«Κίνηση ματ» η πρόταση για δημοψήφισμα, λένε στον ΣΥΡΙΖΑ

Στην Κουμουνδούρου έχουν κάθε λόγο να είναι ικανοποιημένοι αφού με την πρόταση για δημοψήφισμα τάραξαν τα πολιτικά νερά μέσα στο καλοκαίρι και έφεραν το κόμμα στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα ο ΣΥΡΙΖΑ ταλανιζόταν από τις εσωκομματικές αντιπαραθέσεις σχετικά με το εύρος των συμμαχιών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από την πρόταση για δημοψήφισμα δεν αιφνιδιάστηκε μόνο η κυβέρνηση, που αντέδρασε με ιαχές περί «υπονόμευσης της οικονομίας της χώρας», αλλά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που αρχικά στάθηκαν αμήχανα και μέχρι τώρα -ειδικά το ΚΚΕ- δεν έχουν αποσαφηνίσει τη στάση τους.

Η πρόταση για δημοψήφισμα για τη ΔΕΗ είναι μέρος μιας στρατηγικής που έχει επεξεργασθεί προσεκτικά σε ηγετικό επίπεδο και όσο και εάν δεν ομολογείται δημόσια έχει ως κατάληξη το μπλοκάρισμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τη σημερινή Βουλή, αφού οι 120 βουλευτές -εάν βρεθούν- που θα συνυπογράψουν το αίτημα για δημοψήφισμα, είναι σχεδόν σίγουρο ότι δεν θα συναινέσουν στην παράταση της θητείας της κυβέρνησης με την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας.

Στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι η «πολιτική δυναμική» που θα αναπτυχθεί από την πρόταση για δημοψήφισμα, θα είναι καταλύτης για τις πολιτικές εξελίξεις που θα ακολουθήσουν και θα δώσει δυναμική στην πρόταση που ήδη επεξεργάζεται το επιτελείο του Αλ. Τσίπρα για αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Έτσι, ο διευθυντής του Πολιτικού Γραφείου του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Παππάς, σε συνέντευξή του μέσα στην εβδομάδα, δήλωσε ότι μόνο μια αυτοδύναμη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορέσει να εφαρμόσει το πρόγραμμα που επαγγέλλεται, γιατί σε περίπτωση «συμμαχικής κυβέρνησης» θα αναγκαστεί να ακολουθήσει «δεξιόστροφες πολιτικές».

Όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι με προσεκτικά και μελετημένα βήματα, ο ΣΥΡΙΖΑ, στην πορεία προς τις εκλογές, θα ρίξει το σύνθημα της αυτοδύναμης κυβέρνησης, προοπτική που για τα αισιόδοξα στελέχη του κόμματος δεν είναι κάτι το ακατόρθωτο, αφού θα ασκηθεί μεγάλη πίεση και στους ψηφοφόρους του ΚΚΕ αλλά και σε αυτούς που απείχαν στις ευρωεκλογές ή ψήφισαν διάφορα περιθωριακά κόμματα, τα οποία δεν πρόκειται να κατέλθουν στις επόμενες εκλογές.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην ιστοσελίδα Iskra που απηχεί τις απόψεις του Π. Λαφαζάνη, σε σχόλιο σχετικά με τη στάση του ΚΚΕ στην πρόταση για δημοψήφισμα, αναφέρεται ότι: «Ανεξάρτητοι παρατηρητές τόνιζαν ως εξαιρετικής σημασίας εξελίξεις τη θετική ανταπόκριση του ΚΚΕ στην ιδέα του δημοψηφίσματος που πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ και τη θετική στάση του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόταση του ΚΚΕ για διεύρυνση του δημοψηφίσματος και με άλλους νόμους.

Συγκεκριμένα, το ΚΚΕ με την πρότασή του ζητάει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για:

• Την απόσυρση του νομοσχεδίου για τη «μικρή ΔΕΗ».

• Την κατάργηση όλου του νομοθετικού πλαισίου που έχει οδηγήσει σε ουσιαστική ιδιωτικοποίηση. Συγκεκριμένα των ν. 1914/90, 2773/99, ΠΔ 333/2000, ν. 3426/2005, ν. 4001/2011, ν. 4237/2014.

• Την αντίθεση στο σύνολο του προωθούμενου κοινοτικού πλαισίου απελευθέρωσης του τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι ίδιοι παρατηρητές τόνιζαν, όμως, ότι για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες, που ενδεχομένως οδηγήσουν στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, σύμφωνα με το άρθρο 44 παρ.2 του Συντάγματος απαιτούνται 120 βουλευτές.

ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ, όμως, διαθέτουν μόνο 84 βουλευτές.

Για να συγκεντρωθούν 120 βουλευτές απαιτούνται και οι ψήφοι της ΔΗΜΑΡ, των ΑΝΕΛ και πολλών ανεξάρτητων βουλευτών.

Οι ίδιοι ανεξάρτητοι κύκλοι της Αριστεράς θεωρούσαν πολύ δύσκολο έως απίθανο, ΔΗΜΑΡ, ΑΝΕΛ και ανεξάρτητοι βουλευτές να συναινέσουν στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για όλους τους νόμους-πακέτο που αφορούν το κοινοτικό καθεστώς για την απελευθέρωση και ιδιωτικοποίηση στον χώρο της ενέργειας, οι οποίοι, μάλιστα, θα ξεκινούν από το 1990, περίπου 25 χρόνια πριν.

Είναι όμως πιθανό, σχεδόν βέβαιο, ΔΗΜΑΡ, ΑΝΕΛ και ανεξάρτητοι βουλευτές να αποδεχθούν, κάτω και από την πίεση της κοινωνίας, τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος αποκλειστικά για το νομοσχέδιο που τεμαχίζει και ξεπουλά τη ΔΕΗ και επομένως είναι πολύ πιθανό, σχεδόν βέβαιο, ότι είναι δυνατόν να συγκεντρωθούν για αυτό τον σκοπό οι απαραίτητοι κατά το Σύνταγμα 120 βουλευτές προκειμένου να ξεκινήσουν οι σχετικές διαδικασίες.

Σε αυτή την περίπτωση, όμως, είναι απαραίτητοι και οι 12 βουλευτές, του ΚΚΕ για να συγκεντρωθεί ο περίφημος αριθμός των 120.

Και το ερώτημα είναι τι λέει σε αυτή την περίπτωση το ΚΚΕ. Θα επιτρέψει να αθροισθούν, με εκείνη ή την άλλη μορφή, οι υπογραφές των βουλευτών του μαζί με τους άλλους των ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΔΗΜΑΡ και ανεξάρτητων προκειμένου να υπάρξουν οι 120 για δημοψήφισμα, έστω μόνο επί του κρίσιμου νόμου για τη «μικρή ΔΕΗ», προκειμένου να αποτραπεί ο τεμαχισμός και το ξεπούλημα της ΔΕΗ;

Οι ίδιοι κύκλοι τόνιζαν στην Iskra ότι εκτιμούν με βεβαιότητα πως το ΚΚΕ θα κινηθεί θετικά υπέρ της άθροισης για τους 120, έστω και αν αφορά το δημοψήφισμα μόνο τον επίμαχο και άκρως κρίσιμο νόμο για τη «μικρή ΔΕΗ».

Από τη λογική του όλα ή τίποτα δεν κερδίζει κανένας και πολύ περισσότερο ο τόπος και ο λαός».

Στον ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζονται σίγουροι ότι, παρά τις μέχρι τώρα παλινωδίες του ΚΚΕ, θα βρεθούν οι 120 βουλευτές προκειμένου να γίνει συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για τη «μικρή ΔΕΗ» και προσδοκούν ότι στη συζήτηση αυτή θα τεθούν όλοι ενώπιον των ευθυνών τους και ειδικά βουλευτές και υπουργοί της Βόρειας Ελλάδας, που τώρα βολεύονται από το ότι δεν μετέχουν στο θερινό τμήμα που θα ψηφίσει την παραχώρηση του 30% της ΔΕΗ.


Σχολιάστε εδώ