Γέφυρες ΔΗΜΑΡ – ΣΥΡΙΖΑ, με… όχημα τη «μικρή ΔΕΗ»

Αλέξης Τσίπρας και Φώτης Κουβέλης μίλησαν στο τηλέφωνο το μεσημέρι της περασμένης Πέμπτης για αρκετή ώρα και -όπως έμαθε το «Π»- σε πολύ καλό κλίμα, με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ να αντιμετωπίζει με θετική διάθεση την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Οι δύο άντρες συμφώνησαν στο ότι δεν πρέπει να διασπαστεί η ΔΕΗ και, όπως μετέφερε στενός συνεργάτης του Φ. Κουβέλη, ο ίδιος παρατήρησε πως «είναι άλλο ζήτημα η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και άλλο η διάσπαση και η πώληση υποδομών της επιχείρησης». Με αυτά τα δεδομένα, η ηγεσία της Αγίου Κωνσταντίνου μελετάει την πρόταση της Κουμουνδούρου και αναμένεται να λάβει την τελική απόφαση μετά την κοινή συνεδρίαση Εκτελεστικής Επιτροπής και Κοινοβουλευτικής Ομάδας, που θα γίνει αύριο, Δευτέρα.

Η πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ, κατά κοινή ομολογία, θεωρήθηκε πρόβα τζενεράλε για το εάν μπορεί η αξιωματική αντιπολίτευση να προετοιμάσει μια κοινή στάση ευρύτερων δυνάμεων στο θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, ώστε η εκλογή να μπλοκαριστεί και η παρούσα Βουλή να τερματίσει τον βίο της. Δεν αποκλείεται, επομένως, ο αριθμός των βουλευτών που θα στηρίξουν την πρόταση για το δημοψήφισμα να αποτελέσει και τον αριθμό-κλειδί που θα φρενάρει την Προεδρική εκλογή.

Στο εσωτερικό του κόμματος η κατάσταση είναι προβληματική, αφού βουλευτές όπως ο Σπύρος Λυκούδης και ο Γρηγόρης Ψαριανός έχουν διατυπώσει την αντίθεσή τους στην προοπτική συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρώην γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ δεν προτίθεται να παραστεί ούτε στο συνέδριο του κόμματος το φθινόπωρο, ενώ ο Ψαριανός μίλησε στο «Π» και ήταν «χείμαρρος». «Δεν έχω καμία σχέση με αυτό το λαϊκό κίνημα, με τους ψεκασμένους, και δεν πρόκειται να υπογράψω», ήταν τα λόγια του, ενώ τοποθετεί τις κινήσεις του ΣΥΡΙΖΑ «στη γενικότερη απόπειρα που κάνει με απώτερο σκοπό την έφοδό του στην εξουσία». Ως γνωστόν, ο βουλευτής της Β’ Αθήνας δεν έχει εμφανιστεί σε καμία από τις τελευταίες συνεδριάσεις του κόμματος μετά τη συντριβή των ευρωεκλογών και θεωρείται πια «ξένο σώμα».

Τι λένε για το δημοψήφισμα οι βουλευτές

Εν αναμονή, λοιπόν, της επίσημης τοποθέτησης των βουλευτών, το «Π» συνομίλησε με τους περισσότερους, καταγράφοντας τις θέσεις τους, τις απόψεις τους αλλά και τις προθέσεις τους ως «δείγμα γραφής» για τα όσα θα διαδραματιστούν σε εσωκομματικό επίπεδο από αύριο.

«Το θέμα της ενέργειας, όπως και το θέμα των δημόσιων υπηρεσιών, είναι κλασική περίπτωση δημοψηφίσματος σε όλη την Ευρώπη», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Νίκος Τσούκαλης και, αντιμετωπίζοντας θετικά το εν λόγω εγχείρημα, θύμισε τόσο το τελευταίο δημοψήφισμα που έγινε στον μεγάλο Δήμο του Βερολίνου σε σχέση με το αν θα παραμείνει σε ιδιωτική διαχείριση το ηλεκτρικό ρεύμα, όπως και το πανιταλικό δημοψήφισμα του Ιουνίου του 2011 που προκάλεσε ο ίδιος ο Μπερλουσκόνι σε σχέση με την κρατική υπηρεσία ύδρευσης.

«Είναι μια ενδιαφέρουσα θεσμική λειτουργία… και υπάρχει ευρύτερο ενδιαφέρον», σημείωσε ο Γιάννης Πανούσης, διευκρινίζοντας ότι μια τέτοιου τύπου συνεννόηση δεν σημαίνει και γενικότερη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ. Στο ίδιο πλαίσιο, ο γραμματέας της ΚΟ Δημήτρης Αναγνωστάκης επιχείρησε να βάλει διαχωριστικές γραμμές, υπογραμμίζοντας ότι «το θετικό πρόσημο αυτής της προσέγγισης δεν σημαίνει ούτε ενσωμάτωση ούτε ένταξη της ΔΗΜΑΡ» σε κάποιο άλλο κόμμα. Θετικά χαιρέτισαν τη θεσμική αυτή δυνατότητα για δημοψήφισμα η Μαρία Γιαννακάκη, ο Γιώργος Κυρίτσης, όπως και η Νίκη Φούντα.

«Μένω στο ζήτημα της ΔΕΗ, και είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα, που αφορά τη ζωή όλων των κατοίκων. Τα υπόλοιπα αφορούν το μέλλον», είπε η Μαρία Ρεπούση, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος τοποθετήθηκε και η Ασημίνα Ξηροτύρη, προτάσσοντας τη συνεννόηση όλων των δυνάμεων του συνταγματικού τόξου για ένα θέμα που αφορά μια μεγάλη δημόσια επιχείρηση, όπως η ΔΕΗ.

Αντιθέτως, παρότι επικοινωνήσαμε μαζί της, δεν θέλησε να τοποθετηθεί η Κατερίνα Μάρκου, επιλέγοντας να κρατήσει κλειστά τα χαρτιά της. Θετικός επί της αρχής ήταν και ο βουλευτής Λάρισας Θωμάς Ψύρρας, διατηρώντας μόνο κάποιες επιφυλάξεις επί του νομικού πλαισίου, για το κατά πόσο, δηλαδή, διευκολύνεται η διαδικασία εφόσον βρισκόμαστε ήδη σε θερινά τμήματα.

Τέλος, επί του θέματος τοποθετήθηκε και ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Χρήστος Μαχαίρας και μέσα από συνέντευξή του και, αφού μίλησε για το ότι κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει μορφές λαϊκής κυριαρχίας, ξεκαθάρισε πως «η ΔΗΜΑΡ έχει έγκαιρα ταχθεί κατά του τεμαχισμού και της πώλησης της “μικρής ΔΕΗ”, που κάθε άλλο παρά μικρή είναι».


Σχολιάστε εδώ