Στο κόκκινο…

Από το Στρασβούργο, ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς διεμήνυσε ότι «δεν θα επιτρέψουμε σε φανατικούς λαϊκιστές να μας αφαιρέσουν το δικαίωμα στην πρόοδο», υπογραμμίζοντας με τον τρόπο αυτό ότι θα συγκρουστεί με όσους αντιτίθενται στην ιδιωτικοποίηση. Η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να τηρήσει σκληρή στάση κι εξετάζει πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο πολιτικής επιστράτευσης των εργαζομένων στην επιχείρηση, επικαλούμενη την προστασία της δημόσιας υγείας από ένα πιθανό μπλακ άουτ στην ηλεκτροδότηση της χώρας. «Δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα χέρια, δεν κυβερνούν οι συντεχνίες», προειδοποίησε η κυβερνητική εκπρόσωπος. Στην αντίπερα όχθη, το σύνολο των κομμάτων της αντιπολίτευσης δηλώνει κατηγορηματικά αντίθετο με το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή και ζητά την απόσυρσή του. Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για «εθνικό έγκλημα», κατηγορεί την κυβέρνηση ότι εξυπηρετεί συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα και δεσμεύεται ότι ως κυβέρνηση θα ακυρώσει όλες τις σχετικές αποφάσεις. Στο πλαίσιο αυτό, ο Αλ. Τσίπρας προτείνει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος και ξεκίνησε κύκλο επαφών με κόμματα και ανεξάρτητους βουλευτές προκειμένου να συγκεντρώσει τις υπογραφές 120 βουλευτών, όπως απαιτεί το Σύνταγμα. Διαδικαστικά η πρόταση θα πρέπει να συζητηθεί (από τον Οκτώβριο και μετά) στην Ολομέλεια της Βουλής και για τη διενέργεια του δημοψηφίσματος απαιτείται η θετική ψήφος 180 βουλευτών. Υπό το πρίσμα αυτό η κυβέρνηση μιλάει για «επικοινωνιακά τεχνάσματα» και λέει ότι στόχος του κ. Τσίπρα είναι να μπλοκάρει την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας προκαλώντας πολιτική αποσταθεροποίηση. Κατ’ αρχάς «ναι» στο δημοψήφισμα λένε Ανεξάρτητοι Έλληνες και ΔΗΜΑΡ.

«Τρύπες»
Η πώληση του 30% της ΔΕΗ σε ιδιώτες περιλαμβάνεται στα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. και στόχος της κυβέρνησης είναι το νομοσχέδιο να εγκριθεί από τη Βουλή το αργότερο μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Πέραν των άλλων και διότι καταφθάνουν αύριο στην Αθήνα οι επικεφαλής της «τρόικας» για έναν έλεγχο εξπρές της πορείας της ελληνικής οικονομίας. Εκτός από τα προαπαιτούμενα, στην ατζέντα των συζητήσεων θα είναι και οι πρόσφατες δικαστικές αποφάσεις για τις περικοπές μισθών και συντάξεων δικαστικών, ενστόλων κ.ά. Οι εκπρόσωποι των δανειστών έχουν διαμηνύσει ότι η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει στη λήψη ισοδύναμων μέτρων προκειμένου να καλύψει το κενό που θα προκύψει στον προϋπολογισμό από την επιστροφή των χρημάτων στους κλάδους που δικαιώθηκαν από τα δικαστήρια. Στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν όλες τις ενδεδειγμένες λύσεις ούτως ώστε το κενό να είναι περιορισμένο, για να μην απαιτηθούν νέα μέτρα, αλλά να καλυφθεί από άλλες πηγές. Έτσι το πιθανότερο είναι η επιστροφή των χρημάτων που κόπηκαν να γίνει σταδιακά και σε βάθος χρόνου, κάτι που ενδεχομένως να μη δεχθούν οι δικαστικοί αλλά ούτε και οι ένστολοι.

Νέος γύρος
Ισχυρές αντιδράσεις προκαλούν τα σχέδια της κυβέρνησης για την αξιολόγηση και το νέο κύμα διαθεσιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων. Η ΑΔΕΔΥ έχει προκηρύξει 24ωρη απεργία για την ερχόμενη Τετάρτη με αίτημα την απόσυρση του νομοσχεδίου για τη διαδικασία επιλογής των προϊσταμένων, ενώ σε κινητοποίηση βρίσκονται και οι εργαζόμενοι στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπου πιθανότατα τον Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει νέος κύκλος κινητικότητας. Ο υπουργός Εσωτερικών Αργ. Ντινόπουλος έχει δεσμευτεί ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν νέες απολύσεις. Στο μεταξύ, μετά την παρέμβαση του αρμόδιου Εισαγγελέα, επαναλειτουργεί το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το οποίο είχαν αποκλείσει οι διοικητικοί υπάλληλοι διαμαρτυρόμενοι για το μέτρο της διαθεσιμότητας. Τα πράγματα είχαν φθάσει σε οριακό σημείο και ο υπουργός Παιδείας Ανδρ. Λοβέρδος είχε προειδοποιήσει για τον κίνδυνο να χαθεί το εξάμηνο.

Σενάρια
Κύμα σεναρίων και αντιδράσεων πυροδότησε η -διόλου τυχαία- δήλωση του Δ. Αβραμόπουλου για ενδεχόμενη κυβερνητική συνεργασία Νέας Δημοκρατίας-ΣΥΡΙΖΑ στην περίπτωση που δεν προκύψει αυτοδυναμία στις επόμενες εκλογές. Υπό το βάρος των αντιδράσεων αλλά και της… ενόχλησης του Μεγάρου Μαξίμου, ο υπουργός Άμυνας υποχρεώθηκε να διευκρινίσει ότι δεν μιλούσε για τώρα, αλλά για το απώτερο μέλλον, ωστόσο οι συζητήσεις και οι ερμηνείες συνεχίσθηκαν με αμείωτη ένταση. Σύμφωνοι σε μια τέτοια συνεργασία εμφανίσθηκαν Φ. Πιπιλή, Θ. Καράογλου, αντίθετος δήλωσε ο Μ. Βορίδης, ενώ η κυβερνητική εκπρόσωπος Σ. Βούλτεψη δεν απέκλεισε ένα τέτοιο ενδεχόμενο αν κι εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ αλλάξει πρόσωπο! Κατηγορηματικά αντίθετη δηλώνει η Κουμουνδούρου, με τον Π. Σκουρλέτη να τονίζει ότι τα περί μεγάλου συνασπισμού συνιστούν ομολογία ήττας για το σύστημα και τον Ν. Παππά να μιλά για «επιχείρηση συσκότισης». Υπέρ των αλλεπάλληλων εκλογικών αναμετρήσεων μέχρι ο ΣΥΡΙΖΑ να επιτύχει αυτοδυναμία τάχθηκε ο Γ. Μηλιός. Βουλευτές και των δύο κομμάτων ανέφεραν ότι η άποψη του κ. Αβραμόπουλου αντικατοπτρίζει τις προσωπικές φιλοδοξίες και επιδιώξεις του.

Κλείνει…
Τις αμέσως επόμενες ημέρες αναμένεται -εκτός απροόπτου- να ολοκληρωθεί η προανακριτική διαδικασία για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής. Ο κύκλος θα κλείσει με τις συμπληρωματικές απολογίες των Ν. Μίχου (9 Ιουλίου) και Ηλ. Κασιδιάρη (10 Ιουλίου). Με απόφαση ανακριτριών και Εισαγγελέα προφυλακίσθηκε ο βουλευτής Αρτ. Ματθαιόπουλος, διότι κρίθηκε ότι θα μπορούσε να συνεχίσει την εγκληματική δραστηριότητα για την οποία κατηγορείται. Το Συμβούλιο Εφετών, συμφωνώντας με την πρόταση των ανακριτριών, αποφάσισε να τεθεί η Ελ. Ζαρούλια σε κατ’ οίκον περιορισμό και να της απαγορευθεί η έξοδος από τη χώρα. Ο Εισαγγελέας είχε προτείνει την προφυλάκισή της. Απαντώντας σε ερωτήσεις ακροδεξιών ευρωβουλευτών στο Στρασβούργο, ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς σημείωσε ότι τα μέλη της οργάνωσης δεν διώκονται για τα πιστεύω τους, αλλά για την εγκληματική δραστηριότητά τους. Κι ακόμη ότι διώκονται από τη δικαιοσύνη και όχι από την κυβέρνηση.


Σχολιάστε εδώ