Κινητικότητα ιδεών στην Ευρωπαϊκή Ένωση;

Έτσι άρχισε να παρατηρείται μια κινητικότητα ιδεών στους κόλπους της ηγεσίας, που μέχρι τώρα απολάμβαναν αμέριμνοι τα προνόμια των θέσεών τους. Έτσι, ο ηγέτης της ισχυρότερης χώρας, μετά τη Γερμανία φυσικά, της Γαλλίας, κ. Φρανσουά Ολάντ, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της γαλλικής Προεδρίας, απέστειλε στους ομολόγους του των κρατών-μελών επιστολή με την οποία καλεί την ηγεσία της ΕΕ να συμφωνήσει σε ευρύ πρόγραμμα επενδύσεων ύψους 240 δισ. ευρώ (που αποτελεί το 2% του κοινοτικού ΑΕΠ), που θα πρέπει να διατεθεί για την ανάπτυξη των τομέων ενέργειας, μεταφορών, τηλεπικοινωνιών, καινοτομίας και κατάρτισης εργατικού προσωπικού (σ.σ.: προφανώς ανέργων-ανειδίκευτων). Είναι φανερό ότι ο κ. Ολάντ ζητάει να γίνουν προσπάθειες για να προωθηθεί η ανάπτυξη στην ΕΕ. Στην ουσία, ο γάλλος Πρόεδρος ζητάει δράσεις που συνεπάγονται αλλαγή της σημερινής πολιτικής που ακολουθεί ευλαβώς η Κομισιόν, μια πολιτική που δεν ευνοεί, φυσικά, την ανάπτυξη. Ο κ. Ολάντ φαίνεται αποφασισμένος να ασκήσει πίεση για τη σύνταξη σχεδίου «ενισχυμένης δημοσιονομικής και κοινωνικής σύγκλισης, με άξονες τον καθορισμό πανευρωπαϊκού κατώτατου μισθού και κοινών δικαιωμάτων πρόσβασης στο κράτος πρόνοιας, εφόσον φυσικά αυτό νεκραναστηθεί! Τέλος, ο κ. Ολάντ δήλωσε ότι θα ζητήσει από την Ευρωζώνη να γίνει ευρεία συζήτηση για το πώς αυτή μπορεί να αποφύγει πολιτικές επιλογές που παρατείνουν την κατάσταση χαμηλού πληθωρισμού (σ.σ.: που αποδυναμώνει την αναπτυξιακή προσπάθεια). Αυτές είναι οι θέσεις του γάλλου Προέδρου, που κάποτε ασφαλώς θα ωριμάσουν. Ας ευχηθούμε γρήγορα να υλοποιηθούν, γιατί η εφαρμογή τους έχει καταστεί πλέον ανάγκη για την επιβίωση των λαών της Ευρώπης.

Στην ίδια γραμμή κινήθηκε και ο κεντροαριστερός νεαρός πρωθυπουργός της Ιταλίας κ. Ρέντσι. Την Τρίτη, 25 Ιουνίου 2014, μιλώντας στο ιταλικό Κοινοβούλιο, ζήτησε αλλαγή πορείας από την ΕΕ και έδωσε ιδιαίτερη έμφαση τονίζοντας ότι «η πολιτική της λιτότητας από μόνη της δεν μπορεί να εγγυηθεί τη δημοσιονομική σταθερότητα, όταν αυξάνεται η ανεργία και οι οικονομίες μένουν στάσιμες». Επιπλέον, ζήτησε την ευέλικτη ερμηνεία των δημοσιονομικών κανόνων, τονίζοντας ότι είμαστε υποχρεωμένοι να εξετάσουμε την ανάπτυξη και τη δημοσιονομική σταθερότητα σαν τις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Τέλος, ο κ. Ρέντσι έκλεισε την ομιλία του με μια έμμεση αλλά σαφή απειλή. Είπε: «Ας μη μας πουν οι υπόλοιποι εταίροι μας ότι αυτά δεν είναι δικά μας προβλήματα, γιατί τότε θα τους απαντήσω: ʽʽΚρατήστε το κοινό σας νόμισμα και αφήστε μας τις αξίες μαςʼʼ». Λόγια σταράτα, λόγια καθαρά, με κοινωνική ευαισθησία, από έναν νεαρό γνήσιο κεντροαριστερό ηγέτη. Ο κ. Τσίπρας πώς βλέπει τις θέσεις αυτές του ιταλού πρωθυπουργού;

Στις παραπάνω απόψεις Ολάντ-Ρέντσι επόμενο ήταν να αντιδράσει άμεσα η Γερμανία και η φιλογερμανική παρέα της Ευρωζώνης, με δηλώσεις των κ. Σόιμπλε και Γιούνκερ. Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών κ. Σόιμπλε δήλωσε ότι η χαλάρωση του «Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης» και η δημιουργία νέων χρεών θα είναι το μεγαλύτερο σφάλμα που μπορεί να γίνει, ενώ ζήτησε να τηρηθούν οι κανόνες που έχουν αποφασιστεί από κοινού με όλα τα κράτη-μέλη.

Απάντηση με ήπιες αλλά σταθερές εκφράσεις, που μαρτυρούν ότι η γερμανική πλευρά δεν συμφωνεί καθόλου σε μια αλλαγή της πολιτικής που ακολουθεί σήμερα η Ευρωζώνη και η ΕΕ. Για την υποστήριξη των γερμανικών θέσεων επιστρατεύθηκε και ο εκλεκτός του δεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Ζαν Κλοντ Γιούνκερ (πρώην πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου), ο οποίος μιλώντας στο Βερολίνο, την Τρίτη, 24/6/2014, δήλωσε ότι «δεν μπορεί να υπάρξει αναθεώρηση των δημοσιονομικών κανόνων. Το “Σύμφωνο Σταθερότητας” δεν θα αλλάξει. Θα ερμηνευθεί όπως προβλέπεται στην υπάρχουσα συνθήκη». Οι αντιδράσεις Σόιμπλε-Γιούνκερ δείχνουν ότι το δεξιό κοινοτικό κατεστημένο αδυνατεί να κατανοήσει την επερχόμενη ραγδαία πολιτική αλλαγή. Πάσχει από τη γνωστή «τύφλωση του κατεστημένου».


Σχολιάστε εδώ