«Βόμβα» στα Ταμεία: 300.000 συνταξιούχοι σε αναμονή

Έτσι, την ώρα που η κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας επιχειρούν να διαβεβαιώσουν πως οι μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις κατά 5,2%, που άρχισαν να «τρέχουν» από την προηγούμενη εβδομάδα (1η Ιουλίου), θα είναι οι… τελευταίες, παράγοντες του υπουργείου αλλά και κορυφαία στελέχη των ασφαλιστικών ταμείων παρακολουθούν με τρόμο τη διαρκώς μειούμενη ροή των εσόδων στα μεγαλύτερα ασφαλιστικά ταμεία (η «τρόικα» έχει στυλώσει τα πόδια όσον αφορά την αύξηση των δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές) και το… βάρος των υποχρεώσεων στους νέους δικαιούχους, που περιμένουν μέχρι και πέντε χρόνια για να λάβουν τη σύνταξή τους!

Χαρακτηριστικό του οικονομικού αδιεξόδου αλλά και των νέων περικοπών που δρομολογούνται είναι οι τεράστιες ουρές των δικαιούχων για την καταβολή του εφάπαξ από το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ), καθώς οι αιτήσεις φθάνουν τις 43.000 και αυτήν την περίοδο εξετάζονται όσες καταβλήθηκαν από τον Δεκέμβριο του 2012 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2013. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση μέσω του νέου μαθηματικού τύπου, που θα εφαρμοστεί αναδρομικά από τον Σεπτέμβριο του 2013, θα προχωρήσει σε μειώσεις που θα ξεπεράσουν το 20%, με αποτέλεσμα υπάλληλοι με τα ίδια χρόνια, αλλά με ελάχιστους μήνες διαφορά στην καταβολή, να λάβουν εφάπαξ μειωμένο μέχρι και κατά 10.000 ευρώ! Σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία, το Ταμείο θα χρειαστεί περίπου 1,071 δισ. ευρώ, ενώ είναι σε θέση να πληρώσει στους δικαιούχους περίπου 400 εκατομμύρια ευρώ έως το τέλος του 2014.

Σε εκκρεμότητα πάνω από 300.000 συντάξεις!

Όπως σημειώσαμε παραπάνω, οι καθυστερήσεις στην απονομή σύνταξης είναι τεράστιες και παρατηρούνται σχεδόν σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία. Μάλιστα, η καθυστέρηση διπλασιάζεται όταν πρόκειται για διαδοχική ασφάλιση, δηλαδή όταν ο ασφαλιστικός βίος του συνταξιούχου έχει διανυθεί σε δύο ή και περισσότερα Ταμεία. Αυτήν την περίοδο εκκρεμούν 200.200 αιτήσεις κύριας σύνταξης, 136.040 αιτήσεις επικουρικής σύνταξης και 45.267 αιτήσεις απονομής εφάπαξ βοηθήματος.

Η αναμονή για έκδοση σύνταξης από ένα Ταμείο κυμαίνεται από 12 έως 24 μήνες, ενώ στις περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης ξεκινά από 16-18 μήνες και φθάνει τα 5 έτη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία (ΠΟΠΟΚΠ), σήμερα το ασφαλιστικό σύστημα οφείλει σε 300.000 και πλέον ασφαλισμένους που έχουν υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης τα εξής ποσά: Για κύρια σύνταξη 1,7 δισ. ετησίως, για επικουρική 450 εκατ. ετησίως και για εφάπαξ 1 δισ. ετησίως. Οι υπολογισμοί για τα στοιχεία αυτά έχουν γίνει λαμβάνοντας υπόψη τις εκκρεμείς συντάξεις, το μέσο ύψος κύριας και επικουρικής σύνταξης και το μέσο εφάπαξ βοήθημα.

Πρώτα οι επικουρικές, μετά οι κύριες…

Οι καθυστερήσεις στην απονομή σύνταξης είναι η «μία πλευρά του λόφου». Η άλλη είναι οι διαρκείς περικοπές μετά και τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η κυβέρνηση έναντι των δανειστών ακόμα και με το τελευταίο Μεσοπρόθεσμο. Από την 1η Ιουλίου τέθηκε σε εφαρμογή η μείωση κατά 5,2% στις επικουρικές συντάξεις που χορηγεί το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ένα εκατομμύριο δικαιούχοι). Ωστόσο, οι νέες μειώσεις στις επικουρικές (για πέμπτη φορά από την αρχή των Μνημονίων) θα είναι πολύ πάνω από το 8%, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις θα φθάσουν και το 30%, σύμφωνα με εκτιμήσεις των εκπροσώπων των εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία. Με δεδομένο ότι ανά τρίμηνο θα διενεργούνται «αναλογιστικές μελέτες», προκειμένου να ελέγχονται τα οικονομικά των Ταμείων, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα υπάρξει νέα μείωση των επικουρικών συντάξεων.

Οι μειώσεις στις συντάξεις εφαρμόζονται στο πλαίσιο του νέου δόγματος για «μηδενικά ελλείμματα». Θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι η συγκεκριμένη «ρήτρα» θα επεκταθεί και στα Ταμεία κύριας ασφάλισης, καθώς σε ανάλογο πνεύμα θα κινείται και η μελέτη του ΚΕΠΕ που αφορά τις ενοποιήσεις, με στόχο τη δημιουργία τριών ασφαλιστικών φορέων. Μέχρι τον Νοέμβριο θα έχει δημιουργηθεί Εθνικό Κέντρο Απονομής Συντάξεων και στόχος της κυβέρνησης είναι η εξίσωση των παροχών προς τα κάτω.

• Επίσης, από την 1η Ιουλίου μειώθηκαν κατά 2,9% οι ασφαλιστικές εισφορές των εργοδοτών και κατά 1% οι εισφορές των εργαζομένων. Οι μειώσεις αυτές θα προκαλέσουν νέο έλλειμμα στα οικονομικά των ασφαλιστικών ταμείων, που σε ετήσια βάση υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ.

• Τέλος, καταργήθηκαν τα οικογενειακά επιδόματα που χορηγεί ο ΟΑΕΔ στους ασφαλισμένους και οι δικαιούχοι θα πρέπει να απευθύνονται στον ΟΓΑ για την αντίστοιχη παροχή, ενώ κάποιες άλλες παροχές, όπως το επίδομα μητρότητας, περικόπτονται κατά 50% φέτος και από του χρόνου καταργούνται!

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΣΕ ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΤΑ

1.	200.200	Κύριες συντάξεις
2.	136.040	Επικουρικές συντάξεις
3.	45.267	Εφάπαξ 

	ΤΑΜΕΙΑ 	ΑΝΑΜΟΝΗ
1.	ΙΚΑ 86.000 (κύριες) 
	70.000 (επικουρικές)	12 μήνες (μέχρι 24 μήνες για διαδοχική)
2.	ΟΑΕΕ 30.000	12 μήνες (μέχρι 18 μήνες για διαδοχική)
3.	ΟΓΑ 50.000	12 μήνες (μέχρι 24 μήνες για διαδοχική) 
4.	ΤΠΔΥ 38.000	24 μήνες (24 μήνες και με διαδοχική)
5.	ΔΗΜΟΣΙΟ 27.000	12 μήνες (24 μήνες με διαδοχική)
6.	ΕΤΕΑ 66.040	24 μήνες (μέχρι 5 χρόνια με διαδοχική)
7.	ΕΤΑΑ 7.200	16 μήνες (μέχρι 16 μήνες και με διαδοχική)
8.	ΤΑΠΙΤ 7.247	16 μήνες (μέχρι 16 μήνες και με διαδοχική)

Σχολιάστε εδώ