Θα βγουν μαχαίρια αύριο στο Πολιτικό Συμβούλιο

Ήδη αρκετά στελέχη, βουλευτές και υπουργοί που τάσσονται σθεναρά υπέρ ενός σχήματος τύπου Ελιάς, με ηγέτη τον Βενιζέλο -που τον θεωρούν μια έστω βραχυπρόθεσμη λύση, καθώς δεν υπάρχει άλλη σοβαρή εναλλακτική πρόταση-, βρίσκονται σε πυρετώδεις διαβουλεύσεις και πυκνώνουν τις συναντήσεις τους, που προσπαθούν να τις κρατήσουν κρυφές, για να έχουν τη δυνατότητα να αιφνιδιάσουν τους εσωκομματικούς αντιπάλους τους.

Οι διαβουλεύσεις αυτές φαίνεται να καταλήγουν σε κάποια πολιτική πλατφόρμα, που, σύμφωνα με τις πληροφορίες, αρχικά συζητήθηκε και προσδιορίστηκε προ ημερών σε σπίτι «πράσινου» υπουργού, με τη συμμετοχή τουλάχιστον δέκα ατόμων. Επί της ουσίας, ζητούν προγραμματικό συνέδριο της Κεντροαριστεράς ή μια μεγάλη συνδιάσκεψη με την Ελιά, με άλλες ομάδες της Κεντροαριστεράς και με όσα στελέχη από το εναπομείναν ΠΑΣΟΚ επιθυμούν να συμμετάσχουν.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, είναι κάθετα αντίθετοι σε ένα συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, είτε προγραμματικού τύπου είτε οποιασδήποτε άλλης μορφής, όπως και σε κάθε μαζική διαδικασία του ΠΑΣΟΚ, καθώς θεωρούν ότι κάτι τέτοιο δεν θα οδηγήσει πουθενά, αλλά αντίθετα θα ανοίξουν εσωκομματικά μέτωπα και πιθανόν να επιβραδυνθεί ή και να παγώσει η διαδικασία δημιουργίας ενιαίας Κεντροαριστεράς. Μάλιστα, χρησιμοποιούν σκληρές εκφράσεις για όσα στελέχη και βουλευτές ζητούν συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Αυτός ο κύκλος έκλεισε, ας το καταλάβουν επιτέλους όλοι. Τώρα πάμε για άλλα, και όποιος θέλει έρχεται». Στο σημείο αυτό δημιουργείται αντίθεση και με τον ίδιο τον κ. Βενιζέλο, ο οποίος αρχικά, απαντώντας στις αιτιάσεις της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, είχε δεχτεί να γίνει πρώτα ένα συνέδριο του ΠΑΣΟΚ και να ακολουθήσει το συνέδριο για την ενιαία Κεντροαριστερά.

Σύμφωνα, μάλιστα, με τις πληροφορίες, ζητούν να επισπευσθούν οι διαδικασίες και να γίνει το συνέδριο ακόμα και τον Σεπτέμβριο, καθώς εκτιμούν πως είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ίσως και το φθινόπωρο, συνεπώς θα πρέπει να έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο στην Κεντροαριστερά και το νέο σχήμα να έχει χρόνο να προετοιμαστεί για τις κάλπες.

Όπως έχει ήδη γράψει το «Π», στο ΠΑΣΟΚ υπάρχει μεγάλος αριθμός στελεχών και βουλευτών που επιθυμούν ένα πραγματικό συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, προγραμματικού χαρακτήρα, όπου θα τεθούν όλα τα ζητήματα (πολιτικός προσανατολισμός, συμμαχίες, Κεντροαριστερά, ακόμα και θέμα ηγεσίας). «Το ΠΑΣΟΚ ήταν αυτό που έδωσε ακόμα και αυτό το ποσοστό στις ευρωεκλογές στην Ελιά. Αυτό είναι η μεγάλη και δομημένη δύναμη στην Κεντροαριστερά. Αυτό θα έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο για τις όποιες εξελίξεις, συμμαχίες και πολιτικούς προσανατολισμούς», διαμηνύουν.

Ένα από τα πλέον μετριοπαθή στελέχη, με μεγάλη κοινοβουλευτική θητεία αλλά και με υπουργική διαδρομή σε όλες τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, ο Νίκος Σηφουνάκης, σε πρόσφατες δηλώσεις του παρέπεμψε στη βάση του ΠΑΣΟΚ για την όποια απόφαση μετεξέλιξής του. «Κανείς δεν έχει εξουσιοδότηση να αυτοδιαλύσει το ΠΑΣΟΚ», ανέφερε χαρακτηριστικά στον ΒΗΜΑ FM, στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα ότι «η ανασυγκρότηση του δημοκρατικού χώρου μπορεί να προκύψει μόνο μέσα από ανοιχτό, προγραμματικό διάλογο και όχι με συμφωνίες κορυφής με περιφερόμενους». Ως εκ τούτου, υποστηρίζει ότι «η όποια απόφαση μετεξέλιξης του ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα καθολικής απόφασης από τη βάση».

Όσο για το εγχείρημα της Ελιάς, αναφέρθηκε σε «πείραμα της στιγμής», που εκ του αποτελέσματος των εκλογών δεν πέτυχε. Άσκησε, δε, σφοδρή κριτική σε στελέχη που «ενώ αποχώρησαν από το ΠΑΣΟΚ ασκώντας εντονότατη κριτική και δημιούργησαν δικό τους κόμμα, στη συνέχεια επανήλθαν διακηρύττοντας τη συνεργασία τους με την Κοινοβουλευτική Ομάδα», λέγοντας δηκτικά ότι «εραστές της βουλιμίας της εξουσίας δεν μπορεί να είναι τιμητές μιας ιστορικής παράταξης»…

Σημαντική θεωρούν πολλά στελέχη και την πρόσφατη παρέμβαση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο οποίος -όπως λένε- έχει στο πίσω μέρος του μυαλού του να αναλάβει ηγετικό ρόλο. Ο κ. Χρυσοχοΐδης σε δηλώσεις του στο Newsit έκανε λόγο για «ΠΑΣΟΚ καρικατούρα», που δεν έχει πλέον διακριτή προοδευτική ταυτότητα. Επισήμανε ακόμα πως, πριν από το όποιο θέμα ηγεσίας, το επικείμενο συνέδριο θα πρέπει να ασχοληθεί με τις θέσεις του κόμματος και να αποσαφηνίσει την ιδεολογικοπολιτική του ταυτότητα.

Πάντως, όλοι ετοιμάζονται για μια θερμή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου τη Δευτέρα, καθώς ο κ. Βενιζέλος έδειξε ότι δεν δέχεται αμφισβήτηση, ενώ οι δηλώσεις του (πολλοί θεώρησαν ότι χαρακτηρίζει γελοίους όποιους ανοίγουν θέμα ηγεσίας) έχουν δημιουργήσει ήδη ένταση και πόλωση. Αρκετά από τα στελέχη που έχουν αντίθετη άποψη λένε πως τη Δευτέρα θα μιλήσουν έξω από τα δόντια και πως «ο χρόνος της ανοχής έχει λήξει».


Σχολιάστε εδώ