Βατερλώ η «αξιολόγηση» για τον Μητσοτάκη…
Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες που έχει στη διάθεσή του το «ΠΑΡΟΝ», ελάχιστες (κι αυτές ύστερα από πιέσεις κορυφαίων υπουργών, π.χ. Βορίδη) είναι οι περιπτώσεις γενικών διευθυντών στον στενό δημόσιο τομέα που έστειλαν εκθέσεις επιμερισμού για τους υπαλλήλους τους. Μέχρι την Παρασκευή, που το υπουργείο συνέλεγε ακόμα στοιχεία, τα αποτελέσματα ήταν αποκαρδιωτικά, καθώς καταγράφηκε σχεδόν καθολική άρνηση των ΟΤΑ και του χώρου της υγείας να στείλουν στοιχεία επιμερισμού, ενώ πενιχρά είναι τα αποτελέσματα στον στενό δημόσιο τομέα.
Να σημειωθεί ότι η διαδικασία θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί την προηγούμενη εβδομάδα (Δευτέρα) και οι προϊστάμενοι στο Δημόσιο θα έπρεπε να εκδώσουν την απόφαση επιμερισμού ποσοστών ανά κλίμακα βαθμολόγησης, σύμφωνα με την οποία το 25% των δημοσίων υπαλλήλων θα έπρεπε να λάβει βαθμό 9-10, το 60% 7-8 και το 15% 1-6. Ο υπουργός Κυρ. Μητσοτάκης, αφού εξάντλησε όλο το «οπλοστάσιο» των πειθαρχικών απειλών σε υπαλλήλους και γενικούς διευθυντές που αρνούνται να συμμορφωθούν και μπροστά στα απογοητευτικά αποτελέσματα της όλης διαδικασίας, οδηγείται τώρα σε συνάντηση (αύριο, Δευτέρα) με την ΠΟΕ-ΟΤΑ προκειμένου να βρει διέξοδο διαφυγής…
Είχαν προηγηθεί οι αρνητικές τοποθετήσεις τόσο της ΚΕΔΕ (Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας) όσο και των αποφοίτων της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, που ήταν πραγματικός καταπέλτης τόσο για τον υπουργό όσο και για το προωθούμενο σύστημα «αξιολόγησης».
Κατά ΚΕΔΕ και Σχολή Δημόσιας Διοίκησης
Έτσι, μετά την ΑΔΕΔΥ, που δήλωσε από την πρώτη στιγμή την αντίθεσή της στη διαδικασία «αξιολόγησης», υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα πως «η αποχή από την αξιολόγηση καλύπτεται νομικά από τον συνδικαλιστικό νόμο 1264/1982», η ΚΕΔΕ έχει ζητήσει από το ΥΔΜΗΔ αναβολή της αξιολόγησης για (τουλάχιστον) μετά τον προσεχή Σεπτέμβρη, δηλαδή μετά την ανάληψη των καθηκόντων από τους νέους δημάρχους.
Το «τελειωτικό χτύπημα» στην «αξιολόγηση», που μέσω του επιμερισμού εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε απολύσεις ένα 15% με 20% των υπηρετούντων στον στενό δημόσιο τομέα, το έδωσε η Ένωση Αποφοίτων της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, η οποία έκανε «φύλλο και φτερό» το σύστημα που θέλει να προωθήσει ο Κυρ. Μητσοτάκης. Όπως σημειώνει η Ένωση, πέρα από τις ενστάσεις αντισυνταγματικότητας και τις αντιρρήσεις της επιστημονικής κοινότητας, η «αξιολόγηση» στηρίζεται:
• στην προσπάθεια να μετατραπούν κριτήρια που δεν μπορούν επί του παρόντος να μετρηθούν σε μετρήσιμα
• σε αξιολογητές που δεν έχουν επιλεγεί με αξιοκρατικές διαδικασίες
• σε ένα σύστημα από το οποίο απουσιάζει παντελώς η «στοχοθεσία»
• και, τέλος, στη «συγκριτική αξιολόγηση» μεταξύ υπαλλήλων που είναι εκτός των στόχων της μεταρρύθμισης.