«Πάρτι» εκατομμυρίων ευρώ στα ΚΕΚ…

Μάλιστα, λόγω της σοβαρής αύξησης των κρουσμάτων αυτών η Ανεξάρτητη Αρχή, με επείγον έγγραφό της στο υπουργείο Εργασίας, όχι μόνο επισημαίνει τα προβλήματα στην πληρωμή των ανέργων από τα ΚΕΚ, αλλά ζητεί την πλήρη αποσύνδεση της πληρωμής των επιδομάτων κατάρτισης από τα ΚΕΚ, υπενθυμίζοντας πως το υπουργείο δεν έχει ενδιαφερθεί για τις καταγγελίες, παρότι η επιστολή εστάλη στις αρχές του χρόνου.

Όπως επισημαίνει:
• Πολλά ΚΕΚ, παρότι έχουν λάβει τη δεύτερη δόση χρηματοδότησης, δεν αποπληρώνουν τους καταρτιζόμενους εντός ενός μήνα από τη λήξη του προγράμματος κατάρτισης, σύμφωνα µε τα οριζόμενα στο συμφωνητικό συνεργασίας μεταξύ ΚΕΚ και καταρτιζόμενου.

• Οι ωφελούμενοι των προγραμμάτων κατάρτισης εντάσσονται σε αυτά ύστερα από μακρόχρονη περίοδο ανεργίας, πολλοί μάλιστα είναι γονείς ανήλικων παιδιών και στην οικογένειά τους δεν υπάρχει κανένας εργαζόμενος. Κατά συνέπεια, οποιαδήποτε καθυστέρηση πληρωμής του επιδόματος κατάρτισης στον δικαιούχο από τον ανάδοχο, εξωθεί τα άτομα αυτά σε ουσιαστική οικονομική εξάντληση.

• Πολλά ΚΕΚ που εμφανίζουν διαχειριστικά προβλήματα και δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις συμβατικές τους υποχρεώσεις, επανέρχονται µε νέα προγράμματα, δημιουργώντας μεγάλη επισφάλεια σε ανέργους. Η μόνη επιλογή των ενδιαφερομένων απομένει η προσφυγή στη δικαιοσύνη, δυνατότητα που δεν υπάρχει στην πράξη καθώς συνεπάγεται μεγάλη οικονομική επιβάρυνση για άτομα που έχουν απολυθεί από τις εργασίες τους.

– Το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο προβλέπει καταγγελία της σύμβασης παροχής υπηρεσιών, την κατάπτωση της εγγυητικής επιστολής καλής εκτέλεσης και την ανάκτηση του αχρεωστήτως καταβληθέντος ποσού από τα ΚΕΚ. Ωστόσο, σε καμία περίπτωση αυτό δεν διασφαλίζει την πληρωμή καταρτιζομένων και εκπαιδευτών.

Με δεδομένο ότι τα προβλήματα µε τα ΚEΚ αυξάνονται, η Αρχή, µε έγγραφό της στον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, στις αρχές του 2014 και στο πλαίσιο της νέας Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020, πρότεινε:

• Την πλήρη αποσύνδεση της καταβολής του επιδόματος κατάρτισης από τα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης καθώς και από τη διαχειριστική επάρκεια και την ασφαλιστική ή φορολογική ενημερότητα των ΚΕΚ.

• Την επανεξέταση των συμβάσεων μεταξύ υπουργείου και ΚΕΚ εις βάρος των οποίων έχουν γίνει καταγγελίες, προκειμένου να αντιμετωπισθούν και να εξαλειφθούν τα φαινόμενα δυσλειτουργίας.

• Τη διενέργεια τακτικού ελέγχου των ΚΕΚ στο πλαίσιο της πιστοποίησής τους.

• Τέλος, ζήτησε να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για τη βελτίωση του συστήματος και τη διασφάλιση της χορήγησης του επιδόματος κατάρτισης στους ωφελούμενους.

Όπως επισημαίνει, τέλος, η Ανεξάρτητη Αρχή, μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει ανταπόκριση από το υπουργείο στο έγγραφο του Συνηγόρου του Πολίτη! Μήπως έχει να δώσει μια απάντηση ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας ή η γραμματέας Διαχείρισης Κοινοτικών και άλλων Πόρων Άννα Δαλλαπόρτα;


Σχολιάστε εδώ