Μετρητής δραμάτων

Πώς αλλιώς, εξάλλου, θα μπορούσε να δοθεί απάντηση στις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου (το περασμένο φθινόπωρο), ο οποίος, με αφορμή το ζήτημα της επαναπρόσληψης των καθαριστριών στο υπουργείο Οικονομικών, έθεσε το εύλογο ερώτημα: «Με ποιο κριτήριο οι καθαρίστριες βιώνουν μεγαλύτερο δράμα από άλλους ανθρώπους που έχουν χάσει τη δουλειά τους;».

Έλα, ντε!

Με πνεύμα δικαιοσύνης, η κυβέρνηση στέκεται το ίδιο τυφλή απέναντι στον πόνο από οπουδήποτε κι αν προέρχεται. Κι ο Άδωνης με τετράγωνη, ψυχρή λογική συνεχίζει τον συλλογισμό του: «Έχει αυτομάτως περισσότερα δικαιώματα αυτός που έχει χάσει την εργασία του στο Δημόσιο από αυτόν που χάνει τη δουλειά του στον ιδιωτικό τομέα;».

Όχι, βέβαια!

Οι απολυμένοι δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι στο ίδιο καζάνι βράζουν, σε καμία περίπτωση, όμως, το δράμα των μεν δεν μειώνει το δράμα των δε.

Προς τι, τότε, η σύγκριση; Αυτό είναι το θέμα; Να πληροφορηθούμε ποιος υποφέρει περισσότερο; Έτσι, για λόγους ενημέρωσης ή και για λόγους στατιστικής; Ίσως κι από περιέργεια;

Μάλλον το άλλο συμβαίνει. Η ματιά στην είσοδο του υπουργείου Οικονομικών, σε σχέση με τον αχαρτογράφητο χώρο της ανεργίας στον ιδιωτικό τομέα, περισσότερο αποπροσανατολίζει, παρά διευκρινίζει την κατάσταση. Κλασσική περίπτωση «σου δείχνω το δέντρο και σου κρύβω το δάσος».

Μια καθαρίστρια, πάντως, μέσα στην απόγνωσή της, έδωσε μια διαφορετική εξήγηση.

– Οι δηλώσεις, είπε, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.

– Πώς το εννοείς; ρώτησε μια άλλη απολυμένη.

– Για πρώτη φορά, η κυβέρνηση μιλάει για δράμα..

– Δεν το είπε η κυβέρνηση, ο Άδωνης το είπε!

– Ε, αυτό ακριβώς οδηγεί σε ακόμα πιο δραματικές εξελίξεις.

– Τι, δηλαδή;

– Το επόμενο βήμα της κυβέρνησης πιστεύω πως είναι να προχωρήσει σε νέου είδους μέτρο. Στο… δραματόμετρο!

– Τι είναι πάλι αυτό;

– Η εξέλιξη στο πιεσόμετρο! Μαζί με την πίεση ήρθε η ώρα να μετράμε και τα δράματα! Αφού δεν υπάρχει κριτήριο για το μέγεθος του πόνου, κάποιοι θα βρουν άλλο τρόπο να τον μετράνε.

– Για να αποκαταστήσουν τις αδικίες;

– Ας το πάρω τοις μετρητοίς… για να μετρήσουν την αντοχή μας, ως τα επόμενα μέτρα!


Σχολιάστε εδώ