κ. Σαμαρά είναι η Νέα Δημοκρατία να είναι πρώτο κόμμα, προκειμένου να πάρει το μπόνους των 50 εδρών και να έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Σε αντίθετη περίπτωση, οι εξελίξεις μπορεί να είναι ραγδαίες και οι ανατροπές μεγάλες στη Νέα Δημοκρατία αλλά και πέρα από αυτήν. Πόσο πιθανό είναι η παράταξη να κερδίσει τις επόμενες εκλογές; Πολύ πιθανό, λένε από το Μέγαρο Μαξίμου, με την προϋπόθεση ότι θα αναληφθούν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και να γίνουν οι κινήσεις που είναι απαραίτητες.


Σχολιάστε εδώ