Γενικός ξεσηκωμός για τα Δικαστήρια
Την περασμένη Τετάρτη, νωρίς το απόγευμα, 16μελής αντιπροσωπεία επώνυμων Πειραιωτών με επικεφαλής τον νέο δήμαρχο Γ. Μώραλη, εκπροσώπων του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά, τον νέο αντιπεριφερειάρχη Γ. Γαβρίλη και ηγετικά στελέχη συλλόγων και φορέων επισκέφθηκαν τον υπουργό Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου και είχαν μαζί του δίωρη σύσκεψη.
Ο υπουργός διευκρίνισε ότι οι εμπειρογνώμονες της εταιρείας ΘΕΜΙΣ ΑΕ που εξέτασαν το κτίριο της Ραλλείου, που προσφέρει ο Δήμος Πειραιά για να γίνει το νέο δικαστικό μέγαρο, δεν είπαν ότι είναι ακατάλληλο αλλά ότι είναι οικονομικά ασύμφορη η διαμόρφωσή του για να πάνε εκεί τα δικαστήρια.
Οι εκπρόσωποι του Δικηγορικού Συλλόγου αντέτειναν ότι σήμερα το υπουργείο Δικαιοσύνης πληρώνει περίπου 700.000 ευρώ τον χρόνο για ενοίκιο του κτιρίου της Θηβών. Σε πέντε χρόνια, αν σταματήσει τη μίσθωση και διαθέσει τα χρήματα αυτά στην αποκατάσταση και διαμόρφωση του κτιρίου της Ραλλείου, θα έχει συγκεντρώσει 3.500.000 ευρώ, ποσό που καλύπτει ένα μεγάλο μέρος από το κόστος που απαιτείται για την ανακαίνιση του κτιρίου που παραχωρεί ο Δήμος Πειραιά. Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου κ. Κανελλόπουλος είπε ότι μπορούν να πάνε προσωρινά από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο τα δικαστήρια στη Θηβών και μετά από τρία-τέσσερα χρόνια που θα ολοκληρωθούν τα έργα στη Ράλλειο να ξαναγυρίσουν στον Πειραιά. Αυτό, όμως, το απέκλεισαν οι αντιπρόσωποι των Πειραιωτών που είπαν ότι τα δικαστήρια δεν είναι… διαμέρισμα για να μετακομίζουν κάθε τρεις και λίγο και αν πάνε στη Θηβών θα μείνουν εκεί, γιατί στην Ελλάδα ισχύει το «ουδέν μονιμότερο του προσωρινού»!
Ο γενικός γραμματέας του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά Παναγιώτης Πετρόπουλος ανέφερε στον υπουργό ότι θα υπάρξουν τεράστιες κοινωνικές εντάσεις στην πόλη σε περίπτωση που φύγουν τα δικαστήρια γιατί ο κόσμος έχει πολλή οργή μέσα του και θα βρει ευκαιρία με το θέμα αυτό να ξεσπάσει.
Η θέση του υπουργού Δικαιοσύνης ήταν ότι δεν έχει πρόθεση να δημιουργήσει ένταση στον Πειραιά, αλλά απέφυγε να δεσμευθεί ότι τα δικαστήρια δεν θα φύγουν από την πόλη.
Ο σημερινός δήμαρχος Πειραιά Β. Μιχαλολιάκος –που δεν είχε πάει στη συζήτηση με τον υπουργό Δικαιοσύνης γιατί είχε ραντεβού με άλλον κυβερνητικό παράγοντα- σε δήλωσή του, στο Κανάλι 1, τόνισε: «Προέκυψε μια κατάσταση, η οποία περίπου είχε τελεσιδικήσει, τα δικαστήρια να φύγουν. Ο κ. Αθανασίου είχε κάνει προκήρυξη, για τη μεταφορά, διαγωνισμούς κ.λπ., και τα σταμάτησα όλα με εντολή πρωθυπουργού. Είπα κόκκινη γραμμή, εδώ σημαίνει πόλεμος. Εδώ είμαι εγώ. Δεν θα είμαι, όμως, δήμαρχος από την 1η Σεπτεμβρίου και μετά. Όσο είμαι δήμαρχος το εξασφάλισα και από τούδε και στο εξής θα είμαι στην πρώτη γραμμή για να μη φύγουν τα δικαστήρια. Λένε ότι είναι ασύμφορη η λύση της Ραλλείου. Ξεχνάνε όμως ότι μπορεί να γίνει το δικαστικό μέγαρο δωρεάν. Θα το πολεμήσουμε και θα νικήσουμε».
Να σημειωθεί ότι το ακίνητο της Θηβών έχει πωληθεί από το ΤΑΙΠΕΔ με τη μέθοδο sale and lease back στην εταιρεία ΠΑΝΓΑΙΑ που ανήκει στην Εθνική Τράπεζα και από εκεί στην ολλανδοϊσραηλινών συμφερόντων εταιρεία INVEL BV. Το ακίνητο αυτό ανήκει στα 28 τα οποία έχουν μπει στο «μικροσκόπιο» της Δικαιοσύνης ύστερα από αναφορά στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου που κατέθεσε η Εισαγγελέας Διαφθοράς Αγγελική Τριανταφύλλου, όπως αποκάλυψε εδώ και μήνες πρώτο το «Π».
Ο Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά αποφάσισε να προσλάβει τεχνικό σύμβουλο που θα συμμετέχει στις διαδικασίες για τη μελέτη της μετατροπής της Ραλλείου σε δικαστικό μέγαρο και θα μπορεί να κρίνει τις γνωμοδοτήσεις των εμπειρογνωμόνων της εταιρείας ΘΕΜΙΣ ΑΕ.
Την Τρίτη, οι δικηγόροι του Πειραιά κήρυξαν αποχή από τα δικαστήρια σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την τροπή που πήρε το θέμα και ετοιμάζονται για απεργία διαρκείας.
Παράλληλα, φορείς και σύλλογοι της πόλης διοργανώνουν αυτή την εβδομάδα συνέντευξη Τύπου για να προαναγγείλουν δυναμικές κινητοποιήσεις.